Hae
Katri Gruner

Apua, miten kovasti odotetun lomareissun nyt käy??

Olen ollut kerran Kroatiassa Šipanin saarella ja paikka oli aivan ihana. Lämmin suositus myös tuolle hotellille, eli Hotel Bozicalle.

Jos et ole elänyt pää pensaassa viime viikot, niin et ole voinut välttyä koronauutisilta, käsienpesuohjeilta ja yleiseltä hysterialta.  Vaikka koronan rantautuminen Suomeen olikin vain ajan kysymys, niin kyllä tässä toki itselläkin alkaa vähän hiki nousta otsalle… Eikä suinkaan siksi, että pelkäisin itse sairastumista. Vaan siksi, että meillä on 2,5-viikon päästä lähtö Montenegroon! Onneksi Montenegro on vielä toistaiseksi yksi niistä harvoista maista, joissa ei ole todettu koronaviirusta! Mutta nähtäväksi jää otetaanko meitä siinä vaihessa enää edes maahan, jos taudin leviäminen täällä Suomessa villiintyy.

Olen toki uskaltanut olla lentokentälläkin töissä (jossa edelleen viime viikolla oli esimerkiksi Kiinalaisia matkustajia) ja muutenkin ajattelen, että tässä on vähän ylihysterisoitu koko hommaa. Huomaan silti, että Suomessakin on alettu varustautumaan vähän isompaan pommiin. Esimerkiksi lapseni esikoulu ei vieraile päiväohjelman mukaisesti enää koulun puolella, jotta kahden eri rakennuksen oppilaat eivät ”sekoitu”.

Reissuun lähtö liipasimella?

Päätimme siis viime kuussa varata ystäväni kanssa reissun Montenegroon, koska olen kuullut paikasta paljon positiivista ja lennot olivat superhalvat! Olen käynyt kerran Kroatiassa ja pidin kovasti paikasta, joten nyt kokeillaan sitten onko ruoho vihreämpää rajan toisella puolella. Halusimme jonnekin, jossa on jo mukavan lämmintä (vaikkei toki hellettä vielä ihan sielläkään) ja lisäksi sellaisen paikan, jossa olisi kaikenlaisia aktiviteetteja tarjolla. Yhtenä päivänä esim urheilua, toisena historiaa, shoppailua, päiväreissuja ym. Kaikkea sitä, mitä lasten kanssa reissussa ollessa ei välttämättä voi niin harrastaa.

En missään nimessä jättäisin reissua tekemättä vain siitä syystä, että saatan törmätä jossain johonkin ihmiseen, jolla saattaa olla korona. Mutta toki jos nyt yht äkkiä Montenegro suljetaan viruksen takia, niin eihän sinne sitten pysty lähtemään. Finnair on perunut jo useita lentoja ja saas nähdä miten käy Norwegianin lentojen…

Tällä kertaa ei lähdetä reissuun ihan yhtä tuhdissa kunnossa….

Mokasin maksussa!

Itse mokasin siinä, etten maksanut lentojamme luottokortilla. Nimittäin lentojen peruuntuessa olisimme saaneet rahamme takaisin. Tajusin tämän juuri sen jälkeen kun olin maksanut lennot verkkopankissa. Enemmän minua silti harmittaisi loman peruuntuminen kuin reilun satasen menetys. Olen odottanut niin paljon sitä, että pääsen reissuun ja nimen omaan tällä kertaa aikuisessa seurassa.

Tässä onkin hyvä tipsi teille kaikille: Kannattaa aina maksaa matkat luottokortilla, jos sellaisen sattuu omistamaan. En tiedä korvaako matkavakuutus lentoja, jos ne koronan takia perutaan.

Peruisitko sinä nyt matkasi?

Olen huomannut, että jotkut ovat ottaneet tämän koronaan valmistautumisen ihan tosissaan. On hamstrattu käsidesiä, maskeja ja ruokaa kaappeihin. Osa varmasti myös vapaaehtoisesti peruu omia matkojaan, vaikka kohdemaassa ei olisikaan syytä huoleen.

Olen itse ollut aina aika hulda huoleton ja ajattelen, että nää taudit tulee jos on tullakseen. Pesen kädet ja tietysti töissä käytin paljon tiheämmin käsidesiä. Me ei aiota ainakaan tämän informaation valossa välttää julkisia paikkoja ja käydään hoplopissa ja uimahallissa kuten ennenkin. Sitten kun joku määrää jäämään kotiin, niin tehdään uudestaan tilannearvio.

Peruisitko sinä nyt lomamatkasi, jos olisit sellaiselle lähiaikoina lähdössä?

 

18 kommenttia

 1. Tuuli kirjoitti:

  Olen lähdössä 2,5vkon päästä jolloin Korona on Suomessa varmaan just pahimmillaan… Enkä peru lähtöä vapaaehtoisesti kun reissu on maksanut tonnin. Paitsi jos saan itse sen hiton taudin. Kyllä ottaa päähän tällainen epävarma tilanne…

  • grunerkatri kirjoitti:

   Tosi harmittava tilanne. Ymmärrän sun tuskan. Tonni koskee, vaikka tilanne olis mikä! Ja siinä ei jeesustelu auta.

 2. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Siis miulla on Lontoon reissu kuukauden päästä ja Mallorcan reissu toukokuun lopussa,joten vähän jännä kakka miten niiden suhteen käy. En todellakaan peru mitään jos ei ole pakko :). Toivottovasti pääset sinne reissuun,varmasti huippua päästä aikuisesta seurassa 🙂

  • grunerkatri kirjoitti:

   Tottakai aion itse seurata tilannetta, enkä tietenkään lähde, jos lupaa ei anneta. Mutta etukäteen en aio perua minäkään.

 3. kanarialle?? kirjoitti:

  Olen (tai oliSIN) lähdössä puolison kanssa ensi viikolla Kanarialle. Tätä reissua on jo monta kuukautta odotettu, ihan siitäkin syystä että lapset jäävät kotiin.

  Siellä ei ole todettuja tartuntoja montaa, kaikenlisäksi olemme majoittautumassa huoneistoon. Eli tod.näköisesti emme joutuisi karanteeniin =) Olen ihan stressistä hajalla, ja pyöritellyt eri skenaarioita päässäni. Lämpöä ja lomaa kaipaan, sekä kahden keskistä aikaa ilman mitään arkisia velvotteita. Vatuttaa ihan, jos joudutaan perumaan koko matka. Että se siitä lomakuumeesta sitten!

  Osa tutuistani panikoi, että ootteko ihan hulluja kun vielä harkitsette lähtöä. Enemmän toki tartuntoja on jo Suomessa. No, elämme jännittäviä aikoja! Ja rasittavia… 😀

  • grunerkatri kirjoitti:

   Joo itse olen kyllä myös henkisesti valmistautunut, että reissu peruuntuu, mutta se koskee kyllä. Oon odottanut lomaa kans NIIN paljon ja näitä mahdollisuuksia ei kovin usein tule. Harmittaa myös teidän puolesta. Noi matkat nousee arvoon arvaamattomaan, kun ei oo mahdollisuuksia lomailla milloin tahansa, vaan se on aina hirveän säädön takana.

 4. Mari kirjoitti:

  Peruisin sen takia etten välttämättä pääsis enää kotiin…eli jos ei Montenegro pistä rajoja kiinni ennen teitä vaan ku ootte sielä. Ni mitäs sitte ? se on mun pelko.

  • grunerkatri kirjoitti:

   No joo. Se riski on aina. Mä seuraan tilannetta ja jos yhtään riskiä siihen on, niin varmasti sitten jätän lähtemättä.

 5. Minna kirjoitti:

  Hei, peruisin. Voihan olla ettei pääse takaisin kun tilanne pahenee vaikka sinnepäin pääseekin. Tai ainakin kannattaa varautua siihen että tulee pidempi reissu kuin oli tarkoitus.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Pitää varautua myös siihen, mutta toivottavasti tää rajojen kiinni laitto olisi tiedossa jo ennen matkaa.

 6. Jonna kirjoitti:

  En peruisi, ellei kohdemaa olisi esimerkiksi Italia tai Tirolin alue Itävallassa, joissa koronaa on nyt paljon. En pelkää niinkään omaa sairastumista, toki en sitä nyt tieten tahtoen halua hankkia, mutta se on edesvastuutonta että kotimaahan alueelta palatessani olisi iso todennäköisyys tuoda korona mukanani ja levittää sitä entisestään kun leviäminen yritetään pysäyttää.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Itse en varmasti matkustaisi maahan, jossa on paljon tartuntoja. En missään nimessä halua sille altistua. Toisaalta vähän hullua sanoa näin, kun on ollut myös vapaaehtoisesti töissä lentokentällä.

 7. Elina kirjoitti:

  Itse ulkomailla asuvana (jossa valitettavasti korona on jo iso ongelma) haluan tähän kommentoida. Ymmärrän että itseäsi ei pelota sairastua, mutta on olemassa muita ihmisiä, joille sairastuminen voi johtaa jopa kuolemaan. Tilanne ei ole vielä Suomessa tämä, mutta jos katsoo pohjoismaita ja Eurooppaa yleisesti, niin saa vähän esimakua siitä mikä meitäkin luultavasti odottaa. Bloggaajana olet esikuvana monille, ja toivoisin että asiaan suhtauduttaisiin vähän vakavammin. Ei sinun itsesi takia, mutta jos sinä sairastut ja levität tautia, voi joku oikeasti sairastua vakavasti! Voi myös miettiä mitä käy, jos lääkärit ja muu hoitohenkilökunta sairastuu, kun me terveet emme välitä ottaa asiaa vakavasti.
  Toivottavasti kuitenkin pääsette lähtemään reissuun!

  • grunerkatri kirjoitti:

   Mun mielestä vakavasti voi suhtautua, mutta ilman hysteriaa. Mä uskon, että Suomen viranomaiset osaa mua paremmin arvioida tilanteen vakavuuden, eli esimerkiksi sen, saako johonkin tiettyyn maahan matkustaa. Mä aion mennä annettujen ohjeiden mukaan.

 8. sara kirjoitti:

  No juuri nyt UM tiedotti, että kaikkea matkustamista tulee välttää. Matkustelu nyt muutenkin on levittänyt coronaa, joten voipa se vaikka sinun mukanasi mennä Montenegroon, jos et vielä tietäisi saaneesi tartuntaa. Tuskin Suomessakaan kukaan on tarkoituksella virusta levittänyt.
  Italiasta luin jonkun paikallisen nuoren aikuisen kommentin tuosta huolettomuudesta eli mitäpä corona meitä nuorempia ja muuten perusterveitä haittaa, mutta vanhemmille ihmisille ja heille, joilla on sairauksia, corona voi olla kohtalokas. Siksi kehotti ihmisiä ottamaan asian tosissaan, se ei ole vielä hysteriaa.

 9. Jaded kirjoitti:

  Meilläkin matka Montenegroon huhtikuussa. Ei kai tässä auta muuta kuin odottaa….harmi on iso jos matka peruuntuu, mutta turvallisuus ennen kaikkea!

 10. tiina kirjoitti:

  Minun piti lähteä reissuun kolmen viikon päästä, mutta peruin reissun tänään, sillä työnantaja ilmotti, että mikäli lähden reissuun, minun pitää olla sen jälkeen 2vk kotona ennen töihin paluuta. Olisin matkustanut Ruotsiin.
  Ehkä tällä hetkellä olisi hyvä unohtaa matkustelu edes hetkeksi, niin tilanne saataisiin paremmin hallintaan, ja mahdollisesti jo kuukausien päästä pystyttäisiin kaikki jatkamaan normaalia elämää 🙂

 11. Ninni kirjoitti:

  ”Suomen viranomaiset osaa mua paremmin arvioida tilanteen vakavuuden, eli esimerkiksi sen, saako johonkin tiettyyn maahan matkustaa.”

  Kuten edellinen kirjoitti, nyt matkustamista ollenkaan ei suositella, viranomaisten suositus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.