Hae
Katri Gruner

Nämä asiat saattavat yllättää Thaimaassa!

Ärsyttävä, mutta pakollinen muistutus:
Minä EN tiedä kaikkea Thaimaasta, enkä varmasti ole mikään maan virallinen asiantuntija. Vaikka tämä on seitsemäs reissuni maahan, niin tiedostan, että moni ihminen on käynyt paljon useammin. Blogipostauksessa mainitut asiat ovat omia kokemuksiani ja ajatuksiani. Sinulla voi olla täysin päinvastainen kokemus asioista. 

Terkut Phuketista! Kahden vuoden tauon jälkeen pääsimme taas matkustamaan! Olemme viimeisen viisi vuotta enne covidia olleet Aasiassa ja Thaimaa on valikoitunut meidän suosikkimaaksi. Kokemusta minulla lisäksi Indonesiasta ja Malesiasta. Etenkin lasten kanssa sitä arvostaa nykyään helppoutta ja minun ja mieheni reppureissut on aika pitkälti jo tehty. Ehkäpä sitten kun lapset ovat hieman isompia lähdemme taas seikkailemaan uusiin kohteisiin. Täällä on kuitenkin ihmisen hyvä olla ja helppous monessa asiassa takaa onnistuneen loman. Toki kokemustakin on aiemmilta reissuilta karttunut jo sen verran, että tietää mitä saa.

Kokosin tähän postaukseen asioita, jotka saattavat yllättää maahan ensimmäistä kertaa matkustavan. 

1. Haju ja kaaos

Kun itse tulin tänne ensimmäisen kerran 2008, niin olin aluksi hieman järkyttynyt yleisestä atmosfääristä. Ehkä asiaan vaikutti sekin, etten ollut matkustanut juurikaan ennen tuota reissua. Thaimaassa ensikertalaisen saattaa hieman yllättää se, että kaduilla on tietynlainen haju ja muutenkin kadut ovat usein aika rempallaan. Lisäksi roskiksia voi olla tosi vaikea löytää, joten roskia on kasattu sinne tänne. Siihen päälle vielä juoksentelevat kulkukoirat ja -kissat ja jatkuva skootterien pörinä. Varmasti monessa maassa on vielä sekavampaa, mutta suomen siisteyteen tottuneelle tämäkin saattaa olla melkoinen kulttuurishokki!

Täkäläiseen menoon kuitenkin tottuu todella nopeasti ja muutaman päivän jälkeen se ei jaksa enää ihmetyttää.

2. ”No spicy” voi olla oikeasti tulista!

Thaimaalainen ruoka on ihanaa, mutta jos et lainkaan kestä tulista ruokaa kannattaa pysytellä paistetussa riisissä ja nuudeleissa! Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun tilaamme esimerkiksi lapsille jotain, jonka pitäisi olla ”no spicy”, mutta ruoassa onkin chiliä. Joskus käy myös niin, että ”medium hot” on oikeasti niin hot, että silmät pullistuu päästä sitä syödessä!

Täkäläinen standardi siitä mikä on oikeasti tulista on hieman eri kuin mihin olemme tottuneet. Toki moni ravintola myy ihan perus länkkäriruokaa (tyyliin ranskalaiset ja kananugetit), mutta toki kannattaa kokeilla rohkeasti paikallisia ruokia ja koettaa vaan selvittää ennen tilausta tarjoilijalta missä annoksessa ei ole chiliä. Voi nimittäin olla, että jotain annosta ei vaan kerta kaikkiaan saa ilman chiliä, koska se on niin keskeinen raaka-aine siinä ruoassa.

3. Thaimaalaiset rakastavat lapsia ja se voi tuntua jopa hieman tungettelevalta

Thaimaalaisten rakkaus lapsiin yllättää kahdella tavalla.

Ensinnäkin Suomessa on tottunut siihen, että lapset ärsyttävät monia ihmisiä ja lapsiperheen oikea paikka on korkeintaan joku Chicos tai McDonald’s. Täällä lapset ovat tervetulleita joka paikkaan ja ihmiset liikkuvat täällä jotenkin tosi vapautuneesti lasten kanssa, kun ei koko ajan tarvitse miettiä meneekö jollain Raijalla hiekkaa alapäähän siksi että lapsi kiljaisee kerran.

Haluan kuitenkin varoittaa, että jos et pidä siitä, että lapsiasi kosketaan niin kannattaa pitää heidät visusti hotellihuoneessa 😀 . Itse olen tottunut jo siihen, että kun menen kahden vaalean lapsen kanssa vaikkapa ravintolaan, niin tarjoilija saattaa spontaanisti ottaa pienemmän pojan syliin (8-vuotiasta ei jaksa enää nostaa samalla tavalla). He rakastavat myös silitellä ja muutenkin leikkiä lasten kanssa. Tämä saattaa olla aluksi vähän outoa, mutta minua se ei ole koskaan haitannut. Monesti on käynyt niin, että kun lapset olivat vielä vauvoja niin joku random tarjoilija saattoi pitää lasta sylissä sen aikaa kun söin.

4. kaikki ei ole halpaa!

Jollekkin, joka on käynyt täällä viimeksi täällä 10-vuotta sitten on moni asia varmasti muuttunut ja yksi on hintataso. On ihan selvä juttu, että moni asia oli ennen paljon halvempaa. Silloin Suomessakin jäätelöpallo maksoi vain viisi markkaa ja nykyään vähintään kaksi euroa! Asiat kuitenkin muuttuu ja usein turismi tuo tullessaan myös hintojen nousun. Toki täälläkin voi elää ja syödä edullisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että ihan kaikki on puoli-ilmaista (joka on monen virheellinen luulo).Lisäksi turisteilta kyllä osataan ottaa rahat täälläkin pois etenkin jos et osaa kunnolla neuvotella hinnasta.

Ravintolassa täällä turistirysässäkin saattaa meidän nelihenkinen perhe syödä n.500 bahtilla, joka on n.13€. Usein hinta on kuitenkin lähempänä 1000TBH-1500TBH eli 26€-39€, etenkin jos mukana on hedelmäsmoothieita (jotka tilataan yleensä joka kerta) tai alkuruokia.
Meidän hotelli muuten mainostaa uudenvuoden buffaa (coctails included), jonka hinta on 3200TBH eli 84€ per aikuinen.

Mikään shoppailumekka tämä maa ei ole Bangkok poislukien. Ostoskeskuksissa perus ”henkkamaukoissa” hinnat voi olla jopa hieman kalliimmat kuin Suomessa. Huomaan, että myös katukojuissa perus turistikrääsän hinta on noussut aikalailla. Maksaisitko sinä feikistä Chanelin t-paidasta 35€? Juu, en minäkään. Toki tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta välillä jo pelkästään lähtöhinta on niin kova, että itse huutokauppakeisarikin jättäisi leikin kesken. Itse ostan yleensä täältä kosmetiikkaa (en tosin feikkejä, koska niissä voi olla lähes mitä vaan rotanmyrkkyä), koruja ja kesävaatteita.

 

5. aurinko polttaa, siis ihan oikeasti!

Talvi yllätti autoilijat Suomessa ja aurinko Thaimaassa! Ota tämä varoitus tosissaan: täällä aurinko polttaa ihon yhdessä hujauksessa ja mitä vaaleampi olet, niin sitä nopeammin kärvennyt kuin kanasatay vartaassa! Olen matkustellut myös Etelä-Euroopassa ja Dubaissa, mutta minusta aurinko siellä ei ole läheskään niin polttavaa mitä täällä. Etenkin keskipäivällä kuumuus on aika tukalaa, joten rannalle kannattaa mennä aamupäivällä. Edes suojakerroin 50 ei estä välttämättä ihoa palamasta ja voidetta kannattaa lisätä päivän mittaan etenkin jos välillä ui.

Jos vietät aikaa vedessä tai veneessä, niin ota huomioon, että vesi heijastaa aurinkoa ja kärventyminen on vielä helpompaa ja nopeampaa. Täällä näkeekin monella pitkähihaisia uimapukukankaasta valmistettuja uimapaitoja (eli ns. surffipaitoja), jotka ovat kyllä onnen omiaan myös snorklatessa tai muuten vain uidessa. On ihan hemmetin harmi viettää kiva loma hotellissa, kun iho palaa karrelle. Lisäksi itse onnistuin polttamaan päänahkani (kunnon amatöörivirhe!!), eli myös hatun käyttö on ihan fiksua myös auringonpistoksen välttämisesksi. Lisäksi juominen on todella tärkeää!

 

teissä lukijoissa on varmasti monia thaimaassa kerran tai useammin vierailleita. Mikä teidät on yllättänyt?

.

 

2 kommenttia

  1. Kata kirjoitti:

    En ole käynyt mutta haluaisin käydä! Kiitos siis näistä vinkeistä, osaapa sitten varautua ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *