Hae
Katri Gruner

Miten olla äiti maailmassa, jossa kaikkien muiden lasten vanhemmat on paljon reilumpia?

No niin, pitäkää peruukeistanne kiinni – blogin postaustahti alkaa olemaan melkoisen päätähuimaava. Mutta luotan tästä lähtien siihen taktiikkaan, että postaan tänne aina silloin kun mulla on jotain asiaa, eli esimerkiksi nyt.

Varoitan sitten ennakkoon, että tämä postaus ei tule tarjoilemaan sinulle ahaa-elämyksiä lasten kasvatukseen liittyen, koska en ole mikään Pia Penttala, vaikka kuinka haluaisin olla 😀 . Olen vain tällainen omaan tyyliin äitiyden viidakossa harhaileva oman elämänsä supernanny. Välillä maailman paras ja välillä toki myös tosi tyhmä, kuten asiaan kuuluu.

Vääntöä moposta ja peleistä

Meillä on ollut viime aikoina yksi suosittu aihe 8-vuotiaan kanssa se, miksi toiset lapset saavat tehdä asioita, joita hän ei saa. Tai miksi jonkun toisen kodissa on joku kiva juttu, jota meillä ei ole. Kysymyksiä kasiveessä on herättäny mm. seuraavat kohtuuttomuudet:

 • Miksi lapseni ei saa mopoa, vaikka moni luokkakaveri saa jo aivan VARMAN tiedon mukaan ajaa mopolla. (Perusteluksi ei riitä edes se, että hän on vielä n. 7-vuotta liian nuori ajaakseen mopolla….)
 • Miksi meillä ei ole pelikonsoleita? (Meillä on VAIN kännykät ja pädit, mutta nehän ei riitä).
 • Miksi juuri meillä ei saa juoda Cokista tai Pepsiä, kun ihan kaikkien muiden vanhemmat antaa lapsensa sitä juoda?
 • Miksi muut tokaluokkalaiset saa pelata peliä X (esim. Fortnite), mutta lapseni ei?

Tässä siis ne sellaiset aiheet, joista meillä keskustellaan jos ei päivittäin, niin ainakin melkein.

Äiti, anna syy!!

Ärsyttävintä on tietysti ehdottomuuksiensa perustelu. Itse olen sitä mieltä, että syyksi riittää puhtaasti se, että olen lapsen huoltaja ja päätän hänen isänsä kanssa niistä reunaehdoista, joiden mukaan tässä huushollissa eletään. Varmaan aika moni meistä on kuullut nuoruudessaan sen kuuluistan lauseen: ”Sitten kun oot täysi-ikäinen niin voit vaikka…..”  Itsekin oon tainnut sen sanoa jo aika monta kertaa!

Joskus kyllä tuntuu tosissaan, että oon tosi kohtuuton, kun en keksi ns. järkevää perustetta sille, miksi lapsi ei vaikkapa saisi juoda toisinaan cokista. Perustelen asian sillä, että en vaan pidä sitä hyvänä juomana lapsille. Jos aikuisillekaan! Ja oikeasti, on vaan niin paljon muitakin vaihtoehtoja.
Toki mikään ehdoton en limsojen kanssa ole ja jos sitä on vaikka muiden synttäreillä tarjolla, niin en mene puhelinlankoja pitkin järjestävälle taholle, että miksi helvetissä tarjositte minun lapselleni sitä myrkkyä?!

Pelikonsolien takia ollaan myös väännetty. Itse en ole pelaamista vastaan, mutta jotenkin ajattelen, että näiden ruutujen TÄYTYY riittää tappamaan ruutuaika. Mistä tiedän, jos vaikka itsekin innostuisi pelailemaan pelikonsoleita, mutta toisaalta, kun sitä ei ole, niin eipä tule pelattua. Tiedän samalla 100 järkevämpää asiaa, johon ajan voi käyttää. Lisäksi tuntuu, että nyt kesällä peliajoista on lipsuttu jatkuvasti ja etenkin meillä tuo pienempi on addiktoituvaa sorttia.

raja on pakko vaan vetää johonkin

Oon ajatellut itse, että mieluummin selkeät rajat kuin se, että joku päivä saa ja joku päivä ei. Kuten sanoin, niin cokiksesta olen joustanut kavereiden synttäreille, samoiten kuten Fortnitestä ja on kai niitä muitakin pelejä, joihin ei vielä ikäraja yllä. Silti se ei vähennä keskustelua siitä, miten kurjan kohtalon lapsi kokee, kun joku toinen saa, mutta hän ei.

Olen vain koettanut sanoa, että on aikuisen tehtävä asettaa rajat, tuntuipa se lapsesta hyvältä tai ei. Vanhemmilla voi toki olla eri mielipiteitä siitä mikä on sille omalle lapselle hyväksi ja mikä ei. Jokainen voi asettaa rajoja vain omalle lapselleen, enkä minä voi puuttua siihen, saako naapurin Nico-Petteri Honda Monkeyn jo tokaluokalla ja ajaa sillä missä vaan miten paljon vaan.

Onko teillä käyty näitä vääntöjä ja mitkä ovat yleisimmät aiheet?

4 kommenttia

 1. Jenny kirjoitti:

  Meillä ei ole enää onneksi hetkeen tarvinut vääntää kun lapsi ymmärsi kun selitin, että ne ikärajat on tehnyt joku minuakin viisaampi ja sillä ajatellaan lapsen parasta. Suurin vääntö tuli siis Fortnitesta, jota en anna lapsen pelata koska hän täyttää vasta 11. Olen myös sanonut, että tiettyjä asioita voi sitten vanhempien läsnäollessa tehdä, vaikka ikäraja olisi korkeampi, esim katsoa k-12 leffaa tai ajaa mökillä mopolla.

 2. Julia kirjoitti:

  Samoja vääntöjä täälläkin, meillä on 3 poikaa (iältään 11, 9 ja 9). Kuulostaa siis todella tutulta!! Fortnite-aihe on ehkä kuumin peruna just nyt, kun en yksinkertasesti halua että meidän talossa pelataan sitä peliä, en vaikka ikärajakin tulisi täyteen. Ja asiaan kuin asiaan kuuluu: ”Äiti, sun pitää perustella miks! Aina pitää olla syy!”. Toki yritän perustella, mutta aina ei tarvi eikä jaksa, jos aiheet on aina samoja. 😀 Limsat ja karkit on toinen. Oon sanonut, että minä en rahojani niihin kahteen asiaan käytä, joten jos tekee mieli, ostakaa omilla rahoillanne. Sitäkin tuntuu olevan niin vaikea käsittää. Mutta uskon, että jossain iässä helpottaa, ehkä! 😀

 3. Äitinsä turmelema kirjoitti:

  Meillä kotona oma äitini perusteli asiat aina sanomalla ”koska mä sanon niin”. Vihasin sitä yli kaiken. Omassa vanhemmuudessani noudatankin periaatetta, että lapsellakin on oikeus kuulla perustelut. Lapsen ei tarvitse ikinä olla samaa mieltä perustelujen kanssa, mutta kyllä minun vanhempana pitää pystyä sääntöni perustelemaan. Cokis nyt on vielä helppo perustella: pilaa hampaat ja on muutenkin epäterveellistä, sisältää kofeiinia, joka on koukuttavaa eikä todellakaan lapsille tarkoitettu jne..
  Joskus omienkin sääntöjen perustelu tuottaa ongelmia, mutta tuleepahan siinä kohtaa oikeasti mietittyä, miksi haluan, että meidän perheessä näin toimitaan. On tullut tilanteita, joissa olen sitten joustanut, koska en ole keksinyt yhtäkään hyvää perustelua omalle päähän pinttymälleni 😀

 4. Hanne Salo kirjoitti:

  🙂
  Noi on vielä pientä. Odotas kun lapset ylä-asteella ja alkaa vääntö (JATKUVA VÄÄNTÖ) kotiintuloajoista ja bileistä ym ym ym.
  Meillä lapset yläkoulussa ja KAIKKIEN muiden vanhemmat antavat olla aamuun asti bileissä ja ajelemassa mopoilla. Me ei kuulemma vaan tajuta:):):)

  Sitten saat itse valvoa ja kauhulla odottaa joka pe ja la tuleeko ne hengissä kotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.