Hae
Katri Gruner

Korona-ahdistujat; Pysykää kotona ja sulkekaa some!

Olin jo päättänyt, että en varmasti kirjoita yhtään korona-aiheista postausta enää, mutta toisin kävi.

Joskus sitä aina ajattelee, että näin pienehkönä vaikuttajana säästyy siltä pahimmalta sonnalta, haukkumiselta ja arvostelulta. Mutta välillä sitten taas sitä saa maistaa oikein roppakaupalla. Viittaan tällä viesteihin, joita sain Instagramiini, kun kerroin, että olen vähän kyllästynyt siihen, että joka ikisestä tuutista tulee vain yhtä asiaa: Koronavirusta. Itse kun mieluusti lukisin muitakin juttuja ja harmittaa, ettei esimerkiksi somessa kellään ole mitään muita aiheita enää.
Kerroin myös, että minusta on vähän kaksinaismoralistista, että tämä tauti on siis nyt se, joka saa ihmiset heräämään omaan terveyteensä? Moni laiminlyö omaa terveyttään ihan päivittäin monin tavoin ja yht äkkiä tämä korona onkin se, joka on varmaan kuolemaksi.

Vitsailin vanhemmilleni, että he ovat onneksi jo valmiiksi eristyksissä.

Kaikista ahdistuneimmat ja eniten paniikissa olevat ihmiset selvästi kanavoi ahdistuksen nyt muihin ympärillä oleviin ja vaatii heiltä samanlaista suhtautumista asioihin. Sitä ei auta yhtään media, joka rummuttaa uutisia koronasta minuutin välein. Vaikka paniikkia pitäisi juuri välttää, niin sitä lietsotaan urakalla.
Se, että tauti on vanhuksille ja riskiryhmässä oleville kohtalokas on minusta ihan ymmärrettävää, koska jo perus influenssa voi olla sitä. Mutta heitäkään ei auta pelon lietsominen, vaan selkeät ohjeet ja riskien välttäminen.

Itse olen aina ajatellut, että esimerkiksi käsienpesu on asia, joka pitää ihmisen ymmärtää ilman, että minä teen siitä instagramiini ohjeet. Sama liittyy muihin toimenpiteisiin, joilla estetään minkä tahansa tarttuvan taudin leviäminen. Olen koettanut noudattaa näitä ohjeita parhaani mukaan, koska jokainen järkevä ihminen, joka vähänkään huolehtii kanssaeläjistään tekee niin. Nyt yht äkkiä meidän vaikuttajien pitääkin alkaa ohjeistamaan ihmisiä ja olla puhumatta esimerkiksi taloudellisista tappioista, jotka monia tällä hetkellä koskettaa. Ja veikkaan, että useampaa ihmistä nimenomaan koskettaa ne taloudelliset tappiot nopeammin ja enemmän kuin itse sairaus ja sen oireet lopulta ikinä. Minä ainakin koen suurta myötätuntoa joka ikistä pienyrittäjää kohtaan!

Mä mietin myös, että millainen on sellainen ihminen, joka toivoo toiselle ihmiselle ja hänen läheisilleen sairautta? Sellainen ihminen on ehdottomasti mielenterveytensä puolesta epävakaa ja tarvitsee terapeuttia. Tällainen ihminen ei voi hyvin. Tällaisen ihmisen kannattaisi ensisijaisesti jäädä kotiin ja sulkea kaikki uutis- ja somekanavat, koska hän on ihan samalla tavalla pahan levittäjä kun koronalle altistunut.

Mä ajattelen, että jokainen ihminen tekee omat ratkaisunsa ja elää niiden kanssa. En mene naapuriin kyttäämään, peseekö joku siellä käsiään tai haukkumaan itsekkääksi. Itse en oireettomana aio linnoittautua kotiini ja päästän lapseni hoitoon mikäli hoitopaikat ovat auki. Uskon, että päätökset ja ohjeet tekee ja antaa joku muu minua viisaampi. Toivon todella paljon, että pääsen kuukauden päästä lähtemään matkalle, mutta olen myös varautunut siihen, että matka peruuntuu. Myös 50% mun työkeikoista on peruuntunut, joten se varmasti lämmittää kaikkien niiden mieltä, jotka mulle viime yön aikana niitä törkyviestejä lähettelitte. Esimerkiksi sitä henkilöä, joka toivoi, että ”näin ***** itsekäs tyyppi ja sen koko perhe sairastuis”.

Nyt hei porukka jäitä hattuun ja pari syvää hengenvetoa. Todennäköisyys jäädä henkiin kaikesta huolimatta on kuitenkin korkea. Pitäkää huolta toisistanne, mutta riittävän etäisyyden päästä 😉 .
Kiitos myös kaikille teille ihanille seuraajille, jotka haluaa välttää panikointia. Oma korona-aiheinen viestintäni loppuu tähän postaukseen ja jatkaa samalla linjalla kuin ennenkin!

5 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Katriii ❤️ Ymmärrän että jatkuva uutisointi tympii. Itse koen kuitenkin että se on välttämätöntä koska on vielä paljon ihmisiä jotka eivät oikeasti tunnu ymmärtävän tilannetta. Vielä tänäänkin olen kuullut kommentteja että ”en aio edelleenkään putsata laitteita kuntosalilla” tai ”mutta se tautihan on vaan teillä siellä Helsingissä” (henkilö asuu 50km päässä) tai ”mitä väliä jollain pikku nuhalla kun nälänhätään ja aidsiin kuolee niin ja niin paljon ihmisiä, pysyn kotona jos sairastun” ja jopa ”palasin juuri Lontoosta mutta kun ei ole oireita niin työnantaja velvoittaa menemään töihin vanhainkotiin”. Noiden kommenttien perusteella sanoisin etteivät uutisointi (ja yhteiskunnan toimet, mutta siihen ottakoon viisaammat kantaa) ole edelleenkään riittäviä.

  Ongelma onkin se että tämä pikku nuha tulee niiden kaikkien muiden (mm. meneillään oleva influenssakausi) tautien lisäksi ja terveydenhuolto kuormittuu yhtäkkiä liikaa. Harvempi sairaalan henkilökunnassa kuolee päivittäin aidsiin tai nälänhätään, mutta jos korona leviää siellä niin ollaan pulassa kun ei ole työntekijöitä. Ja monet tartuttajat ovat olleet täysin oireettomia niin pelkästään sairaiden välttely ei enää riitä. Jos minä vaikka saan taudin ja oireettomana työpäivän aikana vierailen parissa hoitokodissa, parissa sairaalassa sekä muutaman perussairaan kotona ja tapaan kymmeniä kollegoja ja tietämättäni levitän tautia niin ei paljon naurata. Siksi ajattelin nyt poistua kotoani ihmisten ilmoille vain pakollisille menoille kuten kauppareissut ja työt.

  Tiedän että sinä ja suurin osa ihmisistä jo tajuatte tämän, mutta valitettavasti on vielä paljon ihmisiä jotka viis veisaavat ohjeille ja suosituksille. Siksi suosin ennemmin vaikka hetkellistä turhaa hysteriaa kuin alireagoimista. Mitä nopeammin tilanne saadaan hallintaan, sitä nopeammin myös niiden pienyrittäjien toiminta palaa ennalleen. Ja sitten kun mielestään on lukenut riittävästi aiheesta niin somet ja uutiset kiinni ja muihin puuhiin niin ei pääse ärsyyntymään.

 2. Kata kirjoitti:

  Ihan hirveää, että oot saanu tollasia kommentteja.. Törmäsin lauseeseen ”keep calm & wash your hands” ja tää oli mun mielestä tähän hetkeen juuri sopiva koska ei me vaan just nyt voida tehdä mitään muuta ❤️ riskit on otettava vakavasti mutta ei tässä joukkohysteeria ja toisten syyttely ketään auta ❤️

 3. S kirjoitti:

  Hei!

  Ymmärrän kyllä pointin panikoinnista. Se ei edesauta asioita, mutta on toisaalta ymmärrettävää monelta ihmiseltä. Olen samaa mieltä ensimmäisen kommentoijan kanssa, että on parempi, että asioista puhutaan liikaa kuin liian vöhän. Se, että tämä virus ei vaikuta suurimpaan osaan ihmisiin hengenvaarallisesti ei poista sitä totuutta, että joillekin se on sitä. Lisäksi tämä on ilmiönä erittäin laaja-alainen ja siksi jokaisen tulisi tehdä kaikki voitavansa sen estämiseksi.

 4. Jenna kirjoitti:

  Siis mullakin tulee jatkuva uutisointi jo korvista. Kyllä, varsinkin riskiryhmille vakava tauti; kyllä, varotoimenpiteet on tarpeen. Tarvitseeko tätä uutista tulla 3x/h kymmeneltä eri tv-kanavalta, melkein joka radiolähetyksessä sekä kymmeniä sivuja joka uutislehdessä, no ei tartte.
  Erityisesti mua pännii median lietsoma hysteria, joka saa ihmiset rynnimään kauppoihin ja ostamaan ruokaa niinkuin viimeistä päivää. Kaikkein tärkeintä kun on nimenomaan hyvä käsihygienia ja ettei olla toisten iholla.

  Meillä töissä varaudutaan jo tekemään alimiehityksellä töitä, ja rukoillaan ettei kovin moni joutuisi eristykseen tai sairastuisi edes siihen normi flunssaan. Muutenkin jo hankala saada sijaisia vanhuspuolella.
  Ja kyllä mua ainakin huolettaa kuin paha maailmanlaajuinen taantuma tästä tulee enemmän kuin se sairastunko itse. Toivon että en itse eikä lähipiirin riskiryhmäläinen sairastuisi. Siksi oma käsihygieniani on entistä tarkempi, ja en lähde huvikseen kahvilaan istumaan, mutta hoidan menemiseni kuitenkin normaalisti. En panikoi, siitä ei ole mitään hyötyä enemmän vaan haittaa. Lähipiirissä paljon lapsia, joten oma rauhallisuus on kaiken a ja o, stressaavat raukat jo muutenkin tästä todella paljon ylenpalttisen uutisoinnin takia.

 5. Nimetön145 kirjoitti:

  Aamen!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.