Hae
Katri Gruner

Viisi tapaa, jolla voit kartuttaa matka- tai muuta budjettia!

Puhutaanpa hieman rahasta ja siitä, kuinka sitä voisi hankkia lisää! Itse ajattelen, että vaurastumisen tie on tulojen lisääminen, eikä pelkästään kulujen vähentäminen. Toki edellinen ei päde siinä tilanteessa, että kyseessä on tosi tuhlaileva luonne, joka upottaa kauppoihin satoja euroja kuukaudessa tai ostaa heräteostoksia viikoittain. Olen itse ollut nuorempana tosi pienituloinen, eli palkastani jäi pakollisten menojen jälkeen käteen n.300€. Se on tosi pieni summa ottaen huomioon, että olin sinkku (jolle eläminen on yleensä kalliimpaa kuin pariskunnalle). Tuosta summasta en onnistunut säästämään, vaikka toki ymmärrän, että joku hyvin niukasti elävä siitäkin olisi varmaan vielä laittanut satasen sivuun. Itse olen onneksi aika kekseliäs ja ehkäpä juuri siksi minusta tuli yirttäjä.

Itselläni ei melko tuoreena yrittäjänä ole vielä sitä tilannetta, että voisin tuosta noin vaikka varata matkan, vaan kaikki vaatii etukäteissuunnittelua. Jos tiedän, että meillä on esimerkiksi tulossa jokin matka, niin kerään jonkun tietyn summan siihen kasaan lähtöön mennessä.
Tiedän, että monelle ensimmäinen ajatus näistä vinkeistä on ”hirveän vaivalloista”. Niin, olisihan se aina ihanaa, kun voisi vain maata kotona ja tilille kilahtelisi satasia. Toki tämäkin on mahdollista, jos omistaa vaikka verkkokaupan. Mutta todellisuudessa lähes kaikki tavat tienata rahaa vaativat ajallisen panostuksen sekä vaivannäköä.

Kokosin tähän viisi eri tapaa, jolla voit omien perustulojesi lisäksi kasvattaa budjettia, esimerkiksi matkaa tai muuta isompaa rahareikää ajatellen. Kaikille näillä tavoilla on mahdollisuus kerätä esimerkisi 200€-1000€ 1-3kk aikana.

1. Kirppis, tori ja oman alueen fb-kirppis

Olen henk.koht todennut perinteisen kirppispöydän, tori.fi:n ja oman alueen fb-kirpun kaikista helpoimmiksi saada lisätuloa! Itselläni oli viimeksi pöytä kahden viikon ajan Suutarilan kirppiksellä, jonka avulla sain kaikkien kulujen jälkeen n.300€. Kirppiksessä on toki vaivaa, mutta samalla saa turhaa kamaa pois nurkista. Kirpparilla myyminen on sekin taitolaji, eli sillä kuinka vaatteet laittaa esille ja etenkin se MITÄ myy on tärkeintä. Lue omat vinkkini kirppistelyyn postauksesta ”Näin teet kirppispöydälläsi kunnon tilin!” 

Myyn tori.fi:ssä kalliimpia juttuja, kuten harrastusvälineitä. Kannattaa ottaa selkeät ja tarkat kuvat tuotteista ja katsoa, millä hinnalla samaa tuotetta mahdollisesti jo myydään, jotta osaa hinnoitella oikein.

2.  Oman tuotteen myynti esim. Holvi -verkkokaupassa

Tiesitkö, että kuka tahansa voi myydä omia tuotteitaan vaikkapa torissa tai omassa verkkokaupassa? On paljon tuotteita, joille on kysyntää; tällaisia ovat esimerkiksi ”trendi”sisustustuotteet, kuten macrameet. Olen itsekin ostanut sellaisen torista ihmiseltä, joka teki niitä tilauksesta. Jos myyt tuotteita Holvissa, niin tarvitset y-tunnuksen, mutta pienimuotoisen yrittäjyyden pyörittäminen onnistuu vielä melko helposti. Esimerkiksi facen naisyrittäjät -ryhmässä on hyviä vinkkejä tällaiseen yrittämiseen.

Mieleeni tulee montakin hommaa, jolla on mahdollista kerätä nimenomaan pientä sivutuloa enemmin, kuin tehdä täyspäiväistä bisnestä. Itse suosittelen aloittamaan yrittäjyyden ns. harrastuksena, jos et ole aivan varma lähteekö ideasi lentoon. Esimerkiksi käsillä tekeminen on usein sellaista, että saadakseen siitä isot hillot joutuisi käytännössä vääntämään hommia vuorokauden ympäri.

3. Rahaa omalla somella

Tiesitkö, että sinun ei tarvitse olla mikään suomen virallinen somemuija, jotta voit tehdä blogillasi tai IG:llä rahaa? Minulla on useampikin tuttu, joiden somekanavat kuuluvat johonkin pienempään kategoriaan ja he tekevät säännöllisesti eri yritysten kanssa yhteistyödiilejä. Voit tehdä kanavissasi esimerkiksi affiliatemainontaa, jolloin kaikki koodiasi käyttäneet tai linkkisi kautta ostaneet ihmiset kerryttävät sinulle pientä pottia jatkuvasti.
En halua antaa kuvaa, että kuka tahansa voi nyt alkaa yht äkkiä tienaamaan somessa tuhansia, mutta jos on halua ja viitseliäisyyttä, niin se on mahdollista!

Minulla on mielessä useampikin tili, joka voisi osua hyvin tulevien buumien markkinarakoon! Nykyään monenlainen DIY (do it yourself) on todella isossa nosteessa! Itse seuraan paljonkin DIY-juttuja Pinterestistä ja jos olisin lapseton (eli mulla olisi aikaa 😀 ) niin olisin varmasti kova tuunari. Seuraan esim. vanhojen Ikea-kalusteiden tuunailua ja muuta sisustukseen liittyvää netistä ja povaan, että DIY ja kaikenlainen skandinaaviseen sisustukseen sopiva tuunailu on vasta tulossa IG:n puolella isommin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Marjastus ja sienestys

Aina, siis AINA kun joku ilmoittaa myyvänsä meidän paikallisella FB-kirppiksellä siivottua mustikkaa tai vaikkapa sieniä, niin jonoa tulee ilmoituksen alle heti. Marjojen sesonki on toki rajallinen, mutta joku kaltaiseni hullu mustinkanpoimija saisi helposti muutaman saturaisen kasaan marjastamalla. Nykyään kaikki pitää marjojenpoimimista ”helvetin työläänä ja hitaana”, mutta vielä parikymmentä vuotta sitten se oli ihan normaali tapa tienata kesällä tulevan syksyn matkarahat.  Sitäpaitsi, itse poimituista marjoista saatu tulo on verovapaata!

5. Jälleenmyynti

Tästäkin minulla on kokemusta. On tiettyjä tuotteita, jotka myyvät kuin häkä erillaisilla nettikirppiksillä. Itse olen myynyt 15minuutissa räsymattoja yli 100€:n arvosta facebookin kirpparilla. En olisi koskaan uskonut, miten kuumaa kamaa ne olivat!

Jos sinulla on hieman bisnesvaistoa ja diilarin vikaa (siis ihan positiivisessa mielessä), niin opit pian vainuamaan, mitä tuotteita voit myydä hyvällä voitolla eteenpäin. Etenkin jos satut asumaan Etelä-Suomessa, niin ihmiset ovat valmiita maksamaan tällä hetkellä mummosi jäämistöstä löytyvästä kukkapöydästä useita kymppejä, tai jopa satasia.
Jälleenmyynti ei ole välttämättä nopein tapa tienata, mutta sillä voi tehdä ihan kivan lisätulon. Aloita vaikka myymällä räsymattoja alueella, jossa on paljon puisia omakotitaloja 😉 .

 

Oletko kokeillut jotain näistä tavoista tienata tai mitkä ovat omat tapasi lisätä tulovirtaa?

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *