Hae
Katri Gruner

5 tapaa viettää aikaa yhdessä perheen kesken (helppoa & edullista, eikä sisällä ruudun tuijottamista)!

Mietittekö te muut äidit ikinä, että pitäisi viettää enemmän koko perheen kesken aikaa…? Mä mietin!

Voin myöntää heti näin aluksi suoraan: Vuoden äiti -palkinnon voi antaa suosiolla muualle. En nimittäin ole järin hyvä äiti leikkimään tai keksimään jotain mielettömiä roolileikkejä, joissa koko huusholli muuttuu yhdeksi isoksi peitoista vuoratuksi linnakkeeksi. Tällainen kaaoksen sietäminen on paljon luontaisempaa miehelleni. En tiedä onko sukupuolella jotain merkitystä, mutta musta tuntuu, että usein miehet ovat ylipäätään parempia leikkimään. Sitä tietenkin toivois, että lapset leikkisivät keskenään, koska juuri senhän takia se leikkikaveri esikoiselle alunperin haluttiin!! No, ehkä he leikkivät sitten enemmän muutaman vuoden päästä…

Mitä sellaista sitten voisi duunata, joka olisi mielekästä kaikkien mielestä?

Kokosin tähän viisi erilaista aktiviteettiä, joihin voi osallistua koko perhe ja joka on myös aikuisille mieluista ajanvietettä. Siis ainakin suurimmalle osalle. Itse arvostan perheen yhteistä aikaa, koska no… Miksi muuten haluta lapsia, jos ei halua viettää aikaa heidän kanssaan. Toki kaikille tulee välillä (tai tietyissä vaiheissa useinkin) sellainen olo, että voi kunpa voisin tehdä jotain edes hetken vain yksin….
Toivon silti, että lapsille jää hyvä muisto perheen yhteisestä ajasta, vaikka lapsiperhearki aina välillä onkin uuvuttavaa. Aina sen yhteisen tekemisen keksiminen ei ole niin helppoa ja ”katsotaan yhdessä elokuvaa” ei oikein täytä yhteisen tekemisen tunnusmerkistöä.

Tässä siis omat vinkkini aktiviteetteihin!

Pulkkamäki on win-win -tilanne sekä lapsille, että vanhempien pakaroille 😀 ! Itse ajattelen, että pulkkamäki on myös tosi hyvä treeni ja usein lapset saa siellä hyvin purettua ylimääräistä energiaa. Jos meidän sankareita ei saa ulos koko päivänä, niin tuloksena on takuuvarma härdelli sisätiloissa! Pulkkamäki onkin osoittautunut todella tehokkaaksi menetelmäksi väsyttää lapset JA aikuiset. Pulkkamäki on myös mielestäni paljon mielekkäämpää vanhemman kannalta, kuin jossain puistossa patsastelu (jota btw inhoan).

Uiminen on meidän perheen ykkösharrastus! Lapsemme käyvät uimassa ainakin kerran viikossa, joskus jopa kaksi. Kun taaperolle hommaan kelluttavan uima-asun, niin uintireissut sujuu paljon huolettomammin. Uintitaidosta on toki hyötyä muutenkin, joten viemällä lapset uimahalliin  kun he ovat pieniä tekee heille ison palveluksen. 4-5 -vuotiaalla on jo kaikki valmiudet oppia uimaan, jos hän on itse innostunut!

Lautapelit tai Uno -kortit ovat meidän perheessä viime aikoina olleet ISO hitti! Toki tämä aktiviteetti sopii paremmin jo hieman isommille lapsille. Etenkin Unon pelaaminen on yllättävän hauskaa ja siinä saa tosi mukavasti ajan kulumaan. Ben sai nyt synttärilahjaksi Fortunan, joka on siis se peli jossa koitetaan saada marmorikuulia osumaan lokeroihin, joista saa eri pistemääriä. Olen siihen jo aivan koukussa…

Kirjastossa käynti on myös meidän poikien mielestä tosi kivaa. Ensin lapset saavat palauttaa lainassa olleet kirjat, sitten etsitään uudet iltasatukirjat, luetaan kirastossa jotakin ja lopuksi lapset saavat vielä käyttää lainausautomaattia . Sitten reissun todellinen kohokohta, eli kahviossa käynti, jossa lapset saa ottaa pillimehut ja pullat! Mä itse muistan lapsuudesta, miten hauskaa oli käydä kirjastossa!

”Äiti mä piirsin mulle vattkoppor naamaan!”

 

 • Askartelu on homma, jota pitkään välttelin lasten kanssa. Ajattelin, että he saa kyllä askarrella tarpeeksi dagiksessa. Ajatus siitä, että jotain glitter-rouhetta ja erikeepperiä on lattia täynnä oli erittäin ahdistava 😀 . Sitten kun tein yksi päivä kotona unelmakarttaa lasten ollessa vieressä huomasin, että ihan perinteinen leikkaa ja liimaa on heistä tosi hauskaa! Varmaan lähes kaikilla on kotona vanhoja lehtia, niin ei muuta kuin liimapuikot kouraan! Tietysti hyvä jos lapsi osaa jo itse leikata saksilla, tai sitten aikuinen voi leikata. Samalla voi leikata itselle talteen tuleviin unelmakarttoihin hyviä kuvia tai lauseita.
  Tällainen askartelu on sellaista matalan kynnyksen sotkemista, niin ei tarvi kaivaa kymmentä metriä jotain muovia esille ja vuorata sillä puolta olohuoneesta (ellei halua)… Tämä on myös hyvää siedätystä niille äideille, jotka eivät tee mitään ”koska tulee sotkua”. Rohkeasti vaan!

Millaisia aktiviteettejä teille tulee mieleen, jotka on aikuisillekin mielekkäitä? Mitä sellaista tykkäät tehdä omien lastesi kanssa, jonka sekä lapsi että aikuinen kokee mukavaksi?

Ps. Jos juuri nyt olet sellaisessa elämäntilanteessa, että uimahallireissu tai askartelu tuntuu aivan ylivoimaiselle, niin älä huoli! Meillä KAIKILLA on niitä fiiliksiä joskus. ♡ Kukaan lapsi ei saa traumoja, vaikka katsookin joinain viikkoina lähinnä telkkaria. Tsemppiä! 

5 kommenttia

 1. Maria Gahmberg kirjoitti:

  Hyviä ideoita Katri. Mä mietin tota samaa, että ei kyllä oo liikaa oikeasti koko perhettä kiinnostavia aktiviteetteja. Siksipä keksin Play & Train-treenin, jossa koko perhe treenaa yhdessä ?. Kaikki on kyllä tykänneet, jotka on käyny.

  • grunerkatri kirjoitti:

   Hei tähän pitääkin tutustua vielä tarkemmin! Ihana että sä oot ottanut tän oikein omaksi jutuksi, koska tällaiset aktiviteetit tulee varmasti tarpeeseen!

 2. Jonna kirjoitti:

  Meillä käydään kans ahkerasti pulkkamäessä, uimassa ja kirjastossa. Askarrellaan ja piirretään yhdessä ja tyttö tykkään jonkun verran osallistua myös leivontaan. Palapelit ja muutkin pelit on pop. Se mistä en tykkää, on tuo kauhea slime-villitys!

  • grunerkatri kirjoitti:

   Meillä ei oo vielä onneks slimet astuneet kuvioihin.. Tiedän kyllä että niitä halutaan tehdä myös kotona. Yök :D. Mäkin koitan välillä leipoa poikien kans mut siinä pitäs kyllä samalla kuunnella jotain rentoutusäänitettä, koska se on sen verran härdelliä kahden kanssa!

 3. Marianne kirjoitti:

  Millainen siitä unelmakartasta muuten tuli ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *