Hae
Katri Gruner

Kuinka tunnistaa vuokramökkihuijaus?

Kesä on vuokramökkien ja valitettavasti myös vuokramökkihuijareiden sesonkia

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta siksi, että mökin vuokraaminen on ollut itselle ajankohtaista jo useampana kesänä ja kerran on ollut myös lähellä, ettei langettu vuokramökkihuijaukseen! Meillä ei valitettavasti ole vielä omaa kesämökkiä, joten siitä syystä ollaan päädytty vuokraamaan joka kesä mökki ainakin juhannukseksi.

Tänä vuonna kävi lähellä, että olisimme vuokranneet mökin jo hyvissä ajoin talvella. Mökkiporukkamme suunnitelmat tuntuivat kuitenkin olevan koronan takia niin auki, että emme uskaltaneet lyödä lukkoon mökin vuokraamista. Itse olen luottanut tässä mökinvuokrauksessa aina hyvään tuuriin ja universumin voimaan ja niiden avulla ollaankin saatu jo useana kesänä upea mökki juhannukseksi. Meillä on ollut viimeiset kolme juhannusta iso porukka, eli 6-10 aikuista ja 3 lasta, joka tuo tietysti vielä omat vaatimuksensa mökin tilojen suhteen. Aina on otettava huomioon se, että juhannussää saattaa muistuttaa enemmän lokakuuta kuin kesäkuuta ja silloin on nihkeää kökkiä yli 10 hengen kanssa jossain koirankopissa.

vuokraajan kertomus vaihtui lennosta

Todennäköisen mökkivuokraushuijarin kohteeksi olimme joutua viime kesänä. Katselin mökkejä tapani mukaan tori.fi:stä ja törmäsin siellä mielenkiintoiseen ilmoitukseen. Katselen toki mökkejä myös esim Lomarenkaasta ja Nettimökistä, mutta tori.fi on osoittautunut Maija Myöhäselle aina parhaimmaksi tavaksi löytää mökki lyhyellä varoitusajalla. Torin huono puoli onkin sitten se, että kannattaa todella olla tarkkana, keneltä mökin vuokraa. Etenkin koronan takia mökkien kova kysyntä lisää myös epärehellistä toimintaa.

Löytämäni ilmoitus oli tosiaan päällisin puolin ok, eli kuvaus mökistä oli hyvä ja kattava. Kuvat olivat melko huonoja (tärähtäneitä), mutta täytyy ottaa huomioon, ettei esimerkiksi ikäihmisten valokuvaustaidot ole välttämättä ihan parasta A-luokkaa. Pistin mökin vuokraajalle viestiä ja tapani mukaan kerron kattavasti ketä mökille ovat tulossa.

Epäilykset heräsivät siinä vaiheessa, kun pyysin lisää kuvia mökin sisältä. Vuokraajan kertomus muuttui ja hän sanoi, ettei ole käynyt mökillä pitkään aikaan ja se pitäisi laittaa kesäteloille, sekä siivota. Tämä oli erikoista siksi, että hän oli kertonut aiemmassa viestissä vuokraavansa mökkiä säännöllisesti. Vuokraaja kuitenkin vakuutteli, että nukkumatilaa on, koska hän on itse rakentanut mökin. No, se ei paljon meitä lämmitä siinä vaiheessa, kun osa porukasta joutuu nukkumaan auton takapenkillä luvattujen nukkumapaikkojen puuttuessa..

Emme siis saaneet yhtään lisäkuvaa mökin sisältä ja yht äkkiä tämä niinsanottu vuokraaja heittäytyi aivan ymmärtämättömäksi ja väitti, ettei pysty käsittämään miksi haluan lisää kuvia. Yritimme soittaa hänelle useita kertoja, mutta tuloksetta. Lopulta hänen viestinsä muuttuivat ihmeellisiksi ja hän mm. syytti minua rasistiksi(ei tosin hajuakaan miksi) ja sanoi, ettei halua vuokrata mökkiä tällaiselle inttäjälle 😀 . Hän myös sanoi, että ”usko pois, tälle mökille kyllä riittää ottajia!”. No, sen pituinen se, meidän osaltamme.

Vinkkejä mökin vuokraamiseen

Tässä vielä omia ja seuraajieni vinkkejä siihen, kuinka vältyt todennäköisimmin vuokramökkihuijaukselta!

  • On todennäköisempää välttää huijatuksi joutuminen, kun vuokraa mökin yritykseltä. Yleensä yrityksillä on ajantasalla olevat nettisivut, joissa on kaikki tarvittava info ja kuvat vuokramökistä.
  • Tarkista osoite Google mapsista! Jos mökille ei ole vuokraajaan mukaan tarkkaa osoitetta (joka on nykyään aika harvinaista), niin pyydä saada lähin osoite ja tarkista se. Näkyykö rakennus satelliittikuvassa?
  • Jos mahdollista, niin vieraile mökillä ennen vuokrauksen lukkoonlyömistä. Tämä voi olla haastavaa jos mökki on jatkuvasti vuokralla, mutta kannattaa silti kysyä mahdollisuutta. Samalla näet myös mökin realistisen varustelun. Esimerkiksi tänä vuonna saimme mahdollisuuden käydä mökillä etukäteen ja vuokraemäntä itse ehdotti tätä.
  • Älä haksahda painostukseen. Niukkuus on runsaasti käytetty tekniikka myynnissä. Asiakkaalle halutaan tunne, että hänen on tehtävä ostopäätös pikaisesti, tai tuote ehtii loppua tai joku muu haluaa sen. Ei kannata vuokrata jotain yhden tai kahden kuvan perusteella, vaikka mökki vaikuttaisi miten ihanalta tahansa!
  • Puhu puhelimessa. Jos vuokraaja kieltäytyy vastaamasta puheluihin, niin se on minusta aina varoittava merkki. Vuokraaja on velvollinen antamaan mökistä lisätietoa.
  • Jos huomaat, että olet maksanut olemattomasta mökistä, niin tee rikosilmoitus. Ilmoita huijauksesta myös sivustolle, josta mökin olet löytänyt. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin esimerkiksi tori.fi tekee aktiivisesti töitä poliisin kanssa huijausten ennaltaehkäisemiseksi.

Tähän loppuun vielä yhden seuraajani kokemus. Hän nimittäin kertoi, että he olivat olleet eräänä kesänä kaikessa rauhassa omalla mökillään, joka on ollut suvun omistuksessa kymmeniä vuosia. Yht äkkiä pihaan oli ajanut auto täynnä ihmisiä, jotka olivat olleet hyvin pöyristyneitä siitä, miksi heidän vuokraamallaan mökillä on muita ihmisiä? He olivat olleet kuulemma vähintäänkin yllättyneitä kun olivat saaneet kuulla, ettei kyseessä todellakaan ole mikään vuokramökki. Joku oli siis pokkana ottanut mökistä kuvat ulkoapäin ja vuokrannut sitä muka omana mökkinään.

 

Onko sinua koskaan koitettu huijata mökkiä vuokratessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *