Hae
Katri Gruner

Kolme helppoa keinoa hallita ahdistusta

Olen huomannut, miten eri tavoin ihmiset suhtautuvat haasteisiin elämässä. Toisilla paniikkinappula painuu pohjaan pienemmästäkin ja ahdistus valtaa mielen ja kehon. Osa porukasta hallitsee hermonsa ja pysyy viilipyttynä huonojakin uutisia kuultuaan.

Jos minun pitäisi laittaa itseni janalle, niin en olisi varmastikaan kummassakaan päässä täysin, mutta enemmän ahdistuvassa päässä. Itseäni esimerkiksi stressaa todella paljon taloudelliset asiat yrittäjänä ja se, kuinka kauan tämä tilanne tulee kestämään. Omasta toimeentulosta putosi muutaman päivän sisällä n.50% pois. Silti olen toiveikas ja uskon, että tämä tilanne antaa mulle taas uuden tilaisuuden ideoida ja ajatella sitä, mitä minun kuuluu tulevaisuudessa tehdä. Pysyn optimistisena vaikka väkisin!

Koirat saa mut aina superhyvälle tuulelle, joten siksi saatte nauttia nyt muutamasta koirakuvasta! Tässä ystäväni ihana koira pentuna. Hän ei ole ahdistunut (paitsi uutenavuotena, koska inhoaa raketteja). 

Kävin eilen Leena Siitosen intuitiivisessa tulkinnassa (tulkinta saatu somenäkyvyyttä vastaan),  josta on tulossa vielä oma analyysi blogiin. Olipa onni, että tulkinta sattui juuri eiliselle, nimittäin illalla niskaani vielä putosi kaksi aika isoa pommia. Normaalisti kahden noin ison negatiivisen uutisen jälkeen mun ahdistus olisi ollut luokkaa ”itken silmät päästäni”. Tulkinnan tuoman itsevarmuuden ja rauhan avulla pystyin kuitenkin ottamaan tilanteen ainakin jokseenkin rauhallisesti. Puhuimme nimittäin tulkinnasta mm. siitä, millä konsteilla saan parhaiten hallintaan ympäri päätä sinkoilevia ajatuksia ja tunnemyrskyjä. Ajattelin jakaa nämä keinot myös teille.

1. Kaiken informaatiotulvan sulkeminen

Tämä on kaikista tärkein kohta! Nimittäin nyt olisi varmaan monelle tosi tärkeää pitää hetki digipaastoa! Median tarkoitus on herättää tunteita ja siksi raflaavia uutisotsikoita ja kauhuskenaarioita pusketaan meidän nähtäväksi jatkuvasti. Jos ahdistut helposti vallitsevasta tilanteesta ei tämä infoähky ainakaan helpota oloasi. Vaikka kuinka katsoisimme jatkuvasti uutisvirtaa, ei se auta tässä tilanteessa. Itse aion laittaa tänään klo.16 jälkeen kaikki kanavat kiinni ja keskittyä lukemaan sisustuslehtiä, leikkimään lasten kanssa ja nautin vain olemisesta. Haluan saada ajatukseni rauhoittumaan ja mieleni lepäämään.

2. Ajatus siitä, että vaikka tämä tilanne on osa elämää, se ei ole KOKO elämä

Omassa päässäni jokin pienikin juttu saattaa saada aivan mahdottomat mittasuhteet! Samaan aikaan elämässäni on kuitenkin asioita, jotka ovat hyvin ja stabiileita, eli ne eivät ole muuttuneet miksikään (ainakaan huonompaan suuntaan). Tässäkin haastavassa tilanteessa monen elämä kuitenkin raksuttelee eteenpäin normaalisti, ainakin joltain osin. Sinua voi auttaa ihan vaikka puhelu jonkun hyvän ystävän kanssa. Päättäkää, että ette vatvo vaikeaa tilannetta, vaan keskitytte puhumaan muista elämän osa-alueista ja mitä niille kuuluu!

Ja tässä oma papparaiseni, eli kääpiöpinserini Tyson.

3. Fyysinen tekeminen

Itselläni on saunaprojekti menossa ja huomaan, että fyysisen energian purkaminen auttaa myös ahdistuksen hallintaan. Etenkin kun joutuu tekemään jotain, joka vaatii keskittymistä tai huolellisuutta, niin samalla saa hyvin tunteetkin lepoa. Kuuntelen samalla radiota, laulelen hyviä biisejä ja sudin saunasuojaa seiniin!
Myös siivoaminen on hyvää terapiaa ja nautin siitä, kun saan asioita järjestykseen. Nyt kun moni viettää kotona enemmän aikaa kuin normaalisti kannattaa aloittaa joku kesken jäänyt ikuisuusprojekti uudelleen tai jos ei muuta keksi (eikä kotona ole kerta kaikkiaan mitään huollettavaa/remontoitavaa/siivottavaa), niin jumppailee kotona.

Ps. Puhun tässä postauksessa normaalista ja ohimenevästä ahdistuksesta, en vakavasta, jokapäiväistä elämää vaikeuttavasta ahdistuksesta. Mikäli tunnet negatiivista oloa päivittäin (ja tunsit sitä jo ennen koronavirusta), niin suosittelen hakeutumaan ammattiauttajan puheille. Esimerkiksi ET psykoterapeutti Jonna Lehtosaari ottaa asiakkaita vastaan myös etänä, skypen ja puhelimen välityksellä. Jonnaan saat parhaiten yhteyden sähköpostilla jonna.lehtosaari@gmail.com

Mikä keino auttaa sinua parhaiten ahdistuksen hallintaan?

 

 

2 kommenttia

  1. Jutta kirjoitti:

    En tiedä kun en ole ahdistuvaa sorttia ollenkaan. Elän aina päivä kerrallaan. En pelkää tai stressaa tulevaa. En nyt enkä yleensäkään elämässä. Nyt meen leipomaan mustikkapiirakkaa ja sen jälkeen lösähdän sohvalle teeveen ääreen. Eli otan iisisti. Neuvon muitakin samaan. Ei koko ajan tarvii puuhastella jotakin.

    • grunerkatri kirjoitti:

      Päivä kerrallaan tässä kannattaa todellakin mennä! Mustikkapiirakka ja löhöily on ehdottomasti hyvä vinkki kaikille, joita alkaa ahdistaa kaikki uutiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *