Hae
Katri Gruner

Kolme hyväksihavaittua vinkkiä somen käytön vähentämiseksi

Pling! Pling! Pling!

Taas puhelin kilkattaa… Kukahan siellä nyt minua tavoittelee?

Ai, ei kukaan. Siellä vaan naapurin Pirkko oli jakanut uuden videon koirastaan facebookissa. Olipa hyvä, että en missannut tätä(kään) elintärkeää infoa.

 

Ärsyttävä puhelin!

Itse koen, että mulla on puhelimeeni viha-rakkaussuhde! Onhan se hullun mukava kapistus, kun siellä on samassa paketissa yhteydenpito kavereihin, koukuttava some, Youtube, äänikirjat, Spotify ja kaikki muu vielä siihen päälle. Silti mua huolestuttaa se, että puhelimen pitäisi olla koko ajan jotenkin ”käden ulottuvilla”, tai jos menen vaikka alakertaan, niin en voi jättää puhelinta silloin yläkertaan.

Koska aloin väsyä puhelimen koukuttavuuteen, niin ensitöikseni otin puhelimesta kaikki ilmoitukset pois päältä (siis tekstareita, wa -viestejä ja herästyskelloa lukuunottamatta) ja hitsi että se on ollut vapauttavaa! Edes sähköposti-ilmoituksia en halua näytölle. Usein haluaisin irroittaa otteen puhelimesta pitkäksikin aikaa, mutta niin naurettavalta kuin se kuulostaakin: Sopivaa tilaisuutta ei ole tullut.
Olen ajatellut, että parasta olisi viikko ilman puhelinta jossain keskellä ei mitään olisi jotain, mikä mulle (ja varmasti monelle myös teistä) tekisi todella hyvää. Koen, että olen addiktoitunut jo hieman esimerkiksi viesteihin ja kun niitä tulee päivässä kymmeniä, niin sitä on koko ajan vähän stand by -tilassa. Huomaan miettiväni vähän koko ajan,  että onkohan minulle tullut uusi viesti what’s uppiin/sähköpostiin/messengeriin/Instagramiin ym ja minkä asian joku haluaa mulle kertoa?

En minä, mutta muut!

Somessa kiinnostavaa on tietysti se mitä muille ihmisille kuuluu. Nämä kuulumiset on hyvä tarkistaa ainakin viisikymmentäkertaa päivässä. Oletteko huomanneet, miten aivan tuntemattomien ihmisten asioista voi kiinnostua hirveästi? Itse voin myöntää, että kun eräs seuraamani Amerikkailainen julkkis oli aivan viimeisillään raskaana, niin tarkistin ainakin kolme kertaa päivässä hänen IG-tililtään, onko hän jo synnyttämässä. No, en ollut ainoa kyttääjä. Hän kertoi, että jos ei päivittänyt IG storyaan kahteen tuntiin, niin noin 2000 ihmistä oli jo ehtinyt laittaa viestiä hänelle onko hän synnyttämäss??.
Jännä miten ennen on pystytty lähteä synnyttämäänkin ilman, että kukaan välttämättä edes tiesi siitä!

Jos kysyisin sulta nyt, että olet oletko liikaa somessa, niin mitä vastaisit? Brittiläisen tutkimuksen mukaan vilkaisemme puhelimen ruutua n.200 kertaa päivässä!!SIIS K A K S I S A T A A ? MIettikää. Oikeasti. Ja suurin osa on sellaisia tiedostamattomia vilkaisuja. Ainakin itse koen jollain tasolla, että missään jotain todella tärkeää, jos en katso puhelimeen tunteihin (okei tuntiin). Mutta ihan oikeasti: Milloin olet viimeksi saanut viestin, johon vastamisen viivästyminen olisi aiheuttanut sulle mittavat henkiset tai taloudelliset vahingot? Tai edes puhelu, jossa soittajalla olisi ollut sulle niin supertärkeä asia, ettei se olisi voinut odottaa hetkeäkään?? Ja nyt en tietenkään puhu työajasta, työasioista tai työhön liittyvästä yhteydenpidosta.

Itse olen menettänyt tasan yhden kerran yhden yhteistyön, koska vastasin siihen  24h päästä saapumisesta ja menetin ihan sievoisen summan. Se kyllä harmitti, mutta on onneksi jäänyt toistaiseksi ainoaksi kerraksi.

Tässä vielä kolme vinkkiäni siihen, jolla voit vähentää Somen käyttöäsi. Näillä vinkeillä olen saanut itse hallittua omaa somen käyttöäni ihan hyvin tuloksin!

1. Ilmoitukset pois!

Ota puhelimestasi pois kaikki muut, paitsi aivan välttämättömät ilmoitukset! Kun lataat puhelimeen uuden apin, niin yleensä perusasetuksena on se, että ilmoitukset tulevat ruudulle. Itselleni tulee ilmoitus ainoastaan tekstiviesteistä ja niistä wa-viesteistä, joita en ole mykistänyt. Osa wa-ryhmistä kun elää ihan omaa elämäänsä ja niihin saattaa tulla yli 50 viestiä päivässä. Ilmoitusten poisottaminen vähentää jo aika paljon puhelimen vilkuilua, sekä vähentää suoranaista stressiä!

2. Vedä rajat itsesi ja muiden takia!

Sinun EI tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa. Ja mitä ajattelet, jos sanon, että moni meistä olettaa olevansa jotenkin kavatumpi, mitä oikeasti on…? Jos olet päivittäin esimerkiksi kaksi tuntia ilman somea ja älylaitetta, niin se tuskin kaataa kenenkään maailmaa tai rikkoo ihmissuhteesi. Toki ymmärrän, että esimerkiksi lasten on hyvä saada vanhempiinsa yhteys, mutta he voivat tarvittaessa soittaa tai laittaa tekstarin.
Rajat ovat hyödylliset myös itsesi kannalta. Oletko huomannut, että joskus jotain läheistäsi somen käyttösi saattaa ärsyttää? Some on nykyään yksi yleisimpiä syitä, miksi parisuhteessa yhteinen kommunikaatio, läheisyys ja seksi vähenevät. Illat menevät liian helposti siihen, että molemmat hukkuvat omiin some-syövereihinsä.

Myös tietynlainen tylsyyden sietäminen on ihan tervettä. Kokeileppa joskus matkustaa ilman kännykän räpläämistä junassa tai bussissa.

3. Mittaa somen käyttöäsi

Tiedätte ehkä painonpudotusohjelmista sen hetken ohjelman alussa, kun päähenkilön vallitseva ruokavalio konkretisoidaan siihen pöydälle ja hän pääsee näkemään millaisen kasan rasvaa ja sokeria hän on vetänyt muutaman päivän aikana! Tällainen herättely toimii myös somen suhteen. Voit ladata puhelimeesi aplikaation, joka mittaa eri sovelluksissa vietettyä aikaa ja voit asettaa sinne myös tavoitteita tai suoranaisia rajoitteita, jos puhelimen käyttö on riistäytynyt täysin käsistä.

Koska olen iPhonen omistaja, niin olen ladannut luuriini Moment- sovelluksen. Se mittaa kuinka usein tartun puhelimeen ja kuinka paljon käytän sillä aikaa kerrallaan. Haluaisin rajoittaa puhelimen käyttöä päivässä kahteen tuntiin, mutta etenkin viikonloppuisin tuo luku paukkuu kyllä komeasti yli.

Mikä sun mielestä on sopiva määrä somea päivässä ja tunnetko olevasi siihen koukussa?

2 kommenttia

  1. Vivi Vinna kirjoitti:

    Kyllä. Ärsyttävä puhelin ja olen tiedostanut, että se vaikeuttaa minun opiskeluja ja muuta elämää. Huoh. Hyvä, kun kirjoitit tästä. Tämä on yksi minun isoimpia ongelmia tällä hetkellä. Nyt sille pitää laittaa stoppi. Miusta somen käyttö olisi hyvä olla maksimissaan tunti päivässä. Ja joo, todellakin ylittyy… Luen uutisia, blogeja, Facebook, Instagram… Ja siltikin ne ”ärsyttävät”. Uutisissa ei koskaan tunnu olevan positiivisia juttuja, Facebookissa on loppujen lopuksi 90% turhaa lätinää, Instagram alkaa myös tuntua turhalta, vaikka omia kuvia on tietty kiva laittaa. 🙁 Offline-maailma olisi niin paljon mielenkiintoisempi. Huoh, ristiriitaiset tunteet on kyllä. Ei kyl olis aikaa sentään ruveta stalkkaamaan muita ihmisiä, onneks ihan niin äärimmäisyyksiin en ole vajonnut. 😀

    • grunerkatri kirjoitti:

      IG:ssä käy helposti niin, että siellä ”olevinaan” tutustuu johonkin ihmiseen ja sitten alkaa kiinnostua just esim jos joku on raskaana ja ikäänkuin elää siinä mukana niinkuin kyseessä olisi hyväkin kaveri 😀 . Mutta joo, tämä someaddiktio valtaa jotenkin pikku hiljaa, eikä sitä itsekään tiedosta kuinka paljon siihen puhelimeen lopulta aikaa kuluu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *