Hae
Katri Gruner

Hampaiden narskuttelu – asiantuntija vastaa osa 1/2

Sain muutama viikko sitten Instagramiini mielenkiintoisen yhteydenoton, kun Turkulainen fysioterapiayrittäjä Riikka otti minuun yhteyttä ja tarjosi vinkkejä ongelmaan, joka on vaivannut minua jo vuosia. Se on nimittäin hampaiden narskuttelu! Ehdotin siis oitis Riikalle yhteistyöpostausta, koska itseasiassa juuri hakusanoilla ”hampaiden narskuttelu” blogiini eksyy lukijoita satoja joka kuukausi. Ongelma on yleinen, mutta siitä on kattavasti vaikeaa saada tietoa. Tuntuu, että joka paikassa on ne samat ohjeet ja etenkään puolueellista tietoa on vaikeaa saada. Siksi on mahtavaa saada Riikka vastailemaan kysymyksiini. Juttua riitti sitten niin paljon, että jaoin postauksen kahteen osaan. Tässä ekassa osassa käsitellään narskuttelua ja sen syitä ja seuraavassa postauksessa hoitoa.

Toivottavasti tämä haastattelu tarjoaa teille uutta tietoa siitä, miten tätä inhottavaa vaivaa voisi ennaltaehkäistä. Itse sain ainakin aivan uutta informaatiota, vaikka narskutteluongelma onkin minulle valitettavan tuttu jo neljän vuoden ajan. Olen itse hoitanut vaivaa purentakiskolla, purentalihashieronnalla ja akupunktiolla. Oli mahtavaa päästä haastattelemaan Riikkaa siinäkin mielessä, että sain tietää asiaan paremmin perehtyneen ihmisen ajatuksia eri hoitomuotoihin liittyen.

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi

Kerro lyhyesti sinusta ja opinnäytetyöstäsi. Se kuulostaa mielenkiintoiselta!

– Olen FysioRiikka, fysioterapiayrittäjä Turusta. Työskentelen pääsääntöisesti tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien parissa ja purennan toimintahäiriöt kuuluvat vahvasti niihin. Olen TMD-koulutettu fysioterapeutti. TMD tulee englannin kielen sanoista temporomandibularis disorders, eli purentaelimistön toimintahäiriöt.  Töiden ohessa opiskelen yamk-tutkintoa sekä työfysioterapeutiksi. Työskentelen Turun keskustan läheisyydessä, Verkahovilla. Teen myös etäkuntoutusta virtuaalisesti. Nettisivuni löytyvät osoitteesta fysioriikka.fi ja instagramista nimellä @fysioriikka.
Oma kiinnostukseni tähän aihealueeseen on lähtenyt omien kipujen ja ongelmien kautta. Lisäksi purentaongelmaisia asiakkaita on paljon, mutta osaavia käsiä liian vähän. Haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Tällä hetkellä työn alla on yamk-opintoihini liittyvä opinnäytetyö, jonka aiheena on purentaelimistön fysioterapian vaikuttavuus. Aihe on mulle suuri kiinnostuksen kohde ja on tosi hienoa päästä kertomaan teille siitä tarkemmin fysioterapeutin näkökulmasta.
Aluksi on varmasti hyvä selventää, mitä on purentaelimistön fysioterapia? 
– Käytännössä se on fysioterapeutin toteuttamaa ja ohjeistamaa hoitoa purentalihasten ja leukanivelien toimintahäiriöiden helpottamiseksi. Hoidon kohteena on koko pää, kasvojen ja niskan alue. Fysioterapia sisältää aina yksilöllisen tutkimisen, jonka perusteella tehdään hoitosuunnitelma. TMD-fysioterapia sisältää manuaalista käsittelyä, harjoitteiden ohjausta sekä tärkeitä neuvoja ihan päivittäiseen arkeen kipujen vähentämiseksi.
Usein tuloksia on havaittavissa melko nopeastikin. Purentaelimistön toimintahäiriöille altistaa moni tekijä mm. purentavirheet, naissukupuoli, stressi, lysähtänyt ryhti, narskuttelu, laaja-alainen muu kipu, uniongelmat tai geneettiset tekijät. Eniten oireita havaitaan keski-ikäisillä, ruuhkavuosia elävillä naisilla.

aiheuttaako stressi narskuttelun?

Johtuuko hampaiden narskuttelu yleensä stressistä? Eli mikä on perimmäinen syy ja onko sitä pystytty selvittämään tutkimuksissa?
Bruksaaminen, eli narskuttelu on TMD-kivulle altistava tekijä. Se aiheuttaa mekaanista kuormitusta hampaille ja purentalihaksille. Systeemi ns. ylikuormittuu jatkuvasti. Bruksaaminen voi olla narskuttelua (usein öisin) tai hampaiden yhteen puremista (jännitys, stressi, keskittyminen). Ihminen, joka ei koe olevansa stressaantunut, voi silti kärsiä bruksaamisesta tiedostamattaan. Toisin kuin ehkä luullaan, niin stressi voi altistaa bruksaamiselle, mutta ei aina välttämättä aiheuta sitä. Eli stressi ei ole aina syy sille, miksi ihminen narskuttelee hampaitaan. Myös lapsilla ilmenee bruksaamista.
Mikä yleensä paljastaa narskuttelun ensimmäisenä?
Usein ihminen itse ei havahdu öiseen aikaan tapahtuvaan narskutteluun, vaan se ilmenee esimerkiksi aamupäänsärkynä ja jumisuutena leukaperissä. Jos nukut kumppanin kanssa, hän usein ilmoittaa narskuttelusta. Ääni kuulostaa hirveältä! Lisäksi voit itse tunnistaa nuo aamuiset oireet. Narskuttelun näkee myös hampaista: purupinnat kuluvat ja paikat voivat jopa irrota. Usein kielen ja poskien limakalvoilla on myös merkkejä puremisesta. Näistä useimmiten huomauttaa hammaslääkäri, mutta ne tutkitaan myös fysioterapiassa. Usein myös pitkäaikaisten niskakipujen syyksi voi paljastua purennan ongelmat.

Voit tietämättäsi pahentaa tilannetta!

Itselläni narskuttelu aiheuttaa aivan hirveät päänsäryt ja tietysti kipeät purentalihakset. Onko jotakin, joka pahentaa entisestään oireita? Olen kuullut, että esim purukumin syömistä ei suositella narskuttelijoille.
– Purukumi, sitkeä tai kova ruoka (esim. karkit, porkkanat, näkkärit) voivat provosoida oireita. Tapa-asennot kuten leukaan nojaaminen kädellä, lysähtänyt istuma-asento tai eteentyöntynyt pää edesauttavat oireiden syntyä. Niska- ja hartiaseudun ongelmat, sekä työergonomia ovat voimakkaasti yhteydessä purentaelimistön hyvinvointiin.
Katrin kommentti: Itselleni on purentalihashierojani kertonut, että pääni on liikaa työntynyt eteen. Tämä on usein ongelmana näytön edessä työskentelevillä ja voi pahentaa narskuttelun oireita!

Itselleni akupunktiosta on ollut hyötyä!

Minulle on kerrottu, että yölliseen narskutteluun voi vaikuttaa kiinnittämällä huomiota siihen, mitä tekee juuri ennen nukkumaanmenoa. Liittyykö hyvä unihygienia narskutteluun ja jos kyllä, niin millä tavoin? 
– Unihygienialla tarkoitetaan keinoja, joilla pyritään mahdollistamaan hyvä uni, kuten viileä makuuhuone, sinisen valon välttäminen, iltapalan syöminen ja sopivan tuntuiset vuodevaatteet.  Illan rauhoittaminen ja itselle sopivat rentoutuskeinot ovat tärkeitä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta ja voivat vaikuttaa narskuttelun vähentymiseen. Jos narskuttelu häiritsee unta, siihen on hyvä puuttua nopeasti.
Lue jutun osa 2/2 TÄÄLTÄ!

Kiitos, että luit postauksen, jatketaan aiheesta seuraavassa osassa jossa käydään läpi mm. sitä kuinka narskuttelua kannattaisi alkaa hoitamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *