Hae
Katri Gruner

Motivaation ailahtelua…

Mä oon sellainen ihminen, että mulla on selvästi huomattavissa erilaisia kausia treenin ja terveellisen ruokavalion suhteen. Välillä menee TOSI hyvin ja se hyvä putki jää ikäänkuin päälle. Silloin fiilis on hyvä ja on sellainen olo, että TÄLLAISTA mun elämän pitää olla. Itse olen esimerkiksi oppinut nauttimaan siitä pienestä kivusta, joka treenin jälkeen jää, koska tiedän treenanneeni tehokkaasti.

 

Oma ongelmani on treenin ja muutenkin terveellisen elämän suhteen suhteellisuustajun puute. Mun oma ideaali olisi elää TOSI terveellisesti ja käyttää treeniin joka päivä vähintään tunti. Se tosin on vain mun oma ihanneajatus, joka ei todellakaan ole välttämättä kovin realistinen Mulla ei olisi rehellisesti sanottuna tällä hetkellä mitään eväitä, energiaa tai mahdollisuuksia esimerkiksi siihen, että treenaisin joka päivä. Tai ainakin niin musta tuntuu.

Parempaa ajankäytön suunnittelua?

Tuskin olen ainoa äiti, joka omien töiden jälkeen menee hakemaan lapset hoidosta ja sen jälkeen on perus ruoanlaitto ja kaikenlaista pikkuhommaa kotona. Se on se slotti, kun olisi tsäänssi lähteä salille tai muualle liikkumaan. Toinen vaihtoehto olisi aamulla ennen töitä. Ihan myöhäinen ilta ei tule itselläni kuuloon, koska huomaan olevani jo siinä seitsemän maissa väsymispisteessä. Usein tosin jatkan itse vielä hommia lasten mentyä nukkumaan, jos mulla on jotain keskeneräisenä.

Yksi vaihtoehto itselleni olisi aamutreeni, mutta tässä törmäämme isoon ongelmaan: Kuinka herätä niin, ettei herätä vieressä nukkuvaa miestä? Hän ei ole kovin ilahtunut siitä, jos herää omaan herätyskellooni 6.00 koska hän itse haluaa nukkua seitsemään (hänkin tekee usein töitä yömyöhään). Eli jos teillä on tähän joku ratkaisu, niin kuulisin erittäin mielelläni!

Ruokavaliossa 80/20 systeemi

Ruokavalion suhteen puhutaan usein pareton periaatteesta; Kun 80% ruokailusta on kunnossa, niin 20% voi lipsua. Eli kärjistetysti; Jos syöt päivittäin 4 ateriaa, niin viikossa 5 ateriaa voi olla vähä epäterveellisempää ruokaa, eikä se vielä silti romuta kokonaisuutta. Tässäkin on tietysti oltava järki, eli en suosittele esimerkiksi syömään viittä pitsaa tai viittä Triple whopper -ateriaa viikossa. Lisäksi tietysti niiden muiden aterioiden pitäisi olla ravitsemuksellisesti ihan priimaa ruokaa, eli jokaisella aterialla kasviksia, hyviä rasvoja, kuituja ym… Ja ainakin itse voin myöntää, että esimerkiksi tänään lounaaksi syömässäni feta-parsakaalileivässä ei ollut kaikkea noita ainakaan riittävästi!

Itselläni kaikista eniten apua on hyvästä esivalmistelusta ja tämä pätee oikeastaan kaikkiin aterioihin; Aina kun valmiina on lämmintä ruokaa, valmiiksi pilkottuja vihanneksia naposteluun, välipalaa (kuten esimerkiksi tuorepuuroa tai valmiiksi pilkottuja hedelmiä) ja jotain ns. terveellisempää kahvileipää (kuten vaikka siemennäkkäriä) niin terveellinen ja säännöllinen syöminen on paaaljon helpompaa. Itse koitan muistaa laittaa myös kellon muistuttamaan lounasaikaan, koska työskentelen kotona. Täällä kukaan ei tule kyselemään ”joko söit lounasta”…

Ihan ok:kin voi riittää

Puhuin alussa siitä, että usein omat vaatimukset itselle eivät välttämättä ole kovin realistiset. Itse koitan muistuttaa itseäni armollisuudesta ja siitä, että esimerkiksi nousujohteinen kehitys treenissä ei vain juuri nyt ole mahdollinen. Välillä tulee vaan viikkoja, että treenimäärä jää yhteen tai kahteen. Tai päiviä, kun huomaan illalla, että olen syönyt vain aamupalan. Silti kultainen keskitie on ihan hyvä ja omaa tapaa elää on turha verrata muiden tapaan.. Jollain toisella ihmisellä voi olla paljon vähemmän vastuita elämässään ja enemmän aikaa käyttää vaikkapa omiin harrastuksiin.  Itse pidän mielessä se ”minimimäärän” johon pyrin ja se ei ole lähelläkään sitä täydellistä suoritusta. Välillä onneksi tulee myös niitä tosi hyviä viikkoja, pääsee lähemmäksi unelmaansa.

2 kommenttia

  1. aamusalimuija kirjoitti:

    Oon valinnut aktiivisuusrannekkeen sillä perusteella, että siinä on herätystoiminto (tärinä). Siihen ei vieressä nukkuva herää. 🙂 viimeisin on fitbit alta hr.

  2. Julia kirjoitti:

    Sama vinkki herätyksii täältäkin! Fitbit Versa itselläni käytössä, suosittelen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *