Hae
Katri Gruner

Oliko Thaimaahan matkustaminen työlästä?

Palasimme Thaimaasta lauantaina ja somen perusteella siellä on ollut moni muukin. Thaimaahan matkustaminen vaatii hieman ylimääräistä järjestelyä koronatilanteen takia ja tässä postauksessa kerron oman kokemuksemme järjestelyistä.
Suomen Ulkoministeriön sivuilla matkustamisesta kerrotaan näin:

 

Thaimaassa vallitsee maanlaajuinen poikkeustila. Maahan saapuminen on mahdollista vain Thailand Pass -erityisluvalla. Karanteeniton Test&Go-järjestely on keskeytetty 22.12.2021 lukien uusilta hakijoilta toistaiseksi. Matkailijat voivat saapua Thaimaahan Phuket Sandbox-järjestelyn tai normaalin karanteenin kautta. Palvelut ovat auki ja maan sisäinen liikenne toimii. Kansallisia ja provinssikohtaisia rajoituksia on kuitenkin edelleen käytössä. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään sakon uhalla, ja lämmönmittaus on yleistä. Noudata turvavälejä. Maassa asuvat ulkomaalaiset voivat rekisteröityä koronarokotuksiin.

Tämä siis tarkoittaa, että tällä hetkellä Thaimaaseen ei ole mahdollisuus matkustaa Test&Go -järjestelyn kautta, ellei hakemusta ole jätetty ennen 22.12.2021. Tämä järjestely oli vielä silloin voimassa kun me saavuimme maahan 18.12. Lisäksi Phuket oli ainoa kohde, jonne on järkevää mennä lomalle, koska se kuuluu Sandbox-ohjelmaan. Tämä ohjelma on siis luotu turismin palauttamiseksi turvallisesti maahan.

Mitä asiakirjoja vaadittiin, jotta thaimaahan matkustaminen onnistui?

Jos ennen matkustamiseen riitti käytännössä ”passi ja hammasharja”, niin tällä hetkellä ei ainakaan Thaimaahan matkustaminen onnistu spontaanisti. Matkassa tuli olla läjä asiakirjoja, jotka tosin olivat helposti löydettävissä netistä kaikille googlaustaitoisille. Vaaditut asiakirjat ovat:

  • passi, jonka tulee olla 6kk voimassa vielä matkustusajankohdan jälkeen
  • Thailand Pass –maahantulolupa, joka on käytännössä QR-koodi. Thailand passia suositeltiin haettavaksi viimeistään 7vrk ennen reissuun lähtöä
  • todistus koronarokotuksista (molemmat rokotuskerrat)
  • todistus lähtömaassa enintään 72 tuntia ennen lentoa tehdystä negatiivisesta COVID-19 –RT-PCR -testistä
  • vakuutustodistus, joka kattaa myös COVID-19 –kuluja, minimikorvaustaso USD 50.000
  • maksettu SHA+/SHA Extra +(Safety and Health Administration) – tai AQ (Alternative Quarantine) –hotellimajoituspaketti maahantulotavasta riippuen ja sen edellyttämäksi ajaksi sisältäen pakolliset RT-PCR-testit
  • Maahantulokortti (saadaan ja täytetään lentokoneessa)

 

Käytännössä eniten venkslausta toivat siis Thailand passin hakeminen kaikille meille, sekä oireettoman koronatestin varaus ja siellä testissä käyminen ennen lähtöä. Thailand passin hakemiseen oli netissä selkeät englanninkieliset ohjeet.
Me kävimme oireettomien testissä Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta toki testin voi ottaa kyllä muuallakin. Testien ottaminen aiheuttaa myös lisäkustannuksia, eli meiltä neljältä testit molemmissa päissä maksoivat yhteensä n.600€ (Ihanan kallista…).

Hotellin varauksesta riitti kopio varausvahvistuksesta ja tosiaan hotellin piti täyttää SHA+ luokitus. Tämä kyllä näkyy selvästi hotellia hakiessa mikä hotelli täyttää vaatimukset(esim Hotels.comissa). Meillä oli kaikki dokumentit printattuna perinteisessä muovitaskussa, josta ne oli helppo kaivaa esille lentokentillä, eikä tarvinnut etsiä niitä puhelimesta.

Ainoa asia joka oli ohjeistettu huonosti oli se, että Thaimaan päässä otettu testi tuli olla maksettuna etukäteen. Onneksi mieheni huomasi tämän vähän vahingossa. Tätä ei selvästi moni ollut ymmärtänyt ja se aiheutti jonossa vähän hämminkiä. Testin hinta Thaimaan päässä oli n.60€/hlö.

Järjestelyt lentokentillä?

Helsinki-Vantaan lentokentällä kaikki toimi hyvin sujuvasti. Tehtiin check-in, jätettiin ruumaan menevä laukku, mentiin turvatarkastukseen ja siitä aikanaan lähtöportille. Lähtöportilla kaikilta matkustajilta mitattiin kuume ja näytettiin vaadittavat dokumentit. Olimme varanneet lentokentälle 2h, mutta ainakin sinä päivänä missään ei ollut erityisemmin ruuhkaa. Silti on parempi olla kentällä hieman liian aikaisin kuin hieman liian myöhään. En tiedä mitä olisi tapahtunut esimerkiksi siinä tapauksessa, että meistä jollain olisi ollut lämpöä.

Thaimaan lentokentällä säätöä oli hieman enemmän. Ensin meidät laitettiin istumaan riveille ja suoja-asuihin pukeutuneet virkailijat tarkistivat, että kaikilla on vaadittavat dokkarit. Siitä päästään sitten jonottavaan seuraavalle tiskille, jossa katsotaan Thailand pass. Siitä seuraavaan jonoon, jossa valmistaudutaan saamaan oma koronatestipaketti. Kun paketti oli saatu pääsimme suoraan testauspisteeseen. Pienemmältä lapselta testi otettiin nielusta, mutta meiltä muilta perinteisesti. Saimme vielä mukaan 5 päivän päästä tehtävän pikatestin, mutta emme lopulta koskaan saaneet tietää mihin tulos olis pitänyt raportoida.
Lisäksi Thaimaan lentokentällä lämpökamerat mittasivat ihmisiltä kuumeen parissakin eri kohtaa.

Hotellin varauksen yhteydessä piti olla varattuna myös lentokenttäkuljetutus, joka tuli hakemaan meitä melko nopeasti testin oton jälkeen.

karanteeni hotellilla

Test&Go -järjestelyn avulla meidän tuli odottaa omassa hotellihuoneessa vain niin kauan, kunnes testitulos on varmistunut kaikilta perheenjäseniltä negatiiviseksi.  Tuloksen saapumisessa meni noin 6h. Tämän ajan hengasimme omassa hotellihuoneessa, tilasimme sinne ruokaa room servicestä ja nukuimme päiväunet. Olin nukkunut todella surkeasti yölennolla, joten pari tuntia meni helposti ihan vaan nukkuessa. Lisäksi pelasimme lasten kanssa unoa ja he katsoivat läppäriltä leffaa. Meille sanottiin, että meille soitetaan hotellihuoneen puhelimeen kun tulos on valmis, mutta soitin itse respaan 6h jälkeen kun tulosta ei alkanut kuulua. Ja negatiivinen se tulos sitten onneksi olikin.

Mikä fiilis jäi yleisesti matkan vaatimista lisäjärjestelyistä?

Yhteenvetona voisi sanoa, että kyllähän matkustaminen vaati tällä kerralla oikeasti halua matkustaa ja viitsimistä. Sinänsä asioiden hoitaminen ei ollut monimutkaista tai vaikeaa. Toki koronatestaus on ikävää pienten lasten kanssa kun he joutuvat muutaman päivän sisällä kahteen kertaan testiin. Jos se nyt on aikuisellekaan mitenkään mukavaa.

Reissussa kaikki nähty vaiva kuitenkin unohtuu viimeistään siinä vaiheessa kun iskee varpaat valkoiseen rantahiekkaan! Kyllä aurinko ja lämpö on vaan niin maaginen yhdistelmä, että vaivaa voi hieman nähdäkin. Moni mietti eikö meitä pelottanut sairastuminen kohteessa ja tottakai sekin vaihtoehto on pakko tiedostaa! Jos on kovin kova stressaamaan, niin kannattaa toki miettiä voiko oikeasti rentoutua vai miettiikö koko ajan kauhulla sairastuuko joku perheenjäsen? Itse onneksi pystyin ottamaan ihan rennosti ja lopulta kaikki menikin hyvin. Epäilen, että koronan saaminen on kuitenkin Suomessa todella paljon todennäköisempää kuin Thaimaassa.

Vaikka vaivaa siis oli, niin loma kannatti! Olo oli turvallinen koko matkan ajan ja toki itse voi päättä kuinka asioihin suhtautuu. Ainakin itselleni loma oli vain ja ainoastaan positiivinen kokemus!

 

Lue myös: Nämä asiat saattavat yllättää Thaimaassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *