Hae
Katri Gruner

”Äiti, mä oon netissä!”

Lapsien näkyminen netissä herättää hyvin voimakkaita tunteita. Jotkut ovat tosi tarkkoja siitä, että omat lapset eivät saa näkyä esimerkiksi somessa ja jotkut taas laittavat lapsien kuvia ja videoita kaikkien nähtäville. Itse olen laittanut blogiin kuvia lapsista, mutta vähemmän viimeaikoina. En miellä blogiani perheblogiksi, joten siinä on yksi syy siihen, miksi lapsista on harvemmin juttua tai kuvia. Olen myös alkanut miettiä paljon sitä mitä haluan lapsistani nettiin laittaa ja haluanko enää mitään. En ole silti sitä mieltä, että lastensa kuvia nettiin laittavat toimisivat jotenkin väärin. Tajuan, että lapsia pitää suojella, mutta lasten näkyminen on minusta ihan normaalia. Minusta ei ole väliä näkyykö lapsi jonkun yksittäisen ihmisen IG videolla tai telkkarimainoksessa.

Kun 6 vee itsensä netistä löysi…

Asia tuli meillä ajankohtaiseksi, kun 6-vuotias löysi kuvansa netistä. Hän ei siis mitenkään yksinään googletellut, vaan itseasiassa hänen isotätinsä löysi kuvan vahingossa. En ole itseasiassa aivan varma, miten tämä oli mahdollista, koska lapseni nimellä googlettaen häntä ei löydy. Mutta oli miten oli, niin lapseni kuva oli tullut häntä itseään googlessa vastaan. Se oli luultavasti liittynyt johonkin avainsanaan.

On pikkuisen vaikea selittää ylipäätään noin pienelle lapselle, että mikä on internet. Hän tietää, että internetyhteyttä tarvitaan, jotta Netflix toimii ja Pokemonpeli skulaa. Mutta muuten hän ei osaa vielä hahmottaa sitä. Nähtyään oman kuvansa ruudulla hän on paljon kysellyt, että ”äiti oletko sinäkin netissä?” ja ”äiti, mitä sinä siellä netissä teet?”. Hän itse pelkää eniten sitä, että joku aikuinen tämän episodin seurauksena tulee ja kaappaa hänet. Toki vakuuttelin, että näin ei tule tapahtumaan.

Onko väliä missä somessa lapsi näkyy?

Lapseni serkku on esiintynyt paljon mainoksissa ja on mm. Hennes & Mauritzin sivuilla ollut jo muutaman vuoden ajan mallina. Oli siis helppo ottaa serkku tässä vertauskohteeksi; Hänellekään ei ole mitään pahaa tapahtunut, vaikka hän onkin näkynyt monessa paikassa.
Silti en voi väittää, etteikö minulle olisi tullut jotenkin tosi huono omatunto tästä kaikesta. Tiedän, että en ole tehnyt mitään laitonta tai väärää, mutta on varmastikin parempi pitää lapset pois somesta pääosin. Toki edelleen voi tulla kuvia, jossa he eivät ole niin tunnistettavissa. Toisaalta sitten taas olen antanut luvan, että lapsiamme saa kuvata dagiksen blogiin tai lehtijuttuihin, joten tässä on taas vähän ristiriitainen fiilis. Miten se eroaa sitten vaikkapa tästä blogista…? Eli onko jokin kanava toista pahempi?

Edessä on vielä se aika, kun lapsi alkaa itse laittamaan itsestään matskua netin syövereihin. Ahdistaa jo etukäteen!

Onko oma lapsesi näkynyt esim FB:ssä tai instagram-tililläsi? MIllaisia ajatuksia herää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *