Hae
Katri Gruner

”Jos se olis helppoo, niin kaikki tekis sen!”

Oon paljon miettinyt viime aikoina sitä , miten asiat ovat johtaneet siihen missä olen nyt. Pohdintojani on vauhdittanut Diilin voittaja Sointu, jonka haastatteluja olen kuunnellut eri medioista. Meillä on toki ikäeroa yli 10-vuotta ja itse koen, että olen jo jollain tavalla aika monenlaisissa liemissä keitetty jo työurallakin, eikä aina ihan niissä helpoimmissa. Toki yrittäjyyttä on nyt vasta takana 3-vuotta ja tuntuu, että vasta nyt olen menossa sitä kohti, mihin mut on oikeasti tarkoitettu. Mutta Soinnussa on jotain sellaista hurjapäisyyttä ja rohkeutta, jota arvosta kovasti!

Ai ei onnistu? No vaihda alaa!

Suomessa yrittämiseen liittyy sellainen outo ajatus, että jos ei heti onnistu, niin eikö olis vaan helpompi luovuttaa? Olen näitä juttuja itsekin kuunnellut ihan lähipiiristäkin. Tuntuu jotenkin tosi turhauttavalta, että vasta siinä vaiheessa kun rakentaa omaa yritystoimintaa, niin joku ehdottaa, että ”hei sä sopisit tosi hyvin vaikka optikoksi. Entäs jos kokeilet sitä!”. Silloin valitettavasti huomaa, että ne ihmiset eivät ymmärrä yrittämisestä hölkäsen pöläystä! Vaikka on vaikeaa, niin ei se ole se hetki kun heitetään hanskat tiskiin ja lähdetään kokeilemaan jotain ihan uutta hommaa. Yrityksen rakentaminen on hyvin pitkäjänteistä toimintaa ja yleensä se idea millä yrityksesi aloitat ei todellakaan ole se millä lopulta rahan teet.

Yleensä parina ekana vuonna ei välttämättä vielä tapahdu mitään ja se on se vaihe, kun niinsanotusti ”perslihasten kestävyyttä” testataan! Harvoin se menee niin, että tänään kun perustat yrityksen, niin huomenna kaikki tietää ja tuntee sinut.

Miksi naisyrittäjä niin usein vaan kituuttelee?

Minua itseäni on harmittanut, että mediassa on aika vähän esillä naisia, jotka ovat oikeasti tehneet menestyvää liiketoimintaa. Nyt sitten iso iso huomio: En todellakaan sano, että jokaisen naisyrittäjän pitää unelmoida isosta liiketoiminnasta!! Tarkoitan tällä sitä, että jos unelmoi asioiden tekemisestä isommin, niin yleensä niitä esikuvia ei oo hirveästi tai sitten he eivät tuo asiaa esille. Toki on paljon yrittäjiä, jotka tekevät ihan ok tulosta yksinyrittämällä niin, että he elättävät itsensä. Mutta ylipäätään naisia, jotka ovat luoneet menestystarinan tyhjästä, ei ole hirveästi esillä.

Usein tuntuu, että kun nainen puhuu yrittämisestä, niin se tuodaan esille sitä kautta, että ”ihan perseestä on ollut viimeiset 20-vuotta ja kituutteluahan tämä on. Mutta ei oo muutakaan vaihtoehtoa, kun sinnitellä päivästä toiseen.” Toki moni tekee työtään intohimosta käsin, mutta mun mielestä yrittämisessä ei oo mitään järkeä (kaikkeen vaivaan nähden), ellei sillä voi tehdä kunnolla rahaa! Sen 2000€/kk saa todennäköisesti palkkatyössä TODELLA paljon helpommalla.

Lovena on uhkarohkea projekti!

Olen tajunnut vasta aikuisiällä kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen on se, että minussa on valtavasti käyttämätöntä potentiaalia ja luultavasti myös sinussakin on sitä! Toinen juttu on se, että tasaisen varma ei ole minun tyylini. En kestä monotonisia päiviä, vaan nautin enemmän arvaamattomuudesta, ponnistelusta ja multitaskaamisesta! Kai se on niin, että kun parisuhteesta puuttuu draamaa, niin sitä hakee sitten jostain muualta 😀 .

Kun vuosi sitten maaliskuussa pidettiin yhtiökumppanini Laurin kanssa eka palaveri Lovenaan liittyen, niin täytyy sanoa, että aaaaaaika optimistiset kuvitelmat oli varmaan kummallakin. Vuosi on kyllä vetänyt nöyräksi ja laittanut jäitä hattuun! Tällainen projekti onkin todella paljon hitaampi ja kalliimpi, mitä olisin osannut kuvitella. Ei mene niin, että ”tehdään vaan yks sivusto”. Yht äkkiä yhtälössä onkin teknisen toteutuksen valvomisen lisäksi, go to market -strategiaa, palavereita juristien kanssa, neuvotteluita sijoittajien kanssa ja mitä vielä. Työmäärä on ollut valtava ja tulee lisääntymään entisestään. Mut hei – on meillä jo ländäri auki, eli menkää sinne!

www.lovena.fi

 

Jos ja kun tää homma rokkaa ja jossain vaiheessa käteen jää muutakin kuin känsät, niin satavarmasti haluan auttaa ja tukea niitä naisyrittäjiä, jotka ovat samassa tilanteessa kuin itse nyt. Niitä, joille on tärkeää kuulla, että joo painat vaan ja unelmoit isosti. Jos se olis helppoa, niin kaikki tekis sen! Mikään oikeasti tavoittelemisen arvoinen ei koskaan tule ilman ponnistelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *