Hae
Katri Gruner

Minusta äitiydessä haastavinta on…

*Sisältää mainoslinkkejä

Kuva: Petri Mast

… Tasapainoilu uran ja äitiyden välillä!

Yrittäjänä työn ja vapaa-ajan raja on vaikeaa vetää. Ja itsehän teen vielä töitä kotoa käsin! Se huono puoli kotitoimistossa on, että töiden jälkeenkin on vähän niinkuin koko ajan myös omalla työpisteellä. Joskus käy niin, että en saa jotain työhommaa valmiiksi ennen kuin haen lapset hoidosta klo.16. Silloin tulee kiusaus tehdä töitä lasten ollessa kotona.
Teen välillä myös viikonloppuisin töitä, mutta en koskaan silloin kun lapset ovat hereillä tai puuhaamme jotain yhdessa. En ole kuitenkaan tässä asiassa aivan ehdoton, eli jos lapsilla on menossa keskenään joku oma leikki, niin saatan kirjoittaa hetken koneella. Joskus saattaa tulla vaikka jokin sähköposti, johon on vastattava pikaisesti.
Itselleni myös uran luominen on kuitenkin tärkeää äitiydestä huolimatta.

… Ajan jakaminen niin, että aikaa jää lasten lisäksi myös parisuhteelle ja itselle.

Ajan jakaminen tasaisesti elämän eri osa-alueille on hetkittäin aika haastavaa. Äitinä koen, että olisi tärkeää antaa aikaa lapsille myös erikseen. Meilläkin Ben alkaa olemaan jo sen verran iso poika, että tykkää puuhata sellaisia juttu, joihin pienempi ei välttämättä vielä jaksa keskittyä. Viime lauantaina kävimme Benin kanssa Itiksen Finnkino-leffateatterissa katsomassa Risto Räppääjä ja Pullistelija – elokuvan. Se oli muuten todella viihdyttävä ja pari tuttuakin tuli bongattua avustajien rooleissa! Suosittelen ehdottomasti katsomaan!

Parisuhdeaikaa meillä ei välttämättä ole ihan joka viikko, mutta koitetaan järjestää edes pari kertaa kuukaudessa yksi yö vain keskenään ja muutamia tunteja sinne tänne.

… Syyllisyys, josta osa on myös itseaiheutettua.

Nykyään etenkin tuore äiti saa ohjeita sieltä, täältä ja tuolta! Miten kannattaa imettää, milloin kannattaa aloittaa kiinteät, mikä on hyväksi taaperolle, mikä pahaksi jne. Kun vinkkejä satelee joka puolelta saattaa tulla syyllisyys, kun kaikkea ei tee niinkuin ”jonkun virallisen ohjeen” mukaan pitäisi. Onneksi tässä asiassa oppii vähän hellittämään jo toisen lapsen kohdalla ja ymmärtää, ettei lapsen kasvattaminen ole mitään ydinfysiikkaa ja maalaisjärjellä oikeasti pärjää pitkälle!

Äitiys ja syyllisyys menevät usein käsi kädessä, koska omalle lapselleen haluaa tietysti vain parasta. Kaikilla tulee kuitenkin hetkiä, kun voimat on vain loppu ja lapset saavat jälleen kerran katsoa Ryhmä Hauta (vaikka ruutuaikaa pitäisi rajoittaa!) tai sinne päiväkotiin menee päälle taas ne kurahanskat, joissa on reikä (vaikka juuri eilen hoitaja asiasta huomautti). Usein itsekin mietin, että on niin monta äitiyden osa-aluetta, joissa voisi petrata. Totuus on kuitenkin, että kaikki mokaa joskus ja tärkeintä on se, ettei äitiys ole pelkkää suorittamista.

… systeemin pyörittäminen!

Olen monesti ajatellut miten selviäisin arjen pyörittämisestä,  jos itse olisin tosi uupunut tai meillä olisi aivan olematon turvaverkko?? Koko systeemin pyörittäminen vaatii aivan valtavasti omalta mieleltä kapasiteettia: Rutiinien ylläpitäminen, säännöllinen ruokailu, nukkumaanmenoajoista kiinnipitäminen, liikunta, vaatehuolto ja sitten noin sadan asian muistaminen samaan aikaan ei ole ihan helppo homma. Milloin on luistelua dagiksessa, milloin on neuvola, kaverisynttärit kertaa 5, hanki passi pienemmälle, uudet kurahanskat isommalle yms. Lista on ihan loputon 😀 .Itse selviän parhaiten paperikalenterin ja tuplavarmistelun avulla. Siltikin tulee tilanteita joissa muistelen lämmöllä niitä hetkiä, kun piti huolehtia vain itsestään…

…tekemisen keksiminen lapsille etenkin silloin, kun ei jaksaisi itse tehdä mitään!

Kahden pojan äitinä (no miksei tilanne olisi sama kahden tytönkin kanssa!) törmää usein siihen, että lapsille pitäisi keksiä jotain sellaista tekemistä, joissa he saavat purettua energiaa. Olen huomannut, että kun tyypit pääsee kunnolla liikkumaan, niin elämä on vaan NIIN paljon helpompaa. Sateiset viikonloput ja loma-ajat ovat haastavimpia ja silloin me usein turvaudutaan uimahalliin tai HopLoppiin. Näissä molemmissa joutuu toki itsekin liikkeelle, koska meidän lapset ei vielä HopLopissa paina ihan itsenäisesti menemään.

Onneksi mies tykkää touhuta lasten kanssa myös omalla pihalla. Meillä on se haaste, että talomme on aivan tien vieressä ja itse olen koko ajan sydän syrjälläni ettei joku naapuri törmää vahingossa autolla lapsiin! Siksi haaveilen, että vielä joskus voisimme asua sellaisessa paikassa, että pojat pääsevät omalle pihalle potkimaan palloa, pelaamaan sählyä ja talvella lätkää. Aidattu pieni piha ei tarjoa juurikaan lapsille virikkeitä etenkään talvella. Kesällä tramppa on kova juttu!

*Offerilla on nyt tarjous HopLoppiin, jossa lipun saa 12€:lla ja se käy kaikkiin suomen HopLoppeihin (yli 3-vuotiainen lippu normaalisti 18€). Kannattaa nyt hyödyntää tämä tarjous jos teillä on tapana käydä HopLopissa, koska tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan mutta itse lipun voi käyttää 9.10.2019 asti! Diilin alta löydät sitä koskevat tiedot.

 

Onko teillä samanlaisia mietteitä äitiydestä? Mikä on yllättänyt?

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *