Hae
Katri Gruner

Raudanpuuteko se väsyttää… Vai ihan vaan elämä?

V Ä S Y T T Ä Ä.  Siis niin paljon, että olen haukotusautomaatti. Tällä hetkellä ajatus edes kevyestä urheilusuorituksesta tuntuu samalta, kun joku kysyisi haluaisitko juosta pari maratonia putkeen…?
Myönnetään, viikonloppu oli rankka. Lähdin perjantaina ajamaan Tampereelle, jossa odotti juhlajärjestelyt ja lauantaina kummitytön yo-juhlat. Onneksi matka ei ollut tämän pidempi, mutta alan olla todellinen eläkeläinen, koska matkustaminen ja juhlat väsyttää vuosi vuodelta enemmän. Lauantai-iltana oli vielä ”iltavuoro” yksin lasten kanssa, kun mieheni edusti meitä nelikymppisillä. Kun sain klo 21 pojat nukkumaan, niin kyllä siinä äidilläkin oli kaadettu kuorma-autollinen unihiekkaa silmiin!

Kuva kummityttöni juhlista viikonlopulta. Haalari on Bikbokista ostettu jo pari vuotta sitten.

Nyt on ollut tosi monessa paikassa keskustelua raudanpuutteen aiheuttamasta väsymyksestä ja mulla on varmaan kolmella kaverilla rautakuuri meneillään alhaisten varastorautojen takia. Ei siis liene mikään ihme, että itsekin olen alkanut miettimään, että onko tämä elämä vaan niin kuluttavaa, vai johtuuko väsymys kenties jostain muusta? Usein nimittäin huomaan olevani viikon loppupuolella jo aika poikki. Okei, välillä siis jopa aivan hemmetin väsynyt, etenkin jos ohjelmassa on ollut mitään vaativampaa!

En halua todellakaan vähätellä raudan puutetta, koska tiedän ihmisiä, joilla tyhjät rautavarastot ovat aiheuttaneet jopa hiusten lähtöä. Mutta mietin myös sitä, että etsinkö tässä vain itse jotain ”helppoa” syytä sille miksi olen niin väsynyt viikonloppuisin? Tässä kello kuitenkin tikittää jo kolmeakymmentä seiskaa, niin pitäisikö vaan myöntää, että vanhat ovat joskus väsyneitä. Ja sillä sipuli!

Mikä väsymys on normaalia?

Olen myös alkanut miettimään sitäkin, että onko kaltaisillani ikiliikkujilla liian sitkeässä sellainen uskomus, ettei väsymys ole normaalia – tai siis paremminkin niin ettei  saisi koskaan olla väsynyt ? Enkä nyt todellakaan tarkoita, että on normaalia jos ei kuukausiin pääse sängystä ylös. On vaan niin hiton vaikeaa edes tietää, millaista se ns. normaali väsymys on ja mitä sitten pitäisi alkaa jo ihmettelemään ja tutkimaan?

Itselleni yksi hälytyskello on se, kun en jaksa lähteä liikkumaan. Kamalaa myöntää, mutta parin viikon ajan olen ollut yhtä innoissani treenaamisesta kuin mitä ihminen on keskimäärin saunan pesemisestä! Mietin, mihin se entinen himotreenaaja on kadonnut? Mihin katosi se aamulenkeistä, kovista kuntosalitreeneistä ja reippailusta pitävä Katri? Nyt tilalla on sohvalla haukotteleva ja kahvista unelmoiva lahnaa muistuttava olio.

Rauta-arvojen testaus

Olen toki miettinyt verikokeen ottamista ja tsekkaamista ihan varmuuden vuoksi. Aloitin kyllä jo itsenäisesti rautalisän ottamisen n.1kk sitten. Ainut asia mitä mietin on se, tulisinko koetuloksista hullua hurskaammaksi? Toki siinä tapauksessa jos rauta-arvoni olisivat extra-alhaiset, niin saattaisin päästä infuusioon, mutta käsittääkseni sinnekkään ei noin vain mennä. Korjatkaa jos olen väärässä! Jos teillä on suositella jotain paikkaa jossa mittauttaa rauta-arvot, niin otan kiitollisena vinkit vastaan. Samalla kertaa voisi ottaa kaikki muutkin tarpeelliset, ainakin b- ja d-vitamiinitasot.

Loman tarpeessa

Sellaisen itsekkään päätöksen tein, että olen koko juhannusviikon lomalla! En aio avata työsähköpostia koko viikkoon! Onneksi mulla on nykyään ihana assari Iina, joka voi pitää ”putiikkia pystyssä” sen aikaa. Voihan tämä väsymys johtua ainakin osaksi ihan vain loman puutteestakin. Olen painanut tässä tammikuusta asti aika lailla nilkka suorana ja väliin ei ole mahtunut hirveästi taukoja.

Epäilen, etten ole ainoa jolla näin kesän kynnyksellä alkaa olemaan takki jo aika tyhjä. Sellainen olisi minusta ihan tervettä myöntää ja sanoa ääneen. Pitäisi myös ymmärtää, ettei sitä jaksa enää samalla tavalla juttuja, kuin joskus 10-vuotta sitten. Tai ainakaan mä en jaksa.

Millainen fiilis teillä on näin kesäkuun alussa, onko virtaa koneessa vai olisiko lepo tarpeen?

4 kommenttia

 1. Jutta kirjoitti:

  Olin just viikon etelänl lomalla ja virtaa on kuin pienessä kylässä! Ennen lomaa olin niin väsynyt aamusta iltaan että mitään ylimääräistä ei jaksanut tehdä. Mä en kuvaa itseäni ikiliikkujaksi vaikka joka viikko säännöllisesti juoksenkin mutta silloin kun väsyttää niin mulle ei tuota ongelmaa maata koko päivää sohvalla.
  Tuleekin mieleen kun kaikkia väsyttää yhtäkkiä niin koviin niin osaako ihmiset oikeesti pysähtyä? Siis ettei pakota itseään kotiaskareisiin, väen vängällä kävelylenkille tai urheilemaan tai muuten vaan ihmisten ilmoille? Osaako ihmiset vaan maata sohvalla suklaalevyn kanssa hyvällä omallatunnolla ja vetää jonkun sarjamaratonin tai vaan nukkua? Mä olin just tosiaan lomalla ja mä makasin auringossa drinkki tai kalja kädessä joka päivä ja nousin siitä tuolista vaan buffettiin syömään, vessaan ja rantabaarin tiskille. Takasin palasin täynnä virtaa ja motivoituneena töihin, urheiluun ja äitiyteen! Suosittelen täysmakuuta ihan kaikille!

 2. HM kirjoitti:

  Mun mielestä kannatta testata arvot ja etsiä kunnon lääkäri tähän. Esim facen raudanpuute-ryhmässä lisätietoa.

  Mahdollinen raudanpuutteen syy on aina selvitettävä. Syitä ovat mm.synnytykset, runsaat menkat, imeytymisongelmat, keliakia. Omin päin syömistä kannattaa välttää, koska et tiedä lähtöarvoja. Ferritiinin lisäksi pitää mittauttaa myös tulehdusarvo. Vääristää muuten tuloksia(nostattaa ferritiiniä). Mun mielestä on hyvä, et viimein tästä puhutaan. Tämä on äärettömän yleistä. Itse olen syönyt nyt ferrodania 200mg n. 6kk. Alkaa elämä voittaa. .. ei olisi levolla tätä olotilaa nostettu. Sullakin 2 synnytystä takana. Liikunta kuluttaa varastoja myös tosi paljon. Tsemppiä väsymykseen!

 3. Soile kirjoitti:

  Ferritiini kannattaa käydä mittauttamassa vaikka yksityisellä, jotta tiedät lähtöarvon. Itselläni varastorauta tippui lähelle nollaa muutamia vuosia sitten, ilmeisimmin kovan urheilun seurauksena. Raudanpuuteanemia oli myös syy vuosia kestäneeseen lapsettomuuteen ja kun se todettiin, niin tulin rautainfuusion jälkeen ensimmäisestä kierrosta raskaaksi. Kunpa puutos olisi todettu ennenkuin aloitettiin 4 vuotta kestänyt ja tuhansia euroja niellyt rumba lapsettomuushoidoissa…
  Väysymykseen mullakin tulee mieleen, oletko ottanut riittävästi taukoja työstä ja muun elämän härdellistä? Säännölliset elpymistauot päivän mittaan ja esim. mindfulness palauttavat energiatasoja. Itse olen jatkuvasti väsynyt sairastuttuani krooniseen unettomuuteen lapsen syntymän jälkeen, joten tiedän kuinka äärimmäisen tärkeitä nuo pienetkin mikrotauot on jaksamisen kannalta.
  Tsemppiä!

  • grunerkatri kirjoitti:

   No, en ole varmastikaan tarpeeksi. Tätä olen tosi paljon miettinyt itsekin viime aikoina. Taukohan on mulle sama kuin puoli päivää, mutta työni on niin kokonaisvaltaista, että sitä tulee helposti tehtyä ”siinä sivussa”. Eli on vaikeaa erottaa työ ja muu elämä. Mutta todella ihana että sinun tilanteesi selvisi ja isosti tsemppiä ja onnea <3 .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *