Hae
Katri Gruner

Kaikki me tarvitaan joskus terapiaa!

Huh mikä ilta takana! Olen onnekas kun saan tehdä yhteistyötä todella taitavan psykoterapeutin, Jonna Lehtosaaren kanssa. Meillä on esimerkiksi näin keskiviikkoisin yhteinen projekti, eli Sinkkunaisten intensiiviryhmä täällä Helsingissä. Ensimmäinen ryhmä on tavannut nyt kaksi kertaa ja toinen, eli 45-vuotiaiden naisten ryhmä alkaa heti tämän ekan jälkeen.
Sinkkunaisten intensiiviryhmän tarkoitus on toimia ajatusten purkupaikkana samassa elämäntilanteessa oleville naisille. Ryhmän jäsenet ymmärtävät, mitä he käyvät läpi ja jokainen saa ryhmässä tutustua myös itseensä ja siihen, miksi ajattelee niin kuin ajattelee. Nämä kaksi kertaa ovat olleet itselleni aivan uskomattoman hienoja iltoja ja vielä yksi on jäljellä näiden ihanien naisten kanssa. Jokaisen, joka etsii tosissaan parisuhdetta pitäisi osallistua tällaiseen ryhmään.

Kun joku on mielen ammattilainen ja hänellä on se kyky saada ihminen avautumaan, niin sitä on todella kiehtovaa seurata. Tämä ryhmämme ei siis ole mikään terapiaryhmä, mutta toki keskusteluissa moni menee aika diippeihin juttuihin sisälle. Huomaan, että liikutun tosi helposti kun huomaan, miten auki ihmiset uskaltavat olla. Olen onnellinen, että osasimme luoda sellaisen ilmapiirin, että jokainen voi puhua juuri niinkuin tuntee, ilman pelkoa tai häpeää.

Monesti ryhmässä on törmätty samaan asiaan: Joku asia on jäänyt menneisyydessä käsittelemättä. Minusta ammattimaisen keskusteluavun saaminen elämän kipeissä paikoissa on ehdottoman tärkeää. Asioiden läpikäymättömyys saattaa seurata aivan hirveänä taakkana läpi elämän. Saatat mielestäsi olla ihan ok, mutta kun ikävät asiat kasaantuvat, niin elämä tuntuu koko ajan kuormittavammalta. Voisiko siis olla, että et olekaan niin ok, mitä muille ihmisille koitat väittää?

Moni teistä saattaa miettiä, että terapiassa käyminen on vaan nyt niin muodikasta ja ongelmia ”luodaan” elämään tyhjästä.

Haluaisinkin heittää tähän vastakommentin: Tunnetko ketään joka syyttää elämänsä hankaluudesta aina jotain ulkoista seikkaa? Entä onko sinulle läheinen, joka heittäytyy aina riidan hetkellä marttyyriksi, eikä osaa keskustella asioista rakentavasti (saati ottaa kritiikkiä vastaan)?
Tai ehkäpä työpaikallasi on joku, joka kiukuttelee, mököttää, raivoaa, tiuskii, vähättelee, töksäyttelee, tai menettää hermonsa lähes päivittäin? Luultavasti hänkin voi olla vain tosi kuormittunut ja kaipaisi kipeästi väylää purkaa pahaa oloa. Hänelläkin on joku syy tähän käyttäytymiseen.

Tai entäpä jos kysyisin sinulta: Onko jokin asia, joka on stressannut sinua jo pitkään? Onko sinun vaikea keksiä itsestäsi hyvää sanottavaa ja osaatko aidosti rakastaa itseäsi? Tai onko jokin asia menneisyydessä, joka on jäänyt kaivelemaan ja pulpahtelee pintaan tasaisin väliajoin?

Itse olen purkanut pahaa oloa juurikin Jonnalle ja saanut siitä hirveästi apua. Asioiden jauhaminen omassa päässä ei yleensä johda niiden selviämiseen, vaan päinvastoin – asiat paisuvat ja muuttavat jopa ihmisen persoonaa. Pahimmassa tapauksessa tuloksena on katkera vanhus, joka kantaa kaunaa asioista, jotka tapahtuivat kymmeniä vuosia sitten.
Ammattilainen osaa tarttua juuri niihin kohtiin, joihin tarinassasi on tartuttava. Se on samalla ehkä pelottavaa, mutta niin vapauttavaa.

Aina elämä ei mene niin kuin haluaisimme ja tulee vastoinkäymisiä. Monella on selviytymismoodi ja pärjäämismoodi päällä. ”Jos siitä yhdestä paskasta elämänvaiheesta selvisin, niin selviän tästäkin”. Avun pyytämistä jarruttaa pelko, koska silloin asioista on puhuttava ääneen ja itselleen voi joutua myöntämään, että kaikki ei olekaan hyvin. Kukaan ei tietenkään koskaan haluaisi olla heikko ja sanoa, että nyt on niin paha olo, että hajoaa pää.

Kannattaa kuitenkin ottaa terapia, kuin mielen detox-kuurina! Kun uskaltaudut kertomaan miltä sinusta OIKEASTI nyt tuntuu jollekin puolueettamalle ihmiselle, niin jo muutama kerta saattaa puhdistaa päätä ja pudottaa valtavan taakan harteilta. Auttakaa itseänne ja olkaa itsellenne armollisia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *