Hae
Katri Gruner

Kuinka usein teillä on parisuhdeaikaa?

Näin juuri facebookissa kiertävän tragikoomisen päivityksen ruuhkavuosista. Siihen oli lueteltu kaikki se, mitä arjessa olisi hyvä muistaa ja tehdä. Itse osasin hyvin samaistua päivitykseen, koska aikamoinen jonglööri tässä showssa saakin aika-ajoin olla! Ja sitten pitäisi muistaa, että en ole pelkästään äiti tai yrittäjä, vaan myös vaimo. Minun pitäisi näyttää arvostustani miehelleni sanoin ja teoin nyt, eikä sitten joskus, kun lapset ovat jo lentäneet pesästä, eikä meillä ole enää vuosiin ollut mitään yhteistä. Olen miettinyt johtuuko korkeat erotilastot juuri siitä, että arjessa parisuhteelle ei jää aikaa, eikä koskaan keskustella muusta kuin lapsiin liittyvistä asioista. Esimerkiksi siitä miten meillä menee ja onko kipinä yhä olemassa? Moni kokee varmasti, että välit viilenee, mutta siitä ei vaan koskaan puhuta, eikä niitä tilaisuuksia puhua pahemmin edes ole.

Kuva: Petri Mast

Itse myönnän, että vaikka parisuhde voikin hyvin, niin meillä pitäisi silti olla hieman paremmin suunniteltu  yhteisen ajan ottaminen. Onneksi meillä on ihana turvaverkko, joka auttaa lastenhoidossa tarvittaessa,  mutta lähinnä tämä tapahtuu silloin, kun meillä on jokin meno. Hyvin harvoin ollaan siis ihan kahdestaan. Vaikka pitäisi. Parisuhdeajan pitäisi tarkoittaa juuri sitä, että voimme tehdä jotain aivan kahdestaan ja keskustella rauhassa ilman keskeytyksiä.

Itse olen todella kiitollinen hurrille siitä, että hän hoitaa oman tonttinsa 100% mitä tulee lasten kasvattamiseen. Meillä ei siis arjessa tule vääntöä siitä kuka tekee mitäkin. Oikeastaan meillä on ajatus, että koetetaan pitää arki sen verran mukavana, että viikonlopun koittaessa ei olisi ihan takki tyhjä. Toki silti myönnän, että usein eniten vain kaipaa sitä ihan omaa aikaa, jolloin ehtii tekemään omia juttuja. Lisäksi mun viikot on usein aika hektisiä ja puhun todella paljon. Viikonloppuisin olisi siis ihana vain olla hiljaa ja omien ajatusten kanssa. Toki mieskin tarvitsee aikaa yksin ja usein hän sitten häipyykin salille tai lukee kotona.

Olen lueskellut ihastellen esimerkiksi Outi Karitan blogia, koska hänellä on miehen kanssa jokaiselle kuukaudelle etukäteen suunnitellut treffit, joiden veto- ja suunnitteluvastuussa kumpikin on vuorotellen. Koska ihan oikeasti – usein miten kysymys ei ole siitä, että ”ei ole vaan ikinä aikaa”, vaan siitä, että asiaa ei ole suunniteltu! Kun yks kaks yllättäen se yhteinen aika järjestyy, niin sitten haaveillaan, että olisi kiva tehdä jotain spesiaalia. Mutta kun mitään ei ole valmiiksi mietitty menee homma helposti siihen, että molemmat puuhaavat omia juttujaan. Me sovittiin jo miehen kanssa, että kun vanhempani tulevat käymään meillä lasten syyslomalla, niin menemme kahdestaan kylpylään… K-18 osastolle 😀 !

Jotkut väittävät, että parisuhde selviää ruuhkavuosista ilman yhteistäkin aikaa, mutta se tuntuu vaikealta uskoa, enkä sellaista kenellekään voi suositella. Yhteisen ajan tarkoitus on nimenomaan muistuttaa kummallekin, miksi alunperin on menty yhteen ja se on myös hyvä hetki sanoa toiselle, että hän on tärkeä. Etenkin jos se arjessa tuppaa unohtumaan.

Onko teillä muilla äideillä usein parisuhdeaikaa (siis sellaista kunnollista, eli ei esimerkiksi työntekoa yhdessä) ja mitä silloin yleensä teette?

4 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Noup???? meillä yhteinen hetki tarkoittaa lauantai-iltaa kun lapset vihdoin saatu nukkumaan…. meillä ei ole verkostoa ketkä auttaisivat muuta kuin pakko tilanteessa?
  Välillä pohdituttaa että onkohan meillä miehen kanssa mitään yhteistä sitten kun lapset kasvavat isoiksi…
  Joten jos mahdollisuus on että joskus pääsee kaksin jonnekin, niin hyödyntääkää?? mahdollisuus….

  • grunerkatri kirjoitti:

   Oletteko koskaan kokeilleet palkattua lapsenhoitajaa? Meillä ainakin alueen FB-ryhmässä on ollut muutamia ilmoituksia, joissa 18-20 vuotiaat ovat etsineet lapsenvahtikeikkoja. Meillä on ollut kaksikin eri tyttöä hoitamassa lapsia, joista molemmista oli mielettömän hyvä kokemus! Toki se maksaa, mutta toisaalta, onnellisuutta ei voi mitata rahassa. Lisäksi voi sopia könttösumman, jos menette vaikka illaksi/yöksi hotelliin. Silloin hoitajalle jää vain iltatoimet ja aamulla aamupalan laitto lapsille. Suosittelen!

 2. Siiri kirjoitti:

  En tiedä lasketaanko sitä parisuhdeajaksi, mutta me vietetään miehen kanssa joka ilta yhteistä aikaa lasten mentyä nukkumaan. Joskus makoillaan sohvalla puhelimet kädessä ja joskus keskustellaan ja joskus (aika usein) mies esim. hieroo minua. Usein käymme kahdestaan myös saunassa ja siellä tulee keskusteltua paljon. Lisäksi mennään aikaisin sänkyyn, jossa ollaan lähekkäin ja jutellaan ja aika usein se johtaa johonkin muuhunkin ?.

  Tämä edellyttää toki sitä, että esim kaikki kodin järjestelyt, lasten iltatoimet ym on tehty yhdessä ennen lasten nukkumaanmenoa.

  Tämän lisäksi käydään noin 2 kertaa vuodessa kahden yön hotellireissu kahdestaan ja lisäksi noin kerran-kaksi kuukaudessa lapset menee mummolaan yöksi, jolloin yleensä käydään syömässä ja tullaan kotiin yöksi. Tai joskus ollaan vain kotona ja nautitaan hiljaisuudesta.

 3. Tiina kirjoitti:

  Joo on tota vaihtoehtoa mietitty mutta mutta jotenkin on aina jäänyt ajatuksen tasolle…. mutta ehkäpä nyt saataisiin aikaiseksi kun lapset jo vähän isompia….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *