Hae
Katri Gruner

Oletko liian kiltti? Opettele ensin nämä asiat (eikä mielellään kantapään kautta)!

”Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat minne vain!”

Mistä tunnistaa liian kiltin ihmisen? Siitä, että hän ajattelee ensin muita ja vasta sitten itseään, eikä aina uskalla olla terveellä tavalla itsekäs. Itse tunnistan itsestäni myös sen kiltin tytön puolen, joka varmaan juontaa juurensa lapsuuteen asti. Se ilmenee etenkin niin, että välttelen konflikteja, joissa minun pitäisi sanoa toiselle ihmiselle jotakin negatiivista. Tämähän ei ole mikään yrittäjän paras ominaisuus, koska bisneksessä on pakko pitää omat puolensa ja välillä on uskallettava sanoa asiat niin kuin ne ovat. Usein otan asioita aika henkilökohtaisesti ja minusta tämäkin on liian kiltin ihmisen yksi haaste. Aina kyse ei ole minusta henkilökohtaisesti, eli asiat riitelevät, eivätkä ihmiset.

Toinen kiltteyteen liittyvä ominaisuus jonka tunnistan itsestäni on se, että koitan usein arvailla millä tuulella ihmiset ovat ja mukautan sitten omaa käytöstäni sen mukaan. Ei hyvä! On ihan tosi väsyttävää miettiä ja arvuutella jatkuvasti, mitäköhän tuo toinen (usein tuntematonI) ihminen nyt minusta miettii? Miksi hän katsoi noin? Miksi hän käytti juuri tuota sanaa? Muistelen jo lapsena miettineeni usein millä tuulella aikuiset ovat.

Moni kokee oman kiltteytensä varmasti osin hyvänä ja osin myös huonona ominaisuutena. Ihailen itse ihmisiä, joissa on vähän badass -viboja, mutta samalla myös niitä, joiden ei tarvitse painaa muita alaspäin noustakseen itseään ylös. En ole koskaan ollut mikään rajojen rikkoja tai kulkenut teininäkään nyrkki pystyssä. Olen ollut enemmän sellainen, etten halua tuottaa kellekään pettymystä ja jos joku on sanonut minulle pahasti, niin olen voinut märehtiä sitä kauankin. Se on inhottavaa. Sitä asiaa työstän edelleen ja se on aiheuttanut minulle matkan varrella todella paljon ahdistusta. Itsensä kehittäminen on kuitenkin loppumaton prosessi! Minulle on onneksi kehittynyt aika hyvä itsetunto ja uskallan olla oma itseni. Pidän sitä omana vahvuutenani. Aitous vetoaa ihmisiin.

Haluan rohkaista teitä kaikkia ajattelemaan, että itseään on aina mahdollista muuttaa! Mun elämässä tulee jatkuvasti tilanteita joissa huomaan, että vanha Katri ei olisi uskaltanut ehkä olla riittävän itsekäs, mutta nykyinen pystyi siihen! Kilttinä ihmisenä olen myös joutunut monesti tilanteisiin, joissa jälkeenpäin ajatellen olisi pitänyt astua esiin rohkeammin, eikä miettiä aina pahoittaakohan nyt joku mielensä. Siksi haluan jakaa teille sellaisia ajatuksia, jotka ovat tuoneet minun persoonaani ihan sopivaa itsekkyyttä!

Vinkkejä sinulle joka tunnet olevasi liian kiltti!

 • Vaadi itsellesi hyvää ja tasavertaista kohtelua! Ihmissuhteissa ja työyhteisössä. Opetat ihmiset kohtelemaan sinua niin kuin he kohtelevat.  Jos et koskaan tule esille ja avaa suutasi, niin olet ilmaa muille. Jos esimerkiksi annat puolisosi tai pomosi puhua sinulle rumasti ja alistavasti, niin hän automaattisesti pitää sinua itseään heikompana ja vähempiarvoisena. Kun luovut itsekunnioituksesta, niin et saa sitä muiltakaan. Ja toisinpäin: Kun ihmiset huomaavat, että arvostat itseäsi, niin he alkavat arvostaa sinua itsekin! ”En pitänyt siitä mitä sanoit minulle” on muuten hiton vaikea lause, mutta välillä todella käyttökelpoinen!

 

 • Älä anna muiden käyttää kiltteyttäsi hyväksi! Tee päätökset sen perusteella, miltä itsestäsi tuntuu, äläkä pelkää muiden reaktiota. Kiltti ihminen alistuu joskus toisten pelinappulaksi ja suostuu kiltteytään sellaiseen mistä ei oikeasti pidä. Jos suostut aina kaikkeen, niin ihmiset alkavat ajatella ”Ei se kuitenkaan kehtaa kieltäytyä!” . Itse olen ottanut sellaisen taktiikan, että luotan usein ensimmäiseen ajatukseen: Se yleensä kertoo onko juttu minua varten vai ei. Itsekin suostuin esimerkiksi vanhempaintoimikuntaan, enkä edes puhu ruotsia 😀 !

 

 • Käännä kiltti luonteesi voimavaraksesi! Kaikkien ei tarvitse olla ikäviä kusipäitä (eikä onneksi kaikki olekaan!). Kiltti ihminen voi silti kuulu ja näkyä ja olla räiskyvä persoona! Itse uskon siihen, että hyvät ihmiset palkitaan tavalla tai toisella tässä elämässä. Se, että kohtelet muita ihmisiä hyvin ja ystävällisesti tekee sinusta mielettömän timantin tässä maailmassa, jossa on aivan tarpeeksi itsekkäitä ihmisiä!

 

 • Kiltteys ja tietynlainen suorittaminen kulkee helposti käsi kädessä. OPI SANOMAAN EI! Jestas mikä harjoittelu tässä onkin ollut, kun olen katsonut täyteen ammuttua kalenteria. Mietin joskus edelleenkin, mitä minusta ajatellaan, jos kieltäydyn vaikka jostain työtehtävästä? Pyydetäänkö minua enää uudelleen? Sitten kun haluaa miellyttää kaikkia ja suostuu kaikkeen on helposti tosi väsynyt. Sitten oppii sitten kantapään kautta olemaan itsekäs, kun on aivan loppu!

Tunnistitko postauksesta itsesi? Mikä omassa kiltteydessäsi eniten kuormittaa sinua? Haluan jakaa teidän kanssa ajatuksia ja autan mielelläni! 🙂

4 kommenttia

 1. Ooo kirjoitti:

  Mä olen samanlainen. Vihaan konflikteja, enkä halua sanoa vastaan. Mieluummin pidän suuni kiinni, ettei esim. tulisi miehen kanssa riitaa. Toimin muiden tunteiden mukaan, jos mies on vihaisella tuulella, yritän olla sanomatta ylimääräistä ja olla huomaamaton. Olen ollut tällainen aina. Isäpuoli oli äkkipikainen alkoholisti ja piti olla hiljaa ja totella, ettei sua haukuttais ja huudettais päin, luulen että siitä se lähti. Olen myös huono sanomaan ei ja ilmaisemaan muelipiteitäni.. onhan tässä näitä 😀

  • grunerkatri kirjoitti:

   Kannattaa lukea tuo kirja, josta mainitsin. Se on tosi hyvä ja siitä pääsee hyvin alkuun omien puolisen pitämisen opettelussa. Tsemppiä, kaikki meistä voi muuttua, kasvaa ja kehittyä ihmisenä.♡

 2. Eveliina / Everfit kirjoitti:

  Siis ei ole totta! Julkaisin tänään tästä samasta asiasta! Monta päivää se pyöri näppäimistöllä, enkä huomannut että sinullakin ihan vastaava teema 😀 Todella tärkeä aihe!!

  • grunerkatri kirjoitti:

   Mutta näinhän se menee, mullakin on usein luonnoksissa usein joku juttu ja sit joku muu postaa ihan samalla otsikolla 😀 . Viimeksi näin kävi tällä viikolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *