Hae
Katri Gruner

Olisiko jo aika luopua kierukasta?

Olen kirjoittanut kokemuksiani kierukan käytöstä blogiin jo aiemmin ja itseasiassa postaus taitaa olla yksi kaikkien aikojen luetuimpia. Ajattelin vähän päivittää teille tilannetta etenkin nyt, kun tämä nykyinen kierukka on ollut minulla jo viisi vuotta, joka on hormonikierukan suositeltu käyttöaika. Itselläni on käytössä Mirena-niminen valmiste ja tämä on siis jo toinen kerta, kun minulla on kierukka. Ensimmäinen asennettiin ilmaiseksi ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Aikaisemmasta postauksesta voit lukea lisää kierukan poistosta ja uuden laitosta. Tässä postauksessa aiheena on kierukan vaihtaminen.

Onko kierukan vaihtaminen jo ajankohtaista?

Kaikille hormonikierukka ei tietenkään sovi, mutta itse olen tykännyt sen vaivattomuudesta. Kerran epäilin kierukan ”irronneen” ja lähteneen liikekannalle, mutta kyseessä oli väärä hälytys. Lisäksi minulla ei ole ollut vuotoa kuukautisten aikaan, joka on tietysti yksi ihan huippu puoli kierukassa. Itselläni kuukautiset ovat tosi kivuliaat ja suoraan sanottuna en kyllä kaipaa niitä kipuja elämääni!

Nyt kun viisi vuotta on tullut tämän kierukan kanssa täyteen, niin olen tietysti alkanut miettiä sen ehkäisytehoa. Olen jakanut kokemuksia myös IG:ssä seuraajien kanssa ja moni on kertonut, että on pitänyt kierukkaa yli viisi vuotta. Ilmeisesti melko normaali ohje on se, että mikäli kierukasta ei ala tulemaan tiputteluvuotoa, niin sen tehon pitäisi olla normaalilla tasolla.

En ole vielä selvittänyt onko minun mahdollista päästä julkiseen terveydenhuoltoon kierukan vaihtoon, mutta epäilen asiaa. Kierukan vaihto yksityisellä ei ole halvimmasta päästä. Kierukka itsessään maksaa noin 155€ ja asennus yksityisellä 260€. Jos julkinen puoli ei tarjoa kierukan laittoa, niin sitten on vaan pakko varata aika yksityiselle. Sinänsä ehkäisyn hinta on kierukan kohdalla super halpa, sillä vaikka kierukkaa pitäisi vain sen suositellun 5 vuotta, niin silti hintaa jää yhdelle kuulle vain 6,90€.

entäs jos suojaus pettää?

Olen ajatellut, että jos mitään merkkejä kierukan toiminnan hiipumisesta ei tule, niin pidän kierukkaa ainakin tämän vuoden loppuun ja vaihdan sen sitten vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Silloinkin kierukka olisi ollut minulla vasta 5,5v. Toki jos lääkäri on sitä mieltä, että syytä vaihtoon ei ole, niin en ala sitä silloin vaihtamaan. Toki on pakko miettiä sitäkin, että käytettävä ehkäisy ei ole millään ”toivotaan toivotaan” -pohjalla. Olen aina välillä miettinyt kolmatta lasta, mutta toistaiseksi tässä on jo kahden kanssa kädet niin täynnä töitä, että katsellaan… Kuka tietää jos se mieli vaikka muuttuu.

Itse pidän silti kierukkaa tosi luotettavana ehkäisymenetelmänä ja näen painajaisia siitä, että tässä pitäs alkaa jotain e-pillereitä käyttämään.

Haluaisin kuulla, että missä vaiheessa te olette vaihtaneet hormonikierukan ja mistä syystä?

7 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Minulle naistentautien erikoislääkäri kertonut Mirenassa olevan 7v ehkäisyteho eli ei heti 5v jälkeen heikkene radikaalisti.

 2. Henriikka kirjoitti:

  Edellisen vaihdoin 5v kohdalla, silloin lääkäri sanoi, että seuraavan kerran noin 7v kohdalla ellen ala vuotamaan ennen sitä. Nyt vajaa 5v täynnä ja vuodot alkaneet, olen siis alkanut harkitsemaan vaihtoa kuitenkin ennenkuin 7v on täynnä.
  Kierukka elämää yhteensä 10v takana, ihan täydellistä. Ei kuukautisia, ei kipuja, ei mitään vaivoja.

 3. Maaria kirjoitti:

  Mirenaa voi pitää huoletta 7 vuotta ja yli 42-50 – vuotialla ehkäisyteho on usein riittävä niin kauan (10 v.) kunnes tulee mahdollisesti tarve hormonikorvaushoidolle. Tuo 7 vuoden vaihtoväli on virallinen ohjeistus lähes kaikissa ehkäisyneuvoloissa Suomessa. Vaihto on syytä tehdä aikaisemmin, jos alkaa tulla häiritseviä vuotoja (kuukautiset, tiputtelu, yhdynnänjälkeinen vuoto).

  T. Lääkäri

 4. Suvi kirjoitti:

  Moi, mulle lääkäri sanoi, että Mirena-kierukka on käypä 7 vuotta. Mulla alkoi tulla tiputteluvuotoa sitten 6 vuoden kohdalla, joten vaihdoin sen sitten. Nyt kun olen 42-v. ja kierukka ollut 1,5 v ajan, niin voi hyvinkin mennä sen 7 vuotta kun hedelmällisyyskin on laskenut.

 5. Elina kirjoitti:

  Moi Katri! Mirena-kierukkaa saa nykyään käyttää vähintään kuusi vuotta (mitä enemmän tulee ikää, sitä kauemmin ehkäisytehonkin ajatellaan säilyvän) eli vaihdolla ei ole kiire. Toisekseen julkisessa terveydenhuollosa kierukan vaihdon pitäisi onnistua. Kierukan vaihto/poisto/asetus on varsin simppeliä ja jokaisesta tk:sta tulisi löytyä (vähintään yksi) lääkäri, joka toimenpiteen hallitsee. ?

 6. Sanna kirjoitti:

  Mulla oli Mirena siihen asti, kunnes tulin sen kanssa raskaaksi. Oli ollut mulla 5,5 vuotta. Itse en omien kokemusten vuoksi kyllä yli 5 vuotta pitäisi. Mutta tämä, kuten lääketiede kokonaisuudessaan, on todennäköisyyksillä pelaamista, joten kaiketi sitä täytyy vaan pohtia minkälaisen riskin kanssa on valmis elämään.

 7. Nasu kirjoitti:

  Onnistuu julkisella puolella kierukan vaihto. Itse vaihdoin kierukan ehkäisykapseliin,suosittelen tutustumaan myös tähän vaihtoehtoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.