Hae
Katri Gruner

5 syytä, miksi aloitin ohjatun meditaation (ja ehkä sinunkin kannattaisi!)

Mulla alkoi viime viikolla Vantaan Aikuisopistossa Meditaation aloittaminen -kurssi. Kurssi kestää kuusi viikkoa ja yksi kerta on kestoltaan 1,5h. Kurssin opettajana toimii Heini Harjaluoma, jonka tiesin jo entuudestaan, koska hän ohjasi ilmajoogatunteja, joilla kävin viime vuonna (ja rakastuin silloin lajiin ja Heinin ohjaustyyliin!).

En tiedä millainen kokemus tai oletus teillä on meditaatiosta, mutta mulle se sanana ehkä tuo mieleen hiljentymisen, keskittymisen ja jonkinlaisen aivojen tyhjentämisen. Mua on alkanut oman henkisen hyvinvoinnin lisäämisen takia kiinnostamaan yhä enemmän läsnäolo ja se, että osaisin paremmin pysähtyä. Olen aina ollut ihminen joka saa paljon ideoita ja pompin ajatuksesta toiseen. Saatan tehdä yhtä ja ajatella toista ja haluan kehittää keskittymikykyäni. Lisäksi olen tutustunut ihmisiin jotka meditoivat ja heidän tarinansa ovat olleet todella rohkaisevia! Mietin, että ei se ota jos ei annakkaan.

5 syytä miksi aloitin ohjatun meditaation

Tekniikat haltuun

Olen toki kotona kuunnellut youtubesta meditaatiovideoita, mutta jostain syystä keskittymiseni herpaantuu helposti ja ajattelin, että ehkä jonkinlainen tekniikoiden opiskelu voisi olla tarpeen. Monessa asiassa on hyvä oppia ensin tekniikka, jotta tekemisen voi viedä sujuvasti omaan arkeen. Monellahan se ongelma onkin juuri siinä keskittymisessä, joka herpaantuu jatkuvasti ja ajatus lähtee laukalle. Siksi kannattaa kokeilla erilaisia meditaatiotekniikoita ja katsoa mikä niistä toimii parhaiten itselle. Toistaiseksi olemme kokeilleet vasta muutamaa tekniikkaa, mutta odotan innolla tulevia kokemuksia!

pois puhelimesta ja muista ärsykkeistä

Saan valtavasti erilaisia ärsykkeitä päivän aikana ja usein tykkään olla vain hiljaisuudessa jos tähän on mahdollisuus. Tiesin, että ohjatulla tunnilla ei ole varmasti kukaan kiljumassa korvan juuressa, eikä minun tarvitse tunnin aikana palvella ketään. Ajattelin, että vaikka en onnistuisi kuuden viikon aikana pääsemään sen suuremmin ”tiloihin”, niin ainakin saan olla kerran viikossa 1,5h rauhassa ja tekee myös ihan hyvää opetella olemaan ilman puhelinta (ja myös niin, ettei koko ajan mieti, että laittaakohan joku hätää kärsivä nyt viestiä!!).

Mitä mielen syövereistä löytyy?

Mä oon oikeasti todella utelias tietämään, mitä voin löytää meditaation avulla mielestäni. Sehän voi olla, että siellä löytyy jotain traumaattistakin, mutta uskon silti, että tämä matka omaan mieleen kannattaa silti tehdä. Mielemme on oikeasti todella vahva työkalu ja meditaatiota voi käyttää esimerkiksi kroonisten kipujen hallintaan (ja juuri tästä syystä muutama kurssin osallistujista haluaa kokeilla meditaatiota). Itse haluan oppia hallitsemaan paremmin stressiä.

Energisempi olo ja hyvä flow

Musta tuntuu, että mä kadotin viime vuonna hyvän flown ainakin ajoittain. Homma meni liian yliyrittämiseksi ja puskemiseksi ja tuntui, että olin välillä jopa epätoivoinen. Hyvä flow on sitä, kun asiat elämässä soljuvat eteenpäin ja omasta arjesta voi nauttia aidosti, vaikkei mitään aivan extramieletöntä aina tapahtuisikaan. Uskon myös, että meditaation avulla saan nostettua omaa energiatasoani ja näin ollen jakaa sitä hyvää positiivista energiaa myös muille ihmisille.

Kuka minä olen?

Mulla on jonkinlainen itsetutkiskelun kausi meneillään ja haluan selvittää mikä mulle on oikeasti tärkeää. Ehkä sekin oli tässä vähän aikaa hukassa. Haluan selvittää mistä mä nautin aidosti, millaista elämää haluan elää ja mikä tekee mut onnelliseksi. Uskon, että sen voi löytää vain pysähtymällä. Tää saattaa nyt kuulostaa vähän korkealentoiselta, mutta kun paahtaa arjessa menemään, niin itsensä voi helposti kadottaa. Tekee ehkä asioita, joita vaan ”pitää” tehdä sen enempää miettimättä. Saattaa jopa ajatella nauttivansa jostain, joka ei loppujen lopuksi tuokaan mielihyvää. En myöskään halua jahdata mitään ”kiiltokuvaelämää”, vaan tehdä omaa juttua.

Kun menettää pari ystäväänsä lyhyen ajan sisällä lopullisesti, niin se saa laittamaan asioita perspektiiviin. Tällä tietoa uutta elämää ei tule sen jälkeen, kun lusikka on nurkassa, joten pitänee nauttia tästä matkasta!

Onko siellä ketään, joka olisi harrastanut meditaatiota jo pidempään? Olisi mukava lukea millaisia positiivisia vaikutuksia sillä on ollut elämääsi!

 

Lue myös:

Kaikki me tarvitaan joskus terapiaa!

Yksi kommentti

  1. Sara kirjoitti:

    Hei, kuulostaapa mielenkiintoiselta ja varmasti omaa hyvinvointia edistävä kurssi. Itse olen myös pyrkinyt meditoimaan ja opettelemaan sitä osaksi arkea ja keinoksi nollata pää kiireisessä arjessa, mutta ongelma on monesti juuri tuo minkä mainitsitkin eli se keskittyminen. Siksi varmaan kurssi olisi hyvä. Aloitin kyllä salsan joka myös vaatii keskittymistä, ja saa unohtamaan muut asiat.<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *