Hae
Katri Gruner

Mistä tietää, mikä on se ”oma juttu”??

Joka paikassa toitotetaan, että pitää löytää se ”oma juttu”. Sellainen työ tai ammatti, jonka kokee omakseen ja jossa omat kyvyt pääsevät loistamaan. Uravalinta, joka matchaa persoonaasi ja ihmistyyppiisi.

Mutta entäs jos tuntuu, että on koko ajan ihan ulapalla siitä, missä oikeasti olisi hyvä tai mitä tykkäisi elämässään tehdä? Let me help you!

milloin tiesin itse mitä haluan elämältä?

Hahaa, vastaanpas tähän, että en taida olla varma vieläkään! Minusta tämä on kysymys, johon ei tarvitse tietää vastausta! Kun tapaat uuden ihmisen ja alat hänen kanssaan parisuhteeseen, niin et voi siinäkään hetkessä tietää oletteko yhdessä vielä vuoden tai kymmenen vuoden päästä ja millainen suhteenne tulee lopulta olemaan? Epävarmuustekijöitä ja muuttujia on elämässä aina paljon, etkä voi ihmissuhteiden, kuin työnkään kohdalla tietää mitä edessäsi on. Voit vain luottaa siihen, että elämä kyllä kantaa sinua, vaikka vaikeitakin hetkiä tulisi. Joskus tulee myös tilanteita, että on vain pakko kääntyä risteyksestä johonkin suuntaan.

Ainakin itselläni on paljon asioita, joista olen kiinnostunut ja joissa olen hyvä. Siksi en halua, että joudun vasta 36-vuotiaana päättämään, mitä tulen tekemään lopun elämääni. Minusta on myös rohkeutta etsiä omaa juttuansa, kuin juuttua johonkin, jossa tuntee elämänsä valuvan hukkaan. Mahdollisuuksia yleensä tarjoutuu, jos pitää silmänsä auki. Itse olen luottanut siihen, että töitä on ja aina niitä on ollutkin.

Aloita miettimällä mitkä ovat vahvuutesi

On tosi tärkeää tunnistaa omat vahvuudet ja tässä kohtaa ei saa olla vaatimaton! Ota paperia ja kynää ja listaa sinne asioita joissa olet keskivertoa parempi. Jokaisella on niitä. Tätä listaa voit täydentää ajan kanssa, koska kaikki asiat eivät välttämättä tule mieleen heti.

Mieti vaikkapa seuraavia asioita

  • Mistä olet saanut kiitosta aiemmissa työtehtävissäsi?
  • Mistä pidät eniten omassa persoonassasi?
  • Millainen työ tekee sinut iloiseksi?
  • Missä asioissa olet onnistunut viime aikoina erityisen hyvin?

Kun tietää missä on hyvä on myös helpompi miettiä sellaisia aloja ja työtehtäviä, jotka voisivat sopia itselle. Sinun ei tarvitse tietää edes tarkalleen mikä se sopivin työ juuri sinulle olisi, mutta voit poissulkea aloja, jotka eivät tunnut omalta. Kannattaa myös kokeilla hyvin erityyppisiä töitä, koska silloin pystyy näkemään itsensäkin erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi itse opin hätäkeskusajoista sen, että pidän itseasiassa paineen alla työskentelystä, eikä se tunnu ollenkaan epämiellyttävältä. Lisäksi yllätyin siitä, että vaikka olin pitänyt itseäni tosi vauhdikkaana persoonana, niin osaa olla myös todella rauhallinen tarvittaessa.

Käy tekemässä Studentum.fi -sivuilla ammatinvalintatesti! Paljastan postauksen lopussa oman tulokseni….

Ei ole väärin, jos joku ei tunnut oikealta

Työskentelin yli 10-vuotta liikunta-alalla ja teen edelleen satunnaisia keikkoja, koska pidän työstä. Työ on kuitenkin fyysisesti rankkaa ja se vetää helposti takin tyhjäksi. Esimerkiksi PT:n työ oli ihan mukavaa, mutta ei ehkä kuitenkaan tuntunut omalta jutulta, vaikka ihmisistä pidänkin. Silti on hienoa, että olen saanut sitäkin työtä tehdä ja koen, että uravalinta oli oikea siinä hetkessä. Elämäntilanteeni on muuttunut niistä ajoista.
Usein jonkun alan sopivuus selviää vain kokeilemalla. Jostain työstä voi olla olettamuksia ja uskomuksia, jotka eivät sitten pidäkään ollenkaan paikkaansa. Lisäksi joku on saattanut sanoa sinulle, että ”susta tulisi hyvä tämä tai tämä”, mutta hän on vain olettanut asian olevan näin. Näin me helposti päädymme tietyille aloille, koska omat ja muiden ajatukset ovat vahvasti ohjanneet valintaa. Saattaa kuitenkin olla, että vahvuutesi onkin lopulta ihan jossain muualla.

 

Sinustakin on moneksi!

Jos nyt mietin kaikkia niitä töitä joita olen tehnyt, niin moni on ollut sellainen, josta pidän tosi paljon! Nyt olen siitä onnellisessa asemassa, että olen myös saanut luoda jotain aivan uutta yrityksen puitteissa. Yrittäjyyden suurin miinus on tiimin puuttuminen, koska työyhteisö ja ”johonkin kuuluminen” on itselleni tosi tärkeä juttu. Onneksi voin tehdä edelleen keikkaa vanhoille työnantajille ja tavata siellä tuttuja työkavereita. Tykkään myös paljon asiakaspalvelusta ja viihdyin esimerkiksi nuorena tarjoilijan työssä mainiosti. Minusta se oli mukavan vaihtelevaa, vaikka vuorot välillä olivatkin pitkiä ja raskaita.

Voi siis olla, että sinäkin koet, että haluaisit tehdä erityyppisiä hommia samaan aikaan. Kaikille se ei ole toki mahdollista ja saattaa helposti johtaa siihen, että liika työmäärä kuormittaa. Mutta esimerkiksi yrittäjälle se on usein aivan mahdollista, kun omat työnsä saa valita!

Ps. Kuinka yllättävää, ammatinvalintatestissä minulle suositeltiin liikunnanohjaajan työtä! 😀

 

Oletko sinä löytänyt elämässä ”oman juttusi”?

 

Lue myös:

PIENIN JA SUURIN KUUKAUSIPALKKANI

MILLÄ SUMMALLA KUUKAUDESSA ELÄISIT UNELMIESI ELÄMÄÄ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *