Hae
Katri Gruner

Onko botox ainoa vaihtoehtoni?

Ongelmana hampaiden narskuttelu

Olen kertonut aiemminkin blogissani, että kärsin erittäin pahasta hampaiden narskuttelusta, eli bruksismista. Tämän ongelman huomasin n.3-vuotta sitten, kun heräsin useana aamuna leukaperät kipeänä. En varsinaisesti ilahtunut kuullessani, että narskuttelu on yleinen etenkin KESKI-ikäisillä naisilla… Ja näköjään myös meillä nuoremmilla naisilla(!!!).
Googlailtuani asiaa varasin ajan hammaslääkärille purentakiskon teettämiseksi, koska se on yleensä se tehokkaimmin auttava hoito tähän ongelmaan. Oman kiskoni teetin Pihlajalinnan Ala-Malmin toimipisteessä. Kiskon sainkin sitten melko nopeasti ja aloin käyttämään sitä joka yö. Kisko tuntui aluksi epämukavalta suussa ja kuolasin kuin lihakimpaleen havainnut mastiffi, mutta sekin ongelma helpotti ajan myötä.

Olen käyttänyt kiskoa oikeastaan koko ajan siitä lähtien ja narskutteluongelma onkin välillä ollut parempana. Aloin myös vuosi siten hierotuttamaan purentalihaksia niiden käsittelyyn erikoistuneella hierojalla Susanne Hämäläisellä, joka ottaa asiakkaita vastaan Tapanilan Urheilukeskuksella. Hieronnassa purentalihaksia käsitellään myös suun sisäpuolelta.
Susanne on myös laittanut niskaani akupunktioneuloja, jotta hirveä jännitys purentaan vaikuttavista lihaksista saataisiin laukeamaan. Hieronta on toisinaan aika kivuliasta, mutta itse koen sen melkein välttämättömäksi narskuttelun hoitamisessa.

Ei pelkästään yöllinen ongelma

Nyt on kuitenkin se tilanne, että huomaan narskuttelevani hampaitani myös päivisin. Leukaperäni ovat aivan totaalisen jumissa! Olen miettinyt pääni puhki mikä voisi olla vielä apuna tähän vaivaan, koska en ole stressannut mitenkään erityisen paljon viime aikoina. Stressi on yleensä se, joka laukaisee narskuttelun. Itse huomaan narskuttelevani etenkin silloin kun mietin tai keskityn johonkin asiaan.

Narskuttelu on todella veemäinen ongelma, koska se aiheuttaa hampaiden kulumista, leuan ja kaulan alueen kipua, huimausta, sekä myös viheliäistä pääkipua. Kun painan purentalihaksia suun ulkopuolelta, niin minua vihloo päälakeen asti. Lisäksi ongelma voi olla myös esteettinen, koska purentalihaksien jatkuva bodaaminen aiheuttaa leuan levenemistä ja ongelma voi olla myös toispuoleinen, jolloin kasvoista tulee epäsymmetriset.

Botox seuraava oljenkorsi?

Olen alkanut miettiä onko purentalihaksiin laitettava botox viimeinen oljenkorteni? Olen lukenut siitä hyviä tuloksia, koska botox lamaannuttaa yliaktiiviset lihakset niin, että hampaiden pureminen voimalla yhteen ei enää onnistu. Ruokaahan pystyy pureskelemaan vähemmilläkin tehoilla. Nyt alan kartoittamaan paikkoja, jotka laittavat botoxia purentalihaksiin. Kuulenkin mielelläni teidän suosituksia ja kokemuksia. Mistään ilmaisesta lystistä ei varmasti ole kyse, mutta ”struggle is real”, joten olen valmis satsaamaan tähän!

Onko siellä muita, jotka kärsivät samasta ongelmasta?

7 kommenttia

 1. elina hovinen kirjoitti:

  Täällä toinen! Mulla auttaa myös Method Putkisto 3D Kasvoklinikka, jota tekee ainakin Minttu Sahrman Keravan Skin Roomissa. Sen kun oppii, niin hommaa voi tehdä kotonakin. Mulle tuosta on ollut kaikista eniten apua, tosin botoxia en oo vielä kokeillut.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Hei oon kuullut hyvää tuosta MP Kasvoklinikasta, mut en tiennyt sen auttavan myös narskutteluun. Kiitos vinkistä!

 2. Senja L. kirjoitti:

  Oon narskutellut teini-ikäisestä asti, joten ei todellakaan oo mikään pelkkä keski-ikäisten mammojen juttu, ei huolta siis! ?

  Kiskoissa on eroja! Mulla on ollu vaikkq minkälaisia, ja parhaimmiksi oon todennut mahdollisimman ohuet kiskot. Onhan se toki selvää, ei semmoset paksut möllykät suussa pysty nukkumaan. Nuo ei pelkästään suojaa hampaita, ne myös lopettaa narskuttelun. En tiedä mihin se perustuu, mut tuntuu toimivan.

  Ehkä sinuna jatkaisin tuolla hieronnassa käyntiä ennen botoxia ja osteopaatti vois tsekata sut kauttaaltaan läpi, että mikä aiheuttaa sitä narskuttelua, onko kyse vartalon asennosta tai koko niskahartiaseudun kireyksistä vai mistä.

  Mielenkiintoinen aihe, kerro ihmeessä lisää, jos botoxiin päädyt!

 3. Suikki kirjoitti:

  Mulle on laitettu ihan julkisella sitä botoxia tähän vaivaan kolmeen kertaan. Toimenpide on nopea, helppo ja kivuton. Ja ainoa mikä on auttanut. Vahva suositus!! T. Toinen ”nuori” narskuttelija

 4. Jenni kirjoitti:

  Onko kiskosta ollut apua yölliseen narskutteluun, sitähän voi tottakai käyttää myös päivällä kun huomaat narskuttelevasi. Toiset myös esimerkiksi töitä koneella tehden ja treenatessa narskuttelee niin kisko vaan suuhun silloinkin!

 5. Tuula kirjoitti:

  Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan voice massage- hierontaa, joka ainakin itselleni on auttanut tosi paljon. Siinä siis hierotaan kaikki äänentuottoon osallistuvat lihakset ja sain myös hyviä rentoutusohjeita kotiin. Hieron lisäksi usein itse purulihaksia, niskaa ja kaulaa gua sha- kammalla joka on siis sellainen jadekivestä tehty hierontaväline lihaskalvojen käsittelyyn.

 6. Daniela Siegismund kirjoitti:

  Kokeilin voice-massage, meditaatio, Pilates, hieronta, päähieronta jne. Mulla on purentakisko käytössä 2v., mutta se ei auttanut enää. Sain juuri tänään ensimmäisen botuliinihoidon. Lääkäri sanoi myös, että purentalihakset ovat niin jumissa… En malta odottaa saada seuraavaa hoitokertaa. Mulla on jo nyt tunne, että se auttaa vähän vaikka hän sanoi että vaikutus näyttää vasta 2n viikon jälkeen ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.