Hae
Katri Gruner

Pitäskö meidän ottaa pikku viinit?

Oi että mikä viikonloppu takana! Olen jotenkin ollut ihan eri moodissa kuin alkuviikosta ja pikkuhiljaa pahimmat tunnekuohut alkavat olla ohitse. Olen saanut mukavasti muuta ajateltavaa ja pikku hiljaa myös into liikuntaan on alkanut lisääntyä. Ollaan syöty hyvin ja viime viikonlopun rillumarein jälkeen rauhoittuminen onkin ollut ihan paikallaan!

Sain aiheen tähän postaukseen, kun olen alkanut miettiä omaa alkoholinkäyttöäni ja miten vahvasti se on sidoksissa vuodenaikaan. Kun normaalisti juon ehkä kerran kahdessa kuukaudessa, niin kesällä tilanne on toinen. Minusta tuntuu, että kesällä tosi monessa paikassa on tarjolla alkoholia! Kesällä alkoholin nauttiminen on selvästi yleisesti hyväksytympää jengin mielestä, kuin paukkupakkasilla. Saati että joisin joskus keskellä tammikuuta aamupalaksi kuohuviiniä. Aika outo ajatus!

Tuskin olen kuitenkaan ainoa, jonka alkoholin kulutus kesällä kasvaa. Ei kukaan enää lokakuussa kutsu terassilleen istuskelemaan ja tunnelmoimaan rieslingiä hörppiessä. Lokakuussa kökötetään sisällä ja mietitään, että oispa kesä. Ja se kesäilta. Ja se kesäviini. Oletteko koskaan ajatelleet, että alkoholin houkutus voi olla kesällä jopa petollista? Etenkin jos on persoona, joka jää helposti asioihin koukkuun. Kesällä moni ajautuu kuin huomaamattaan törpöttelemään jopa useita iltoja viikossa ja mopo lähtee käsistä. Siitä viinilasillisesta saattakin sitten muodostua oikein tapa, jonka katkaiseminen lomien loputtua on yllättävän hankalaa!

Eräs kaverini puhui minulle, että lomalta töihin palattua viinin himo ei lakkaa! Hän oli tottunut ottamaan joka ilta omalla terassillaan lasin tai kaksi viiniä. Viikonloppuna meni helposti pullo. Ei koskaan ihan humalaan asti, mutta ”pienessä sievässä”. Siihen olotilaan tottui ja sitä kaipasi. Isommat lapset huitelivat jo omilla teillään, joten vinettoa pystyi nautiskelemaan paremmalla omalla tunnolla.

Itse en ole ollut onneksi koskaan kovin perso alkoholille. Toki juon ja joskus paljonkin, mutten koskaan ole ajatellut, että jäisin alkoholiin koukkuun. Ennen jopa ajattelin, että jos juon ”oikeasti”, niin siihen täytyy olla jokin syy (toisaalta, ajattelen ehkä edelleen näin). En ole osannut juoda viiniäkään ruoan kanssa. Vasta ihan viimeisen parin vuoden aikana olen ylipäätään löytänyt viinin ”seurustelujuomana”. Ei käy kieltäminen, että kylmä valkkari saattaa olla ihan kiva ohjelmanumero jopa ihan keskellä viikkoa. Huomaan tässäkin asiassa muuttuneeni… Vai onko tässä alettu jo sen verran vanhenemaan, että mulla on kohta jääkaapissa koko ajan viiniboxi stand by -tilassa?

Oli miten oli, niin kyllä sitä kannattaa aina välillä miettiä, onko kesällä ”pari lasillista” tullut jäädäkseen, vai osaako kierteen katkaista? Jos alkoholia alkaa oikeasti himoitsemaan, eikä mitään pysty tekemään ilman sitä, niin sitten huolestuisin. Tai kuten mieheni joskus puolivitsillä asian ilmaisi: On ruokakauppaan lähtöolut, ruokakaupasta tulo-olut, ruoanvalmistusolut, ruokaolut ja jälkiruokaolut.
Nautitaan kesästä, mutta myös ilman sitä jatkuvaa tissuttelua. Lasi silloin tällöin ei mielestäni kuitenkaan vielä ole liikaa, jos tietää missä omat rajat menee kulutuksen suhteen. Toki esim. pienten lasten paikalla ollessa alkoholin kanssa pitää pitää järki kädessä.

Lisääntyykö oma alkoholinkulutuksesi näin kesällä?

6 kommenttia

 1. Milla Sukhimatoilta kirjoitti:

  Tärkeä aihe (ja tunnistan kyllä, että kesällä jotenkin lasi viiniä nyt vaan kuuluu asiaan…), vaikka ihanat kesäiltakuvat kyllä veivät myös huomion 🙂

 2. Eve kirjoitti:

  Kesällä ihmisistä kuoriutuu kesäholisteja, minäkään en juurikaan juo mitään mutta kesällä tulee helposti lähdettyä yksille, vähän kuin talvella kysytään kaveria kahville niin nyt mennään terdelle. Ja helppo kutsua kavereita ”kahville” ja kaataa lasit kuohuvaa laseihin. Toisaalta nautin tästä ajasta, ei tarvetta vetää perseitä vaan voi olla rennolla otteella. Se on eri asia jos täytyy jo pullo viiniä vetää päivässä ja viinahammas jää kolottaan kun palaa töihin :D:D

  • grunerkatri kirjoitti:

   Samaa mieltä! Yksi tai kaksikaan lasia kuoharia on vielä aika pikku juttu. Okei, ei nyt ehkä joka päivä kuitenkaan tule itselläkään juotua, mutta toisinaan.

 3. Pauliina kirjoitti:

  Oon aika tiukkis tässä asiassa, juon vain silloin kun lähden ns viihteelle. Eli pari kertaa VUODESSA! Kotona tissuttelua en ole koskaan harrastanut, siitäkään syystä että jo pari lasillista vaikuttaa yöuniin/ treeneihin/ yleiseen oloon negatiivisesti enkä halua olla pikkupöhnässä jatkuvasti. Yksi syy – ei suinkaan vähäisimpänä – on se että niin kauan kuin alaikäisiä lapsia on huollettavana niin ajokuntoinen täytyy toisen vanhemman aina olla , vahinko kun ei satu kello kaulassa ja voisin kuvitella että lapsia päivystykseen viedessä taksilla äiti/isä oluthuuruisena ei kovin fiksulta tunnu kenenkään mielestä.

  • grunerkatri kirjoitti:

   On ihan totta, että on hyvä, että joku on ajokunnossa jos lapsia on paikan päällä. Meillä lapset on aina hoidossa esim mummolassa, jos meillä sattuu olemaan illanistujaiset tms, joissa otetaan alkoholia. Toki lasi viiniä tms saatetaan juoda lasten ollessa kotona, mutta ei niin paljon, ettei voisi enää ajaa. Mutta todella hyvä pointti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *