Hae
Katri Gruner

Vuosi 2019, olen pettynyt sinuun.

Voisin sanoa, että koen pientä helpotusta vuoden vaihtumisesta. Uusi vuosi tuntuu minusta aina uudelta mahdollisuudelta ja uuden yrityksen saa niissä elämän osa-alueissa, joissa ei mennyt aivan putkeen. Jos sinunkin vuotesi oli jollain tavalla pettymys, koit vastoinkäymisiä tai et saavuttanut toivomiasi asioita, on sinulle tarjolla uusi mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Itse suhtaudun elämään niin, että virheistä voi oppia ja päätään ei kannata hakata seinään turhaan; Meillä on vain tämä yksi elämä ja yleensä vain me itse saamme asioihimme muutosta. Olen todella miettinyt sitä, miksi teen asioita: Siksi, että minun pitää, vai siksi, että saan niistä iloa ja nautintoa.

Itsellä viime vuodesta jäi päällimmäisenä mieleen se, että olin aika lailla hukassa ja vastoinkäymiset yrityksen suhteen tuntuivat kohtuuttomilta. Lisäksi koin pienen burnoutin toukokuussa ja se sai mut oikeasti miettimään, onko tällä puskemisella liian iso hinta. Oma hyvinvointi pitäisi laittaa kuitenkin aina kaiken edelle ja elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin työ.
Tapasin ihania uusia ihmisiä, mutta valitettavasti myös vääriä. Kesällä itkin syvästi loukkaantuneena ja satutettuna, jolloin vanhat traumaattiset kokemukset heräsivät henkiin. Ilman mun miehen, siskon ja ystävien tukea en olisi kyllä päässyt siitä suosta ylös.  Yksi tärkeä ihminen on myös oma terapeuttiystäväni Jonna, jonka kanssa puhuminen helpotti.

Koin myös, että näin kahden vuoden yrittämisen jälkeen olin tullut tietynlaiseen umpikujaan; mitä oikeasti haluan tehdä? Kannattavaan liiketoimintaan ei vielä riitä, että on intohimoa, ”huippuja juttuja” ja visioita. Siinä puhuu ihan kylmästi raha.
Koko ”intohimobisnes” sanana on jollain tavalla alkanut ällöttää mua, kun sitä tungetaan joka tuutista. Ihmisille annetaan sellainen kuva, että yrittäminen on pelkkää vapautta ja oman jutun toteuttamista. On se toki myös sitä, mutta se on myös raakaa liiketoimintaa, jossa exel kertoo yrittäjälle onko toiminta kannattavaa vai ei. Tätähän moni ei itselleen uskalla myöntää, mutta yrittäjän ammattitutkinnon aloittaminen on pakottanut minut katselemaan lukujani kriittisesti.

Oon jotenkin tosi huojentunut uuden vuoden alkaessa. Aion ottaa tämän kevään rennosti, enkä väkipakolla puske mitään eteenpäin. Olenkin sanonut kaikille, että olen aivan avoimin mielin; Jos joku hyvä tarjous tulee, niin en pelkää tarttua siihen! En koskaan ajattele, että olisin epäonnistunut, vaikka joku juttu ei toimisi. Uskon itseeni ja se varmasti on ollut mun elämässä yksi isoimmista energianlähteistä. En ole päivääkään ajatellut, että ”yhyy, minusta ei ole mihinkään!”. Koetan myös ajatella, että vastoinkäymisiä tulee kaikille, ei vain minulle. Itseasiassa minusta tuntuu, että ehkä vuoden vaihtuminen tuntuu hyvältä senkin takia, että mennyt vuosi oli niin monelle lähipiirissäni täynnä koettelemuksia.

En halua kuitenkaan sanoa, että koko vuosi oli pelkkää paskaa. Ei se tietenkään ollut!!  Itse annan vaan liikaa tilaa ajatuksissani työlle ja näen itseni liikaa se kautta. Meillä oli perheen kanssa ihana vuosi ja lapsetkin olivat ennätysterveitä! Kumpikaan pojista ei tainnut olla yhtä pätkää lukuunottamatta pois hoidosta sairauden takia. Pidän sitä saavutuksena! Myös kesä oli todella onnistunut ja siellä oli paljon mitä muistella hyvillä mielin. Mietin juuri aamulla, mitkä asiat onnistuivat viime vuonna ja olihan niitä. Sain esimerkiksi kaksi uutta ystävää elämääni!

Haluaisinkin tähän lopuksi muistuttaa teitä, että asiat voivat muuttua hetkessä MYÖS parempaan. Älä jää vellomaan negatiivisuuteen, vaan mieti, että tästä voi tulla loistava vuosi – tai sitten vaan ihan perus hyvä (joka sekin on aivan riittävästi). Jokainen asia järjestyy enemmin tai myöhemmin ja vaikka itsekin panikoin aina etukäteen kaikkea, niin yleensä jälkikäteen ajateltuna kaikki meni lopulta hyvin. Ikäviin asioihin tarttuminen ja ongelmien ratkaiseminen on ollut se pahin vaihe.

Olisi kiva kuulla, miten vuosi 2019 kohteli sua rakas lukijani?

9 kommenttia

 1. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi kirjoitti:

  Tässä oli kyllä hyvä realistinen kuvaus yrittäjyydestä, joka joskus saattaa olla järjettömän raskasta ja joskus aivan ihanaa, mutta usein näkee enemmän pelkkää hehkuttamista. Raha on todella tärkeä asia ja myös se, että saa palkkaa oikeasti niin, että kaikkien pakollisten kulujen jälkeen jää käteenkin jotain. Tästä palkka-asiasta kirjoitinkin jonkin aikaa sitten omaan blogiini. Yrittäjänä oleminen on antoisaa, mutta joskus vie paljon ja toisinaan antaa niin paljon, että eläisi pelkästään työllä.

  Yrityksen osalta pitää myös varautua ennakkoon mahdollisiin sairastumisiin tai hiljaisempiin kausiin, sillä välttämättä ei saa sairauspäivärahaa lähes lainkaan ja soviteltua työttömyysetuuttakaan ei välttämättä heru, jos et laita lappua luukulle. Paljon ollaan tuttujen kanssa puhuttu näistä asioista, velvollisuuksia on yrittäjällä paljon, mutta huonoina aikoina turva on lähes olematon, ellei siihen ole itse varautunut etukäteen. Hyvä postaus, ihanaa uutta vuotta sinnepäin! 🙂

  • grunerkatri kirjoitti:

   Kiitos Milla! Minusta liikaa annetaan etenkin somessa sitä kuvaa, että kaikki on ihanaa hattaraa ja esimerkiksi raha-asioista ei uskalleta kertoa avoimesti. Kuinka moni esimerkiksi uusista yrittäjistä on valmis siihen, että voi mennä jopa kaksi vuotta siihen, että yritys alkaa tuottamaan voittoa?

 2. Anna kirjoitti:

  Tärkeä ja rehellinen postaus ❤️ Itselleni vuosi 2019 oli rankin ikinä. Raskain mielin jouduin luopumaan avioliitostani mieheni alkoholiongelman vuoksi. Meillä on kaksi lasta, joka teki päätöksenteosta erityisen vaikean, mutta huomattuani että muutosta ei tapahdu, ratkaisu oli ainoa oikea. Mies oli elämäni rakkaus, joten hetkessä en tästä toivu.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Voi oon tosi pahoillani. Hirveä tilanne. Valitettavast tiedän, mistä puhut. Läheisen alkoholismi on todella vaikea paikka ja minusta teit oikean ratkaisun. Lasten hyvinvointi on tärkeintä! Toivottavasti miehesi saa apua.

 3. Anu kirjoitti:

  Tsemppiä tulevaan! Koskaan ei saisi jäädä laakereilleen makaamaan vaan uskoa itseensä vastoinkäymisistä huolimatta!❤

  • grunerkatri kirjoitti:

   Voi kiitos ja samoin tsemppiä sinne! Toivottavasti saavutat sellaisia tavoitteita tänä vuonna mistä unelmoit!☆

 4. Hertta kirjoitti:

  Aika lailla samat fiilikset, viime vuosi oli henkisesti raskas (kaverin äkillinen kuolema loppuvuodesta 2018 vaikutti koko vuoteen, varsinkin kevääseen). Jäin opinnoissa muusta luokasta jälkeen keväällä ja yrittäessäni paikata tilannetta syksyllä onnistuin hankkimaan itselleni lievän uupumuksen.. Uupumiseen vaikutti myös muu elämäntilanne (poikaystävän muutto toiseen kaupunkiin ja kummitädin vakava sairastuminen). Vaikka koenkin huonommuden tunnetta opinnoistani alituisesti (osaisinpa uskoa itseeni kuten sä!) oon silti kiitollinen että selvisin vuodesta 2019 ja nyt voi ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä ??

  Ps. Sori avautuminen tä teksti vaan kuvasti niin hyvin omia fiiliksiä ?

  • grunerkatri kirjoitti:

   Otan suuresti osaa kaverisi poismenon johdosta <3. Sulla todella on ollut rankka vuosi. Ole itselles armollinen tänä vuonna. Voit hyvin olla ilman mitään tavoitteita ja levähtää noin rankan vuoden jälkeen. Asioiden prosessointi alkaa yleensä vasta kunnolla silloin.

 5. Hertta kirjoitti:

  Kiitos paljon <3 Yritetään, vaikka opinnoissa riittääkin hommaa.. Tsemppiä sullekin alkavaan vuoteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.