Hae
Katri Gruner

Selviääkö ihminen ilman kesälomaa?

Taas on se aika vuodesta, kun yksi lause on varma keskustelun aloittaja:

Milloin aiot pitää kesäloman? 

Lomalla viimeksi 2011!

Jos ollaan rehellisiä, niin itselläni on ollu ihan OIKEA kesäloma (siis oikealla tarkoitan palkallista kesälomaa) viimeksi vuonna 2011. Ajatelkaa, 10-vuotta sitten! Tuntuu aivan hullulta, että en ole ollut virallisesti kesälomalla yli kymmeneen vuoteen. Näin jälkikäteen ajattelen, että palkkatöissä valtiolla ollessa suurinta luxusta oli se, että lomat oli silloin kun on sovittu ja siitä vielä sai ihan kivat lomarahat. Aloin miettimään, että mistä johtuu, että olen ollut näin monta vuotta ilman kunnollista kesälomaa. Ja kunnollisella tarkoitan tässä tapauksessa 3 viikon yhtäjaksoista kesälomaa, jolloin loman pitäminen on taloudellistenkin seikkojen valossa mahdollista.

Suurin syy pitkien kesälomien vähyyteen onkin varmasti ollut raha. Olin pitkään liikunta-alalla (sekä yrittäjänä, että palkkatyössä), joka on todella hankala ala kesien puolesta. Töitä on usein tarjolla muita vuodenaikoja vähemmän. Siksipä osa alalla olevista yrittäjistä painaa ihan suoli mutkalla syksyn ja kevään ja koettaa kesän aikana palautua työmäärästä. Toki jotkut onnekkaat saavat vakituisen työsuhteen, johon lomat kuuluvat normaalisti. Itse tein töitä kolmisen vuotta kausiohjaajana, jolloin käytännössä työsuhde alkaa syksyllä ja loppuu joulukuun puolessa välissä. Sitten uusi työsuhde alkaa taas tammikuussa ja loppuu toukokuun puolessa välissä. Kesäksi on silloin keksittävä jotain muuta hommaa.
Toki olin myös tämän kymmenen vuoden aikana myös kaksi kesää äitiysrahalla, jolloin elämä oli ”yhtä lomaa” 9kk ajan. (Tämä oli sitten sarkasmia).

yksinyrittäjä lomailee kun voi

Yksinyrittäjänä lomarahat ovat käytännössä omat säästösi. Kassavirtaa täytyy siis olla niin, että voit nostaa normaalisti palkkaa joka kuukausi. Yleensä tilille kerrytetään koko ajan ylimääräistä (jos tähän on mahdollisuus). Silloin ei tarvitse stressata, jos laskutettavaa ei tule vuoden jokaisena kuukautena (tai kuinka kauan lomaa nyt haluaakaan pitää). Aika monelle yrittäjälle se totuus on kuitenkin se, ettei tilillä makaa rahaa niin paljoa, että voi laittaa kovin pitkäksi aikaa putiikkia kiinni. Ja vaikka rahaa olisikin lomailla, niin usein sitten juoksevat työasiat pakottavat palaamaan töiden pariin ainakin osittain.

Omalla äidilläni ei ollut koskaan yrittäjänä mahdollisuutta pitää pitkiä lomia vaan hän oli lomalla aina päivän sieltä toisen täältä. Yhtäjaksoisesti hän taisi olla lomalla joskus viikon. Huomaan, että itseeni on tarttunut tämä mentaliteetti. Kyllä tässä alkaa silti miettimään, että joko ensi vuonna olisi sitten se Katrin oman kesäloman aika…? Nyt kun Lovena etenee koko ajan ja vauhti vaan kiihtyy, niin on ihan mahdoton ajatus, että laittaisin nyt kolmeksi viikoksi työkoneen kiinni ja vaihtaisin ajatukset vapaalle. Itse projektin johtajana olen myös vastuussa siitä, että kaikki asiat menevät eteenpäin ja tapahtuvat ajallaan. Mutta…

ei tässä olla mitään yli-ihmisiä!

En halua todellakaan kuulostaa siltä, että olen sellainen ihminen, joka ei lomia kaipaa! Tää on itseasiassa todella haitallinen ajatusmalli ja ajaa ennen pitkään burnouttiin. Jokainen ihminen kaipaa lepoa – ja kyllä, myös enemmän kuin sen viikonlopun.  Ainakin itselläni menee ensimmäinen viikko aina siihen, että saa kovalevyn rauhoitettua. En toki ole ollut tässä 11-vuoden aikana kokonaan lomailematta, vaan normaalisti olemme olleet pidemmällä lomareissulla loppuvuodesta, joka on tuonut sen kaivatun breikin vuoteen. Ulkomailla ollessa en ole todellakaan miettinyt työasioita.
Kyllä mä silti kesällä aion nauttia muustakin kuin läppärini seurasta etenkin nyt, kun molemmilla lapsilla on pitkä kesäloma.  Olen ainakin yhden viikon aika lailla pois koneen äärestä ja teen töitä enemmän iltaisin.

 

Miten pitkän kesäloman aiot pitää tänä vuonna? Onko lomalle jääminen helppoa?

 

2 kommenttia

  1. hopitti kirjoitti:

    Jos kesälomaksi lasketaan vain palkallinen kesäloma niin en ole ollut koskaan kesälomalla enkä millään muullakaan lomalla ja ikää on kohta 40 v…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *