Hae
Katri Gruner

Joskus on hyvä ottaa taukoa kaikesta!

Oi että tätä perjantaita on odotettu!

Tiedättekö kun välillä tulee tunne, että tarvitsee tauon… No kaikesta! Siis kaikesta siitä mikä täyttää oman arjen.

En väitä todellakaan, että oma arkeni olisi millään tavalla keskimääräistä lapsiperhearkea rankempaa tai että elämässäni olisi millään mittarilla kohtuuttomia vastoinkäymisiä. Mutta se ei silti tarkoita, etteikö tämä ihan tavallinen arki ole melko kuormittavaa. Elämä ei ole kilpailu siitä, kellä on kaikista rankinta, joten ainakin itse haluan ihan avoimesti tuoda esille sitä, että jokainen saa kokea väsymystä ja kuormittumista tilanteesta riippumatta. Ja siis ihan vaan kaivata lomaa!

Kuvat: Tuomas Hämäläinen

Monta rautaa tulessa

Vuoden vaihteen jälkeen minulla on ollut lievästi sanottuna monta rautaa tulessa. Perustin toisen firman, jonka kanssa viemme unelmaamme uudesta nettideittailuun keskittyvästä sivustosta raivolla eteenpäin. Asioita tapahtuu joka päivä, mutta se vaatii tietysti palavereita, lukemattomia sähköposteja, puheluita, kaavakkeiden täyttämistä ja loputonta ideointia. Tiedän, että olen parhaimmillani pienessä paineessa, mutta viime aikoina on ollut vaikeaa päästä työajatuksista eroon. Tällä viikolla treenejä on tullut vähän – siis okei, nolla kappaletta. Iltaisin olen kaatunut sänkyyn viimeistään klo.22 ja liikunta on jäänyt kävelylenkkeihin. Iltaisin ei ole ollut enää voimavaroja, eikä intoa liikkumiseen.

Olen myös ottanut tämän vuoden teemaksi itsensä johtamisen opettelun, joka ei ole omalle, lievästi sanottuna ”sinkoilevalle” luonteelleni kovin helppoa. Mutta kaikkea voi opetella! Olen koettanut olla itseni kanssa tiukka siitä, että teen yhden ja vain yhden asian kerrallaan ja saatan sen loppuun, ennen kuin aloitan uutta. Kurinalaisuus ei ole todellakaan vahvin ominaisuuteni, mutta olen päättänyt oppia elämään kurinalaisempaa elämää, jossa asiat etenevät tietyssä järjestyksessä. Mutta tämäkin vie yllättävän paljon voimavaroja.

Pieni breikki tekee hyvää!

Onneksi nyt koettaa kauan odottamani viikonloppu. Olen vuokrannut kahden ystäväni kanssa pienen mökin keskeltä ei mitään ja siellä aiomme viettää koko viikonlopun. Aion varustautua reissuun suksilla, äänikirjoilla, omalla tyynyllä ja viinillä. Päätin, etten aio ottaa paineita mistään. Ja tuntuu I-H-A-N-A-L-T-A! Koko viikonloppu omaa aikaa, akkujen lataamista, makoilua ja laiskottelua. Saan etäisyyttä työasioihin ja perhearkeen, joka auttaa jaksamaan niitä taas paremmin viikonlopun jälkeen.

Kukaan meistä ei ole kone ja omaa kynttilää voi polttaa helposti molemmista päistä. Harmi vaan, että usein tämän humaa siinä vaiheessa, kun on jo uupumisen kynnyksellä.
Itse olen tajunnut yhden tärkeän opetuksen hieman kantapään kautta: Omaa hyvinvointia kannattaa vaalia silloin, kun siihen on vielä voimavaroja! Kun energia ja jaksaminen on aivan finaalissa, niin vaikkapa tällaisten irtiottojen järjestäminen tuntuu liian vaativalta urakalta. Selviytymismoodissa ei jaksa välttämättä nähdä sitäkään pientä vaivaa, että ottaisi aikaa itselleen ja järjestäisi aikataulunsa niin, että esimerkiksi parin kuukauden päästä voi hengähtää. Silloin tarve on yleensä ”nyt heti”.

Elä elämää myös itsellesi ja itseäsi kuunnellen

Suosittelen erittäin lämpimästi sitä, että varaa kalenterista sen viikonlopun – tai edes päivän, jonka pyhittää virkistäytymiselle. Siitä saa uskomattoman paljon energiaa! Se voi olla mökkiviikonloppu kavereiden kanssa, tai vaikka jonkun kaverin luona, jos mökin vuokraus ei tunnu omalta jutulta. Tehkää yhdessä ruokaa, pelatkaa lautapelejä, katsokaa leffaa ym. Sopikaa, että jos porukassa on univelasta kärsiviä, niin nukkuminen milloin tahansa on sallittua, joten päikkärit ovat enemmän kuin ok. Me esimerkiksi sovimme, että jokainen voi tehdä mitä huvittaa, eikä kaikkea tarvitse tehdä yhdessä. Nimittäin itse huomaan, että kaipaan myös sellaista aikaa, jolloin voin vain maata sängyssä kuunnellen äänikirjaa tai vaikka kirjoittaa omia ajatuksia ylös. En halua välttämättä puhua kenenkään kanssa, tai olla sosiaalinen hetkeen.

Toivottavasti edes muutama teistä lukijoista sai tästä nyt inspiraation alkaa suunnittelemaan omaa päivää tai viikonloppua. Mieti kenen kanssa haluaisit viettää sen? Tai haluatko olla vain yksin? Onko joku muu paikka kuin koti, jossa koet pystyväsi rentoutumaan täysin? Tästä kannattaa aloittaa. Ehkä sen toteutuminen ei ole mahdollista lähitulevaisuudessa,  mutta päätä, että tämän vuoden puolella viimeistään!

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

4 kommenttia

 1. Salla kirjoitti:

  Ihanaa viikonloppua <3

 2. Outi Karita kirjoitti:

  Mä vietin tänään juuri ”vapaapäivän” yhden ystävän kanssa, oli ihana olla ”tarpeeton” sen hetken niin ettei kukaan tarvitse mua ja teki hyvää. Nyt ei ollut kyse kuin 8 tunnista, mutta se riitti, keväällä luvassa kokonainen vuorokausi! ❤️

  Outi Karita
  https://outikarita.vaikuttajamedia.fi

  • grunerkatri kirjoitti:

   Kyllä 8 tuntia on jo ihana hermolepo. 😀 Toivottavasti sait siitä virtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *