Hae
Katri Gruner
Kaupallinen yhteistyö

Testissä: Evogenom Sport -geenitesti osa 2/2 (tulokset)

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom
*Sisältää mainoslinkkejä

Kerroin teille jokin aika sitten, että sain Evogenomilta kyselyä josko haluaisin tehdä heidän Sport geenitestin (postauksen löydät täältä). Miksipäs ei, ajattelin. Yhtä innoissaan oli myös äitini, joka on super kiinnostunut kaikenlaisista terveyteen liittyvistä asioista ja häntä geenitestin tekeminen oli jo pitkään houkuttanut. Nykyään geenitestit ovat yleistyneet markkinoilla!

Testin tehtyä jäin odottelemaan vastauksia, jotka tulivat noin neljässä viikossa. Ensimmäinen asia joka yllätti, on vastauksien laajuus! Tietoa tulee sivukaupalla ja sen läpikäymiseen kannattaa varata ainakin tunnin verran aikaa. Sport -geenitestissä tulokset painottuvat etenkin suorituskykyyn, ravitsemukseen, sekä esimerkiksi painonhallintaan. Testin avulla saa myös tietoon millainen geneettinen alttius on erilaisiin lepoon ja palautumiseen liittyviin kysymyksiin.

Tulokset esitetään palkkivastauksina ja vastaus kertoo miten itse sijoittuu janalla. Jana voi esimerkiksi kertoa, onko oma makeanhimo tuloksen mukaan korostunut geenitestin tuloksen perusteella. Juonipaljastus, oma makeanhimoni ei ollut testin mukaan korostunut. Tämä kuulostaakin loogiselta,  koska en ole erityisesti makean perään.

samalla linjalla geenitestin tulosten kanssa

En tiedä kannattaako tulosten takia menettää yöuniaan, mutta sanoisin, että ainakin itsestäni oli tosi mielenkiintoista lukea niitä. Vaikka tulokset eivät pitäisi 100% aina paikkaansa, niin on silti kiehtovaa kuulla millaiseen johtopäätökseen tai tulkintaan joku muu on tullut juuri minun elämästäni. Tässäkin testissä oli muutama kohta, jotka hyvinkin osuivat omaan elämääni ja kokemuksiini itsestäni. Tällainen tulos oli esimerkiksi se, että testin mukaan kofeiiniaineenvaihduntani on normaalia tehokkaampaa, eli kahvi ei vaikuta minuun herkästi. Tämä on kyllä totta ja varmaan perinnöllistä.

Muutama testin tulos taas oli aivan muuta kuin sitä, mitä olisin itse tulkinnut. Tosin esim ”alttius” ei tietenkään tarkoita sitä, että ihminen toimii aina tavalla X. Tästä hyvänä esimerkkinä se, että testin mukaan minulla on perinnöllinen taipumus käyttää alkoholijuomia runsaasti, vaikka todellisuudessa käytän alkoholia harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Myös molemmat vanhempani käyttävät alkoholia harvemmin.

Minulla on myös testin mukaan taipumusta känniöykkäröintiin. Be aware 😀 ! Pikkujoulukausi vasta lähestyy…

Monen vastauksen kohdalla pystyin nyökyttelemään päätä ja ajattelin, että näin juuri se taitaa olla. Olisin toki ollut hyvin yllättynyt, jos tulokset olisivat olleet kaikkea muuta kuin oma kokemukseni tai sitten tuntisin itseni ja kehoni todella huonosti. Sain esimerkiksi testistä tuloksen, että minulle sopii voimaharjoittelu hyvin ja tulokseni kasvavat melko nopeasti. Tämä on ollut itselleni hyvin selvää jo kauan. Toki eivät pelkät geenit sitä lihasta saa kasvamaan, vaan kyllä sinne harjoittelemaan täytyy silti raahautua!

Painonhallinta kiinnostaa!

Ja miksipä ei kiinnostaisi, koska olen jo lähempänä neljääkymppiä, eikä painonhallinta tästä ainakaan helpommaksi muutu.

Testitulosten perusteella aineenvaihduntani ja painonhallinnan helppous on normaalilla tasolla. Minun ei ole siis normaalia helpompaa tai vaikeampaa pudottaa painoa, koska elimistöni varastoi energiaa normaalilla tehokkuudella. Samalla kuitenkin testi kertoi, että kuulun perintötekijöideni puolesta normaalia kookaimpiin ihmisiin, eli minulla lievästi kohonnut perinnöllinen alttius painon nousulle. Tämä tuntui ehkä hieman ristiriitaiselta muihin tuloksiin nähden.

Testin mukaan minulle sopii parhaiten hiilareita sisältävä vähärasvainen ruokavalio. Tästäkin olen kyllä samaa mieltä. Erikoista oli se, että geenin mukaan minulle sopii myös ruokavalio, jossa on maltillisesti (alle 15% päivittäisestä energiansaannista) proteiineja.  Minulla ei ole luontaista taipumusta naposteluun ja näläntunteeni on normaalilla tasolla. Makes sense.

Se myös minkä testi tiesi yllättävän hyvin on se, ettei painoni vaihtele herkästi, eli painoni ei nouse painon pudotuksenkaan jälkeen herkästi. Oma painoni on seilannut viime vuosien aikana todella vähän ja pysynyt 5kg sisällä viimeiset 15 vuotta.

toiko testi pysyviä muutoksia elämään?

Uskon, että kaikenlaiset geenitestit ovat tulleet jäädäkseen ja varmasti parhaimmassa tapauksessa ne voivat herättää jonkun parantamaan omia elintapojaan. Itselleni testistä ei selvinnyt mitään hälyttävää tai mitään sellaista, joka saisi minut muuttamaan nyt radikaalisti elintapojani (jotka ovat suht terveelliset muutenkin). Testistä selvisi ehkä pari juttua, jotka antavat selityksen epäillyilleni ja olisi mielenkiintoista tietää millaisia tuloksia esimerkiksi omat vanhempani saisivat. Liikkuvan ihmisen näkökulmasta tämä Sport -geenitesti oli tietysti siinä mielessä mielenkiintoinen, että tuloksissa on niin laajasti dataa juuri liikunnan vaikutuksesta, ruokavaliosta ja palautumisesta. Kuten sanoin, niin raportti on todella pitkä ja kattava.

Jos haluat tehdä testin myös itsellesi, tai ostaa vaikka varmasti kiinnostavan joululahjan jo hyvissä ajoin, niin koodilla KATRISPORT saat testin hintaan 190€ (normaali hinta 590€) Evogenomin verkkokaupasta . Koodi on voimassa 3.11 asti, joten kannattaa toimia nopeasti.

Kaupallinen yhteistyö: Evogenom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.