Hae
Katri Gruner

Oma kokemukseni: Mirena hormonikierukka

Kiitos Instagram seuraajalleni tästä juttuvinkistä! Sanotaanko näin, että tämä otsikko nyt ei aivan ekana pyörinyt mun mielessä, mutta muistan kyllä, että hormonikierukka sai ainakin yhden postauksen verran ajatuksiani entisessä Fit you too -blogissani.

Mulla on tosiaan jo toista kertaa Mirena -niminen hormonikierukka. Ensimmäisen kerran kierukka asennettiin esikoisemme syntymän jälkeen terveysasemalla ja ensisynnyttäjänä sain sen ilmaiseksi. Kun toinen lapsi syntyi niin tiesin, että haluan kierukan uudelleen. Theon neuvolakäynnillä kerroin tästä toiveesta ja terveydenhoitaja kysyi haluaisinko osallistua lääkäriopiskelijoiden opetukseen ja mennä heille kierukkamalliksi 😀 ? Koska olen aina pitänyt esiintymisestä, niin miksipäs ei…

Tällä toisella kertaa kierukka laitettiin siis Naistenklinikalla lääkäriopiskelijoiden toimesta. Tälläkin kertaa toimenpide oli maksuton. Yksityisellä kierukan laitto olisi maksanut n.150€ ja itse kierukka on jo pelkästään n.100€, joten selvää säästöä tälläkin kertaa!

Miksi hormonikierukka?

Valitsin kierukan alunperin siksi, että en oikein löytänyt mitään sopivampaakaan ehkäisymuotoa itselleni. E-pillerit ovat jotenkin hankalat ja minipillereistä sain aivan järkyttävän finniräjähdyksen kehooni! Olin myös kuullut hormonikierukasta paljon hyvää ja onhan se tosi huoleton, koska vaikutus kestää monta vuotta. Mirena pitää poistaa kun sen laitosta on mennyt 5 vuotta, eli oma kierukkani täytyy vaihtaa ensi keväänä.

Aivan 100% hormonikierukan ehkäisyteho ei tietenkään ole, eli 7 tuhannesta naisesta tulee raskaaksi viiden vuoden aikana kierukasta huolimatta. Itseasiassa minäkin tunnen ihmisen, joka on tullut raskaaksi hormonikierukasta huolimatta. Mutta kyllä se niin taitaa olla, että tehokkain ehkäisymenetelmä on pysytellä kaukana miehistä.

Tarkkaa ja paikkansapitävää tietoa Mirenasta löydät TÄÄLTÄ. 

Sattuuko kierukan asennus tai poisto?

Mulle sattui ekalla laittokerralla kohtuullisen ikävän oloinen naislääkäri, joka oli aika kovakourainen. Siksi en voi sanoa, että toimenpide olisi ollut kovin mukava. Toisella kerralla alapäätäni sen sijaan tuijotti kuuden lääkisopiskelijan porukka, mutta itse laitto sujui todella kivuttomasti ja mukavasti. Laittaja oli mies, mutta se ei aiheuttanut itsessäni sen enempää ahdistusta. Molempien laittokertojen jälkeen olin aika huonovointinen ja vatsa oli kipeä. Tämä on vissiin aika yksilöllistä, eli toiset saa pahempia oireita kuin toiset.
Itse en muista, että kierukan poisto olisi juurikaan tuntunut missään, joten ilmeisesti melko kivuton toimenpide on ollut.

Voinko suositella hormonikierukkaa ehkäisymenetelmänä?

Joskus mietin, että miten voi olla luonnollista, ettei kuukautisia tule ollenkaan? Se vähän mietityttää, että taistellaanko tässä jotenkin luontoa vastaan? Itsellä on ollut tosi kivuliaat kuukautiset, joten olen kyllä toisaalta tosi iloinen, ettei sitä riesaa elämässä enää ole! Mä kyllä (omasta mielestäni) tunnen, kun mulla pitäisi olla / luulen että on /  on oikeasti kuukautiset, tai sitten vain kuvittelen. Saan lievää vatsakipua ja koko maailma on jotenkin väärin päin, mutta vuotoa ei tietenkään tule. Pakko sanoa, että elämä on kyllä helppoa ilman sitä vuotoshowta.

Omasta kokemusta voin kyllä lämpimästi suositella hormonikierukkaa. Mielestäni parasta siinä on pitkä vaikutusaika ja huolettomuus. Kierukka on myös todella stressivapaa, kun ei tarvitse miettiä unohtiko jotain. Kierukka on myös todella edullinen verrattuna moniin muihin ehkäisymenetelmiin.
Itse en ole ainakaan löytänyt vielä mitään hormonitonta vaihtoehtoa, joka sopisi hyvin elämäntyyliin. Lisäksi en oikein usko ehkäisytietokoneiden paikkansapitävyyteen.

Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain hyötyä jollekin sellaiselle, joka on miettinyt eri ehkäisymenetelmien välillä.

Millainen kokemus sinulla on ollut Mirena -kierukasta?

Lue myös:

Nämä edulliset meikit ovat viimeaikojen suosikkini!

”Kun pistät naamaasi filleriä kerran, jäät ikuisesti koukkuun!”

11 kommenttia

 1. Annasofia kirjoitti:

  Heippa!
  Mukava kuulla, että sinulla on toiminut hyvin. Itselläni vähän ristiriitaiset kokemukset. Joo.. kaikki sinunkin mainitsemat asiat toteutui.. eli järkyttävät vuodot loppui (tosin tiputteli jatkuvasti) ja mulla erinäiset endometrioosiin viittaavat oireet loppuivat.
  Sen sijaan mun päänuppi ei kestänyt sitä.. Pidin kierukkaa kaksi vuotta ja koko sen ajan pää tuntui siltä kuin olisin ollut jossain sumussa.. mieli oli aika harmaa ja kaikki tunne-elämä jotenkin latistui. Lisäksi myös paino nousi aluksi useita kiloja. Samaa olen todennut muistakin hormoni-hoidoista. Ehkä elimistöni vaan reagoi herkästi.
  Nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa mun on käytännössä pakko ottaa kierukka uudelleen. Minulle on tehty sterilisaatio mut järkyttävät vuodot ja kipujen uusiutuminen pakottaa toimimaan. Kohdun poisto ei kuulemma tule kysymykseen kun oon niin nuori.. (40)??.
  Mut mulle ehdotettiin sellasta ’miedompaa’, jossa siis puolet vähemmän vaikuttavaa ainetta kuin Mirenassa. Onkohan kenelläkään näistä kokemuksia? Että vaikuttaako miedompi riittävästi esim. vuotoihin??

 2. Susanna12 kirjoitti:

  Ihanaa että on ollut mieluisa vaihtoehto! Itselläkin tuo oli 2,5 vuotta käytössä. Halusin myös jonkun varmemman vaihtoehdon, kun niin panikoin erinäisten pillereiden ja ehkäisyrenkaan kanssa, että mitä jos unohtaakin tms. Olisin varmaan jatkanut juuri tuon vuotojen puuttumisen takia, mutta minulla oireena oli niin paha akne, että sain lopulta tarpeeksi ja poistatin sen. Kierukan asetuksesta vuodot loppuivat kuin seinään, mutta hiukset alkoivat rasvottumaan ja aknekin tuli suht pian sen jälkeen. Nykyään on sterilisaatio kun halusin hormonit pois ja aknen pois saamiseen menikin sitten piiitkä aika ja jopa antibiootit sitä varten lopulta tarvittiin sekä voiteet. Enpä sitten tiedä että olisiko hormonaalisten ehkäisyiden jälkeen nuo oireet tulleet muutenkin…

 3. Sannak kirjoitti:

  Itselläni on jo ties kuinka mones Mirena kierukka menossa ja tämä nykyinen on sitten se viimeinen. Kierukka on sopinut itselleni erittäin hyvin, paremmin kuin mikään muu ehkäisy. Ei kuukautisia, eikä oikein mitään muutakaan haittaa. Edellinen kierukka vain unohtui kuudeksi vuodeksi ja tämä nykyinen saa lääkärin mukaan olla vaikka 7 vuotta, oletettavasti vaihdevuosien yli.

 4. Jenny kirjoitti:

  Muistan, että olen blogistasi lukenut vuosia sitten kierukkaa koskevan postauksen, ja oli kyllä tosi hyvä, että joku rehellisesti siitä kirjoitti jo silloin! Päädyin sen sitten itsekin hankkimaan, kun migreeni poissulki monet pillerivaihtoehdot ja minipillereistä sain ikuiset kuukautiset… Ikävä kyllä mun kokemukset on samat kuin mitä joku oli tuossa yläpuolella kommentoinutkin, eli kierukka vaikutti mielialaan (ei kuitenkaan niin paljon kun pillerit), ja lihoin. Kaiken lisäksi se lihominen oli ”väärässä paikassa” (lantio ja takapuoli), kun yleensä jos ihan syömisen takia olen lihonut niin se näkyy vyötäröllä ja vatsassa :D. Eli kun katsoin itseäni peilistä, en tunnistanut itseäni, enkä osannut ostaa enää vaatteita. Lisäksi mua närästi, joskin se johtui varmasti painosta. Päädyin poistamaan Mirenan kahden vuoden jälkeen, ja palauduin onneksi parissa kuukaudessa, housujenkin koko pieneni kahdella vaatekoolla :D. Nyt olen ihan epätoivoinen, kun mietin mitä ihmeen ehkäisyä tässä voi enää käyttää, kun vuosia on ainakin 20 vielä edessä ennen vaihdevuosia… Ihanaa ja huoletonta niille keille se toimii, ja heille kyllä ehdottomasti suosittelen. Itselle kuitenkin jotain muuta, saas nähdä mitä…

 5. Sanna kirjoitti:

  Itselleni ei myöskään sopinut hormonikierukka ja uskalsinkin kaverin hyvästä suosituksesta kokeilla kuparikierukkaa sen negatiivisesta maineesta huolimatta. Onneksi! Puoli vuotta kierukka ollut ja eipä se ole juuri mitään sivuvaikutuksia aiheuttanut. Ennen kuukautiset kestivät 3-4 päivää, nyt 4-5. Kahdet ekat kuukautiset olivat todella runsaat, mutta tiesin, että kyllä se siitä tasoittuu. Voin lämpimästi suositella kokeilemaan kuparikierukkaa.

 6. Mami kirjoitti:

  Miettinyt jo vuosia, mutta en vain uskalla! Pelkkään sitä asennuskipua. Olen kolme kertaa synnyttänyt, mutta sehän on luonnollista hommaa, tuo asennus ei 😀

 7. Riina kirjoitti:

  Hyvä, että toimii. Itse olen hyvin vaikeasti ehkäistävissä ;).. Aurallisen migreenin vuoksi ei sovi moni ehkäisyvalmiste (yhdistelmäpillerit ja siihen rinnastettavat valmisteet). Kokeilin toisen lapsen jälkeen kuparikierukkaa -> vuosin kuin seula ja piitkään, sitten hormonikierukkaa -> oli noin vuoden ja aiheutti tulehduksia ja haavaumia (ja seurattavia solumuutoksia papaan, tämä siis ei syöpään liittyvää vaan kierukan aiheuttamien tulehdusten aiheuttamaa), kierukka pois ja tulehdukset loppui ja haavaumat alapäässä. Sitten minipillerit, menkat jäi pois, mutta selkään putkahti finnejä ja pillereitä syödään non stop, reilu 6 kk aloituksesta asiaan kuuluvaa rasittavaa tiputtelua. Söin kuitenkin näitä pari vuotta. Lopetimme ehkäisyn ja kolmas lapsi syntyi. Tämän jälkeen mies hakeutui vasektomiaan kun todettiin, että hemmetin hankalaa tämä ehkäisy! Ja nyt toimii, suosittelen, kummallakaan ei hormoneja ja seksielämä loistaa :)! Suosittelen jos lapsiluku täynnä siis (vasektomiaan toki tietyt ehdot tulee täyttyä).

  Eli itselleni ei oikein meinannut mikään ehkäisyvalmiste sopia ja kondomin kanssa ei jaksanut leikkiä (ja pelätä sen rikkoutumista!).. Vasektomia valittiin kun on helpompi toimenpide miehelle kuin naisen vastaava.

 8. Mem kirjoitti:

  Annasofin kommenttiin: mulla on Jaydess käytössä. Kyleenaa ei vielä ollut myynnissä kun otin sen mutta ne on melko samallaiset. Jaydessia suositellaan yleensä synnyttämättömille nuorille mut mul on kolme lasta ja kokeilin Mirenaa (lihosin ja pimahdin), kuparikierukkaa (hirveät oireet, hb laski jne) ja mitkään pillerit ei sovi koska migreeni. Päädyin sitten Jaydessiin ja on ollu tosi hyvä. Menkat loppu asap, ei mitään tiputteluakaan. Ei tunnu niinku Mirena tuntu (on vähän pienempi). Ainoa oire on että leuan alueen iho kukkii ajoittain. Eli voin suositella. Gynekologi sano että voin huoletta pitää pidempään ku luvatun 3v ajan. Sanoi, että menkat alkaa sitten kun teho alkaa loppua.

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Minulla on ollut kyseinen Mirena kierukka 5 vuotta. Kuukautiset loppuivat kyllä, eikä ollut mitään ongelmaa kierukka-aikana. Mutta kun otin kierukan pois… Minun kuukautiset tulevat kerran 2-3 kuukaudessa. Ei olisi ongelmaa sekään, mutta kun halusin vielä lapsen. Kukaan ei nyt tiedä miksi tämä on näin minulla, tässä kuussa jo vuoden on näin. Minulla ei ole verikokeiden mukaan alkamassa vaihdevuodet… Mutta vastaavia kokemuksia ettei kierto palaudu mirenan jälkeen, olen lukenut nyt useampia ?

 10. Hoi kirjoitti:

  Ihanaa lukea muiden kokemuksia!
  Hakeuduin Mirena-kierukan poistoon keskusteltuani Keskitetyn ehkäisyneuvonnan sairaanhoitajan kanssa ja järkytyin, kun terveysaseman lääkäri ei suostunut poistamaan kierukkaani, sillä en ollut valmis aloittamaan tilalle toista hormoniehkäisyä.
  Olen 25-vuotias synnyttämätön nainen. Minulla on aurallinen migreeni, aknea ja kivuliaat sekä runsaat kuukautiset. Olen kokeillut kolmea eri minipilleriä ja erään gynekologin kehoituksesta myös yhtä e-pilleriä, eivätkä mitkään ole sopineet minulle. Kierukkaa päädyin kokeilemaan parin hormonittoman vuoden jälkeen ja tässä oloa tutkailtuani 10kk:n ajan haluaisin sen pois 🙁 Päivittäisen epämukavan tunteen ja viikottaisten voimakkaampien kipujen lisäksi kohtu kramppailee yhdynnän jälkeen, vatsa on koko ajan turvonnut (housut eivät mahdu tai painavat provosoiden kipua), akneni aaltoilee välillä todella pahana ja minulla on useita todella masentuneita/ahdistuneita päiviä yleisen väsyneisyyden ja vetämättömyyden ohella. Hiukseni ovat myös ohentuneet reippaasti ja karvan kasvu voimistunut sellaisilla alueilla, jonne sitä ei kaivata.
  Kierukan poistoa varten varatulla lääkäriajalla tämä kyseinen lääkäri kertoi, että ei voi poistaa kierukkaa, ellei tilalle oteta käyttöön toista varmaa ehkäisymenetelmää. Kondomi ei lääkärin mukaan ollut varma ehkäisykeino, kun kerroin aikovani käyttää jatkossa sitä ja hän tivasi minulta useaan otteeseen ”Oletko valmis saamaan nyt lapsen? Entä jos nyt tulisit raskaaksi?”. Kierukkaani ei siis poistettu, vaan lähdin kotiin itkien järkytyksestä ja kivusta, jonka lääkäri sai provosoitua tehdessään minulle sisätutkimusta…
  Yleinen fiilis tällä hetkellä on, että mitä ihmettä!? Eikö nainen tosiaan saa päättää omasta kehostaan ja olla hormoniton, jos niin tahtoo? 🙁

 11. saimi kirjoitti:

  Oon tosi pahoillani sun kokemuksesta, tuntuu että lääkärit ei ole tarpeeks perillä eikä kuuntele vulvallisten tarpeita ollenkaan. Tuollainen ei kyllä ole ok ja kannattaa ilmoittaa asiasta eteenpäin! Itsellä aknelääkkeiden takia piti aloittaa hormonaalinen ehkäisy vain jotta en vaan tulisi raskaaksi, koska lääke aiheuttaa vakavia sikiövaurioita. Ihan kuin en 17-vuotiaana haluaisi aborttia jos raskaaksi tulisin. Lihoin 10 kg, ahdistus lisääntyi, sairastuin masennukseen ja olo oli hirveä minipillereiden kanssa, mutta yksikään lääkäri ei maininnut sanallakaan lopettamista. Ja nyt kun kysyin hirveistä menkkakivuista apua, ensimmäinen asia mitä terkkari keksi oli antaa uudelleen hormonaalista ehkäisyä, eikä esimerkiksi miettiä mistä kivut johtuvat. Mirenakin lupaa, että paino ei nouse mutta näistä kokemuksista kun lukee on vaikea uskoa sitä:(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *