Hae
Katri Gruner

Pienin ja suurin kuukausipalkkani

Luin mielenkiintoisen postauksen, ensin Johannan blogista ja siitä postausidea on levinnyt muihinkin blogeihin. Postauksissa bloggaajat paljastavat isoimmat ja pienimmät palkkapussinsa. Ja niin teen nyt minäkin! Rahasta puhuminen on turhaan tabu, vaikka toki ymmärrän niiden ”kateellisten naapurien” olemassaolon. Itse uskalsin lähteä tähän haasteeseen, koska meikäisen luvut tuskin saavat kenenkään tajuntaa räjähtämään! 😀

Palkansaajien keskiansio omassa ikäryhmässäni (35-39v) oli muuten vuonna 2016 3439 e/kk (lähde: Tilastokeskus).

Oma palkkahistoriani ei olekaan ihan yksioikoinen, koska olen ollut useassa elämänvaiheessa monella eri työnantajalla tuntitöissä. Eli olen tehny esimerkiksi jo kauan (yli 10-vuotta) liikunnanohjaajana keikkaa eri paikkoihin. Pidän siitä, että olen vapaa työskentelemään sellaisissa paikoissa kuin haluan! Liikunta-alalla (jossa olen ollut suurimman slaissin elämästäni) on myös huonosti tarjolla ns. päiväduuneja, joissa työskennellään kiinteällä kk-palkalla. Monessa paikassa peruspalkka on hyvin alhainen ja sen päälle maksetaan sitten esimerkiksi provikkaa ohjatuista tunneista (kuten vaikkapa kuntokeskuksissa on usein tapana).

Minulla on ollut aikuisiällä kk-palkka vain kolme kertaa! Muutoin olen toiminut osa-aikaisena useammassa paikassa samaan aikaan tai vuoden 2011 jälkeen yrittäjänä. Molemmilla kerroilla yrittäjänä en ole nostanut itselleni kk-palkkaa aina tiettyä summaa, vaan aina vähän tietysti sen mukaan, miten hyvin firmalla pyyhkii!

Pienin kuukausipalkka

Pienintä palkkaa olen saanut toimiessani henkilökohtaisena avustajana, joka on tosi sääli työn tärkeyden huomioonottaen! Koin työni kuitenkin todella merkitykselliseksi ja avustettavani oli aivan ihana ihminen, jonka kanssa viihdyin hyvin. Tämä oli minun ensimäinen työni armeijan jälkeen kun muutin Joensuusta Tampereelle.

Palkkani henkilökohtaisena avustajana oli 1124€/kk vuosina 2002-2004. Nykyään palkka on (toivottavasti!) jo rutkasti parempi!

Tuo palkka oli niin pieni, että verojen, vuokran (470€) ja pakollisten menojen jälkeen pärjäsin nippa nappa! Lisätuloja sain onneksi valmentamalla uimareita. Tältä ajalta minuun on jäänyt elämään sellainen ”pienituloisen ajatusmalli”, josta on tosi vaikeaa päästä eroon. Jos nyt elämäni onkin siinä mielessä yltäkylläistä, että voin esimerkiksi matkustaa, niin tiedän todella hyvin myös sen miltä tuntuu hakea sossusta rahaa.

Suurin kuukausipalkka

Suurinta kuukausipalkkaa olen ”nauttinut” valtion leivissä! Palkkani hätäkeskuspäivystäjänä silloisessa palkkaluokassa oli 2178€/kk + vuorolisät, jotka nostivat usein palkan välille 2500€-3000€/kk. En ole ihan varma onko palkkoja sen jälleen nostettu. Toki verotus piti huolen, että palkka ei päässyt ihan päätä huimaavaksi etenkin yksin asuessa, mutta kyllä mua on jälkeenpäin harmittanut ettei tuohon aikaan tullut esim sijoitettua (tai jotain muuta järkevää!). Olin varmasti yhtä persaukinen, kuin pienemmälläkin palkalla eläessäni.

Tämä kuva on otettu kun vielä opiskelin Pelastusopistossa.

Viimeisin kuukausipalkka

Edellisen kerran olen saanut kuukausipalkkaa Helsingin Kaupungilla liikunnanohjaajana työskennellessä. Liikunnanohjaajan palkka on 2044€/kk. Vuorolisiä voi saada muutaman kympin kuukaudessa. Halusin olla äitiysloman jälkeen hetken päivätyössä, jossa minulla olisi säännölliset tulot ja palkkatyöläisen edut, kuten lomat ja työterveydenhuolto. Nämä on sellaisia asioita, joita tietysti kaipaan palkkatyöläisenä olosta, mutta muuta en oikeastaan sitten kaipaakaan!

Kuten huomaatte, niin ihan uskomattomille liksoille ei ole tämä nainen muiden johdon alaisena päässyt! Toisaalta sitten taas, en ole korkeasti koulutettu, joten sinänsä en kyllä yhtään kritisoikkaan tätä. Mielestäni heille, jotka jaksavat päntätä pitkään kuuluukin kunnon tulotaso.  Lisäksi itse olen tykännyt siitä, että voin työskennellä samaan aikaan useammassa paikassa. Nykyisessä työssäni onkin parasta juuri sen joustavuus ja vapaus. Lisäksi yrittäjyys sopii oikein hyvin tämän hetkiseen elämäntilanteeseemme pienten lasten kanssa. Olen super kiitollinen siitä, että meidän ei tarvitse esimerkiksi herättää lapsia hoitoon kukon pierun aikaan. Itse voin myös työskennellä joustavasti myös lasten mentyä nukkumaan (jota kyllä koitan välttää) ja viikonloppuisin. Nytkin mulla on asiakkaita lauantaina.
Mutta onhan yrittäjyydessä taloudellinen epävarmuus paljon isompi, eli oli palkka pieni taikka iso, niin se tulee tilille sovittua päivänä.

Uskallatko paljastaa minulle millaisa kk-palkkaa saat tällä hetkellä ja minkä tyyppistä työsi on?

20 kommenttia

 1. K kirjoitti:

  Erityisluokanopettajana yläkoulussa ja vaativantyönlisän ja muiden lisien kanssa bruttona 3500€.

  Työ on henkisesti raskasta ja itselläni työtunnit huitelevat 30-40 välillä. Vältän viimeiseen saakka yli 8h päiviä, sillä silloin väsymys alkaa heijastua nopeasti myös omassa vuorovaikutuksessa ja työssäjaksamisessa. Ylisuorittaminen tuntuu nykyisin olevan jonkinlainen trendi opettajien keskuudessa..

  Koen itselleni tärkeänä, että tiedän tekeväni todella tärkeää työtä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi, joka palkitsee mieltä ok-palkan ja pitkien lomien lisäksi. Olen ylpeä työstäni. Lisäksi melko joustavat työajat ovat ehdottomasti plussaa – opetusvelvollisuus on 24h, joten tarvittaessa voin lähteä tuntien jälkeen kotiin.
  Pieni palkannosto lisäisi itselläni vielä entisestään työmotivaatiota ja jaksamista, mutta pitkään opiskelleena (pienet tulot) tuo yli 3000€ palkka lämmittää jo kovastikin mieltä ja esimerkiksi juuri mainitsemasi sijoittaminen on tullut ajankohtaiseksi.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Tuo on kyllä yksi varmasti tärkeimmistä töistä mitä teet ja varmasti vaativaa (eikä todellakaan sovi kuin pienelle osalle ihmisistä työn luonteen huomioon-ottaen). Olen seurannut nyt paljon tätä keskustelua esim lastentarhanopettajien palkoista ja mun mielestä on hullua, että kuitenkin yliopistossa opiskelleiden ihmisten palkat laahaavat niin paljon perässä, vaikka laadukas varhaiskasvatus on yhteiskunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä! Ja kuten sanoit, niin oma jaksaminen ja ylipäätään kuormitus on varmasti aiheita, joiden kanssa tasapainoilee koko ajan työn luonteen vuoksi. Versus se, että pyörittelet jossain toimistossa papereita kaikki päivät…

 2. Minttu kirjoitti:

  3050€/kk. Olen projekti-insinööri. Palkka on ihan kohtalainen ikääni ja työvuosiini nähden, mutta tällä alalla sitä on säännöllisesti nostatettava tai pian olen palkkakuopassa. Tällä hetkellä olen vielä vanhempainvapaalla, mutta töihin mennessä on edessä neuvottelut työtehtävien vaihtamisesta ja vastuun lisäämisestä, mikä samalla sitten nostaisi palkkaa.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Tuo kuulostaa minusta jo ihan mukavalta palkalta! Sinulla on varmasti myös korkea koulutustaso, joka tietysti vaikuttaa palkkaan. Toivotaan, että pääset sellaiselle tulotasolle, kun toivot 🙂 !

 3. E kirjoitti:

  2380 €/kk. Olen palkanlaskijana. Olen sen verran nuori vaikka olen ollut koko ajan valmistumisesta töissä, niin eipä minulle mitään lisiä ole vielä kertynyt. Nyt pärjäilee ihan kohtalaisesti kun asustelee kaksin avomiehen (plus pari koiraa) kanssa, hänen palkkansa on huomattavasti suurempi, joten menot tasaillaan sen mukaan.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Varmasti tuolla palkalla pärjäilee, jos on kohtuulliset as.kustannukset ja kaksi ihmistä jakamassa menoja. Toki riippuu myös omasta elämäntyylistä, eli mihin asioihin sitä rahaa laittaa :). Mutta eiköhän se palkka siitä vielä nouse!

 4. Ooo kirjoitti:

  Viimeisin palkkani määräaikaisessa työssä, ennen kuin jäin äippikselle oli 2500€. Tämä on paras palkkani tähän mennessä ja toivon, että vielä joskus tulee mahdollisuus saada yhtä hyvää liksaa ? aikaisemmin olen saanut paljon huonompaan palkkaa. Tämä työ oli aspatyötä suuressa asuntosijoitusyhtiössä.

 5. Elina kirjoitti:

  2254, sisältää 5. v kokemuslisän. +150e saan tehtäväkohtaista lisää toimiessani tiimini lähiesimiehenä.

  Työ on siis ohjaamista asumispalveluyksikössä sekä näitä lähiesimiehen tehtäviä. Sosionomi (amk).

 6. Jonna kirjoitti:

  Bioanalyytikkona eli labranhoitajan tienaan tällä hetkellä pari kymppiä vaille 3000e. Olen ollut talossa kohta jo 8 vuotta enkä ole kertaakaan pyytänyt palkankorotusta. Ehkä olisi jo aika…Jännästi rahat ovat silti aina finaalissa, vaikka kuinka yrittää pihistellä. Säästöön menee tällä hetkellä kuukausittain vähintään 150e + lapselle 100e! Saisi mennä enemmänkin..

 7. Ohjaaja kirjoitti:

  Koulunkäynninohjaajana ja iltapäiväkerhossa iltapäivät. Kk-palkka 2002e bruttona johon sain 60e/kk korotuksen, koska luokissa jossa työskentelen on paljon erityisen tuen oppilaita. Tästä kun menee verot, jää 1500-1600e käteen kuussa. Joka kuukausi saa laskea pennejä, asun lapseni kanssa vuokralla. Yritän säästää meille asp-lainaan, niin joskus pääsisimme pois vuokralta asumisesta. Työ on vaativaa ja iltapäivät meluisia, koen että palkka ei vastaa vastuita/työn kuormittavuutta. Pidän kuitenkin työstäni joten köyhyysrajan alapuolella elämisestä huolimatta jatkan vielä työssäni.

 8. Kukkanen kirjoitti:

  Minulla kk-palkka 4850e, koulutus yamk-tradenomi, mutta yamk-tutkinto ei vielä toistaiseksi ole nostanut palkkaa. Toimin asiakkuuspäällikkönä suurehkossa pörssiyhtiössä.

 9. Rosie kirjoitti:

  Lukion englannin opettaja, perustunneilla palkka n. 3000€/kk mutta teen itse ylitunteja (pakosta) ja iltaopetusta, joten palkka on tänä vuonna reilut 4000€/kk.
  Ihan jees palkka, mutta korjaamista ja suunnittelutöitä on koko ajan – nytkin viikonlopulle ja ensi viikon illoille tiedossa tuntikaupalla korjaamista. Myös lyhyemmillä lomilla teen aina
  parina päivänä töitä. Hyvinä puolina vaihtelevat työajat, hyvät lomat ja ihanat opiskelijat ?

 10. Tiina kirjoitti:

  Olen töissä sairaanhoitajana erikoissairaanhoidossa ja bruttopalkka on n. 2500 €. Siihen päälle kokemuslisä 75 € ja lisät vuorotyöstä. Palkasta kyllä pystyn kulut maksamaan (varsinkin kun miehellä on huomattavasti paremmat tulot), mutta työhön nähden palkka on naurettavan pieni.

 11. Em kirjoitti:

  Sairaanhoitaja erikoissairaanhoidossa, meidän organisaatiossa korkeimasssa sh:n palkkaluokassa. Peruspalkka 2500e/kk, kokemuslisiä ei vielä ole mutta toki muut lisät. Viime vuoden bruttotulot oli n. 46000e eli keskimäärin kuukausikohtaiset tulot reilu 3800e, toki sisältäen lomarahat yms. Ihan hyvin pärjää yksin asuvana asuntolainallisena. ☺️

 12. Maria kirjoitti:

  Tienaan 7830 USD kuukaudessa. Asun Yhdysvalloissa ja työskentelen IT-alalla. Olen tyytyväinen palkkaani. Palkkasumma saattaa kuulostaa suurelta, mutta täällä se on ihan normaalia tasoa. Olen hyvin säästeliäs ja säästääkin palkastani suurimman osan.

 13. Tuula kirjoitti:

  Olen itse samaa mieltä, että he jotka opiskelevat ahkerasti heillä kuuluukin olla isompi palkka. Itse olen tehnyt vaikka mitä töitä ja suurin palkkani kuussa on ollut ehkä 1900€ luokkaa, mutta tykkään kokeilla erilaisia töitä. Tykkäisin kyllä olla palkanlaskijana.

 14. Stiina kirjoitti:

  Sairaanhoitajana teho-osastolla tienaan bruttona 2500e/kk + lisät 300-500e/kk. Opiskeluvuosien jälkeen summa tuntuu isolta ja tulen sillä erittäin hyvin toimeen, mutta silti se tuntuu kohtuuttoman pieneltä rahalta ihmishenkien pelastamisesta ?

  • grunerkatri kirjoitti:

   No totta! Teet todella tärkeää työtä ja ylipäätään hoitoalan palkat on pohjanoteeraus. Henkisesti ja usein myös fyysisesti raskas vuorotyö, jossa joutuu näkemään ja kuuntelemaan kaikenlaista. Vähän eri asia kuin painaa enteriä toimistossa.

 15. Rautavaara kirjoitti:

  Lähihoitajana psykiatrialla tienaan keskimäärin bruttona 3100€/kk. Tällä hetkellä peruspalkkani on 5 vuoden kokemuslisien kanssa 2302€/kk. Vuorolisillä on merkittävä vaikutus palkkaan, peruspalkka saisi olla hitusen parempi. No mutta lähihoitajan koulutuksella tämä on mielestäni hyvä palkka. Ylitöitä tekemällä palkkaa saa nostatettua kivasti.

 16. Etupimpauttaja kirjoitti:

  Hätäkeskuspäivystäjä, juuri aloittanut. 2753,51 e/kk+haittakorvaukset.
  Koulutusta 6,5 vuotta alla: poliisi/ensihoitaja AMK/sairaanhoitaja AMK.

  LÄHTÖpalkkani täällä on 150 e enemmän kuin hoitotason ensihoitajana pelastuslaitoksella, viiden vuoden ikälisillä. Ja nousee huomattavasti korkeammalle ja nopeammin kuin hoitoalalla ikinä. Myös jonkinlaiseen urakehitykseen on mahdollisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *