Hae
Katri Gruner

Vesiputouksia ja autio paratiisisaari? Nyt otetaan täydellisiä lomakuvia Instagramiin!

Ruskettunut iho, täydellinen bikinikunto, upeat maisemat. Siis kukapa ei haluaisi näissä puitteissa ottaa itsestään täydellisiä lomakuvia, joita voi sitten jakaa somessa??
Äläpä kuitenkaan ahdistu. Jos nuo kaksi ensimmäistä jäävät uupumaan, niin sitten voi ottaa niitä ihan tavallisia kuvia itsensä iloksi. Niinkuin tehtiin joskus aikana ennen sosiaalista mediaa ja epärealistisen täydellisiä lomakuvia…

Uskokaa tai älkää, meidän lisäksemme tässä kuvan otto paikassa oli samaan aikaan vain n. 10 muuta ihmistä!

Täydellisen lomakuvan takana voi olla huijaus (ja yleensä onkin)!

Kun olimme mieheni kanssa Malesiassa joskus 9-vuotta sitten, meillä oli mukana mieheni pieni pokkarikamera. Kuvat, joita reissuilta jäi oli niitä perinteisiä:

Minä poseeraamassa jonkun nähtävyyden edessä osoittaen sormella sitä
Minä söpö kissa sylissä
Ruokakuvia
”Hei voitko ottaa meistä kuvan” -kuvia mieheni kanssa, jossa istumme vierekkäin ja katsomme kameraan
jne.

Siis sellaisia melko tavallisia lomakuvia, joita ennen laitetiin kuva-albumiin.

Nykyään täydellisen lomakuvan ottaminen ei synny ilman huolellista ennakkovalmistelua; Ensin odotetaan täydellinen hetki päivästä, jolloin ottaa kuvat (koska suora auringonpaiste, eikä liian pimeä käy!!), sitten tälläydytään kuvia varten (sellainen meikki, ettei kuitenkaan vaikuta siltä, että meikkaisi lomalla) ja tietysti kuva otetaan jossain maagisessa paikassa, eikä missään turistirysässä! Mieluummin joku erikoinen paikka, jonne pääsemiseksi on vaadittu oletetusti melkoinen vaivannäkö.
Kuvassa annetaan ymmärtää, että kyseessä on esimerkiksi salainen ranta (#secretbeach), jossa ei ole ristin sielua, mutta todellisuudessa 150 turistia odottaa jonossa omaa vuoroaan päästä kuvatuksi siinä samassa keinussa…

Some luo paineita lomakuville!

Itse huomaan, että some on luonut ainakin hiukan paineita sen suhteen, millaisia kuvia julkaisen. On jo ihan peruskauraa, että kuvan on oltava IG:ssä ja blogissa hyvälaatuinen, skarppi ja yleensä muokkaan kuvia ainakin hiukan.
Itse lähinnä kiinnitän huomiota asentoon ja etenkin ilmeeseeni, joka on helposti nyrpeä ja tympeä, jos en yhtään hymyile. Tällaisia kuvia en julkaise, vaikka otos olisi muuten onnistunut. Lomallahan on kivaa ja sen täytyy välittyä myös kuvista!

(En minä sitä hetkeä kuvaa, kun vannon, etten enää ikinä lähde lasten kanssa lomalle tai kun ostamamme snorklausretki olikin vain turistien kusetusta.)

Koetan saada itse valokuvattua hetkiä, en niinkään poseerauksia. Lapsista saa hyviä kuvia kesken heidän touhujen ja aina kun pienempää pyytää hymyilemään kauniisti kameralle näyttää hän kieltä tai laittaa silmät kiusallaan kiinni. Eli turha edes yrittää! Isompi sentään tietää jo millainen hymy on äidin mieleen. Sen nimi on ”Saat karkin jos hymyilet kauniisti!” -ilme.

painat niinku tästä…

Itse tykkään kovasti kuvata ja olen kehittynyt siinä mielestäni aika hyväksi! Olisi mukava joskus lomalla ottaa jollekin kivoja lomakuvia ja toki vaihtokauppana saada niitä itsekin. Puhelinkuvat ovat toki ihan ok, mutta kunnon kameralla otettuja kuvia ei voita mikään, etenkin JOS kuvaaja osaa käyttää järjestelmäkameraa.  Eli yleensä on vaan helpompi ottaa sillä kännykällä se kuva.
Lisäksi kameraan pitää tallentua liikettä ja jotain tunnelmaa, eli itse en tykkää juurikaan vain seistä tönöttää suoraan kameraan päin. Jos katsotte upeita lomakuvia vaikka Instagramissa, niin usein niissä on paljon liikettä ja mielenkiintoisia värejä tai lokaatioita. Joskus vaikka juuri sopivan värinen vaate taustaa vasten voi näyttää tosi upealta kuvassa! Kaunis kuva on ihana muisto myös itselle, eikä sitä tietenkään ole pakko laittaa koko maailman ihasteltavaksi.

Ongelma ainakin itselläni onkin juuri se, että näin perheen kanssa lomaillessa ei ole oikein juuri ketään, joka kuvia jaksaisi syventyä ottamaan. Usein kun niitä räpsyjä pitää ottaa useampi kymmenen, jotta juuri oikean hetken saa tallennettua muistikortille. Mies ottaa yleensä sen viisi ja kyllästyy. Seuraavalle lomalle oma kuvaaja mukaan!

nauti lomasta äläkä stressaa kuvista

Mutta hei, mitä sitten, vaikka lomalta ei tulisi yhtään täydellistä lomakuvaa! Se ainakin kertoo, että olet loman ajan tehnyt jotain muuta kuin pitänyt puhelintasi kädessä tai asetellut lapsia nätisti johonkin täydellisen hiekkalinnan ympärille, jonka he muka ovat itse tehneet…
Mutta jos kaipaat vinkkejä poseeraukseen ja kameran edessä vapautumiseen, niin kannattaa ottaa mallia kokeneemmilta. Eräs Ukrainalainen nainen nimittäin rannalla kysyi multa pari päivää sitten, voisinko ottaa hänestä muutaman kuvan? Sanoin että tottahan toki ja kysyin, että otetaanko kaukaa vai läheltä? ”Take everywhere” hän totesi ja tein työtä käskettyä! Hän ei juurikaan miettinyt ”kehtaako” hän keikistellä kameralle, vaan alkoi poseeraamaan eri asennoissa sitä tahtia, että en voinut muuta kuin ottaa kuvia sarjatulella 😀 . Hän heittele hiuksiaan, keikisteli, pyörähteli, otti salaperäisen ilmeen, otti viekoittelevan ilmeen, otti kutsuvan ilmeen, otti intensiivisen ilmeen… Siis niitä riitti!
Koko tilanne oli vähintäänkin absurdi ja siitä puuttui enää se, että hän olisi käynyt hiekalle makuulle ja alkanut pyörimään rantahiekassa. Mutta hei, hän ei todellakaan miettinyt katsooko joku, vaan antoi palaa!

Joko luit:

Millainen lomamme olisi, jos olisimme vain aikuisten kesken?

Ensikertalaisen kokemus Qatar Airways -lentoyhtiöstä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.